Szeged és környéke

2016.02.13. 11:52

Minden második csökkent képességű ember talált munkát

A fele dolgozik azoknak az embereknek, akik rehabilitációs ellátást kapnak a megyében a kormányhivatal tájékoztatása szerint. Jobbak vagyunk, mint az országos átlag. Már csak a megváltozott munkaképességűek másik felének kellene munkát adni.

F. K.

– Betegség miatt 2004 óta kapok rehabilitációs ellátást, egy évig lábadoztam. Nagyon örültem, amikor a munkáltatóm, a CE Glass visszahívott, hogy tud munkát adni. Most négy órában adminisztrálok, azt csinálom, amit korábban is. A rehabilitációs ellátás és a bérem kiad egy szűk fizetést, de ennél fontosabb, hogy nem vagyok otthon, fiatalok között lehetek – mondta [namelink name="Bodrogi Ferencné"].

 

Bodrogi Ferencné négy órában dolgozik a CE Glassnál. Fotó: Kuklis István

Bodrogi Ferencné négy órában dolgozik a CE Glassnál. Fotó: Kuklis István

Csongrád megyében minden második megváltozott munkaképességű dolgozik. Tavaly decemberi adat, hogy a megyében 3417 ember kap rehabilitációs ellátást, 51 százalékuk, 1748 fő pedig állást is talált a Csongrád Megyei Kormányhivatal foglalkoztatási főosztálya szerint. Megtudtuk: ezek egyike sem támogatott, hanem „rendes" állás, mivel jelenleg nem fut ilyen uniós pályázat.

Szigor


A rendszer is szigorúbb a munkavállalókkal szemben: míg 2010-ben több mint 555 ezer fő kapott korhatár alatti ellátást egészségkárosodása miatt, 2015-ben már csak 415 ezren. Jelenleg a lakosság 5 százaléka részesül rehabilitációs vagy rokkantellátásban. Egy ember mintegy 66 ezer forintot kap. 2010-ben még 70 ezer forint járt neki.


Mi a helyzet az országban? – A rehabilitációs ellátásban részesülők 24 százaléka dolgozott 2015-ben az országban, vagyis minden negyedik ember – állapította meg [namelink name="Balog Lajos"], a Trenkwalder rehabilitációs üzletágának vezetője. Csongrád megye tehát jobban teljesít.

Segített a rehabilitációs kártya, amellyel a szociális hozzájárulási adót spórolja meg a munkáltató 2 éven keresztül.



 A személyzeti szolgáltató cég szakembere ugyanakkor hozzátette: egyre jobban kettészakad az ország. Míg Soprontól Budapesten át Kecskemétig keresik a munkaerőt, addig a Dél-Dunántúlon, Békés, Csongrád és az ország keleti részén még mindig sokan vannak, akik a rehabilitációs járadékuk mellett el szeretnének helyezkedni.



Az elmúlt években kezdték el keresni a megváltozott munkaképességűeket a cégek a járulékkedvezmények, a támogatások és a megemelt rehabilitációs hozzájárulás miatt. Amennyiben egy 25 fősnél nagyobb létszámú társaság a létszámának legalább 5 százalékát megváltozott munkaképességű munkatársakkal tölti fel, nem kell befizetnie a munkavállalónkénti csaknem egymillió forintos éves rehabilitációs hozzájárulást. Segített a rehabilitációs kártya 2012-es bevezetése, amellyel a szociális hozzájárulási adót spórolja meg a munkáltató 2 éven keresztül.

Aki keres, de nem talál


A Facebookon írta nekünk Kószó Éva: Sajnos azok közé tartozom, akik nem találnak munkát, pedig minden hirdetésre küldök önéletrajzot, bejárok a kormányhivatalba. Sehová se kellek, vagy 4 órás munkaidőben 8 órás munkát akarnak elvégeztetni. Velem van baj? Már csak takarítói végzettségem nincs, egy rakás tanfolyamot elvégeztem, de minek? Kérem, ha valaki tud munkahelyet ajánlani, segítsen!


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!