Hallgassa élőben!

Mindenki írhat a Magyarok Bibliájába

Az Újszövetség után a teljes Biblia lemásolására hív fel a Szeged Tátra téri templom plébánosa.

A Magyarok Bibliája, vagyis a teljes Biblia kézzel lemásolt változatához toboroz jelentkezőket dr. Benyik György, a szegedi biblikus konferenciák szervezője. A Szeged Tátra-téri plébános kezdeményezésére már eddig 874-en vettek részt az Újszövetség kézi másolásában. A teljes Biblia másolása Benyik György számítása szerint közel 10 ezer másoló kezet igényel.
 

Benyik György első felhívását a Szent Gellértről elnevezett Szeged Tátra téri templom felszentelésének 40 éves jubileumára írta ki. Az akcióhoz csatlakoztak a szegedi plébániák, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár, a református és evangélikus lelkészségek és még a Szegedi Csillag Börtön lakói is. A közösségek annyira buzgón láttak neki a másolásnak, hogy elfogytak az újszövetségi szövegek – elkezdték másolni az Ószövetséget is.
 

A Magyarok Bibliája első lapja Kemény Lajos másolásával.
A Magyarok Bibliája első lapja Kemény Lajos másolásával.

 

Az eredeti terv szerint a kézzel lemásolt Újszövetséget a Tátra téri hívek 2015 szeptemberi római zarándoklatukon viszik Rómába és átadják Ferenc pápának. Benyik György most azt reméli, az akció országossá szélesedhet és szeptemberben a teljes Biblia kódexét adhatják át a pápának.
 

Míg az Újszövetség szövege 27 könyvből és 7959 versből áll, az Ószövetség ennél sokkal hosszabb; 39 vagy 45 könyvet (aszerint, hogy miként számolják e könyveket) és kb. 23.214 verset tartalmaz. – Ezt a feladatot nem oldhatjuk meg egy városon belül, hanem egész Magyarországra szeretnénk kiterjeszteni a másolást, sőt a határainkon túli magyar közösségeket is szeretnénk bevonni a közös munkába. Délvidéken, Zentán, és Erdélyben már szervezik a másolást, a Zsoltárok, Tóbiás, Judit, Példabeszédek könyveinek másolását megkezdték. Várjuk azoknak a további közösségek kapcsolódását a programhoz, hogy 2015. augusztus 20-ra elkészüljön a Magyarok Bibliája – írta Benyik György.
 

A másolással kapcsolatos technikai információk megtalálhatók a Tátra téri templom honlapján.

Fitch: a harmadik járványhullám ellenére erős növekedés várható a V4-országokban
A közép- és kelet-európai térség gazdaságai viszonylag ellenállóképesnek mutatkoztak a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásokkal szemben.
BL-negyeddöntő: nyert, de kiesett a címvédő Bayern
A címvédő Bayern München 1-0-ra nyert a Paris Saint-Germain vendégeként a negyeddöntőben, melyből kedden este a PSG mellett a Chelsea is továbbjutott.
Dobrev Klára ismét a vakcinák ellen kampányolt
Dobrev Klára kedd este az ATV-ben azt is kijelentette, hogy ő senkinek nem adta tovább a vírust.
Fehéroroszországban megkezdődött a járvány harmadik hulláma
Erről tanúskodik az igazolt fertőzések számának múlt heti feltűnő emelkedése.
Havazik a Bakonyban, 13 munkagéppel dolgozik a közútkezelő
Éjszaka és holnap reggel a Mátrában és a Bükkben is havazásra kell számítani.
Olaszországban megkezdték a Szputnyik V-vakcina kipróbálását
A vizsgálatban hatszázan vesznek részt.