Szeged és környéke

2015.10.15. 20:12

Mindenki maga védi a birtokát

Bordány - Munkagépek használtak engedély nélkül egy magántelket Bordányban. A tulajdonos birtokvédelmi eljárást kezdeményezett, amit elutasítottak.

Munkatársunktól

A bordányi Rákóczi Ferenc utca 30. szám alatti beépítetlen telket használta parkolónak több IFA és homlokrakodó még szeptember végén. A nehézgépjárművek nyoma tegnap is jól látszott a területen. – Szennyvízberuházás és ivóvízrendszer-rehabilitáció is zajlott a közelben, így az önkormányzatnál birtokháborítás miatt ismeretlenek ellen tettem bejelentést – írta lapunknak a telektulajdonos. 


A férfi itt szeretett volna veteményest létrehozni, ám a területet a gépek letaposták: a tömörödött talaj miatt szerinte ezt már nem tudja megtenni. – Az önkormányzat elutasította a kérelmemet. Az ismeretlen megnevezés ugyanis nem elég egyértelmű a beazonosításra. A rendőrségnek nem feladata ilyen ügyekkel foglalkozni, míg a jegyző hivatalból nem tud intézkedni, nem kérhet sehonnan információt az ott dolgozó cégekkel kapcsolatban. Azt mondták, csak akkor tudnak segíteni, ha fényképeket készítek a birtokháborítókról. Nekem kell még ezt is intézni? Ennyire ügyetlen ez a rendszer? – kérdezte olvasónk.


Fodor Ákos bordányi jegyző a birtokvédelemmel kapcsolatos, idén életbe lépett kormányrendeletről azt mondta, hogy az a birtokvédelmet magánszemélyek közötti polgárjogi vitának tekinti. – A kérelmezőnek ezért olyan megdönthetetlen adatokat kell beszolgáltatnia 15 napon belül, hogy az alkalmas legyen a bizonyításra. Ezért a birtokvédelmi ügyek többségét mostanában ennek hiányában elutasítják. Régen sokkal hosszabb volt a határidő, illetve a jegyzőnek a vitás feleket is joga volt bekéretni. Az új kormányrendelet azonban minden ilyen lehetőséget kivett a kezéből – mondta a faramuci helyzetről Fodor Ákos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!