Szeged és környéke

2008.01.23. 21:31

Mindenkit érinthet a tőzsdepánik

Szeged - Nemcsak a tőzsdéző kisbefektetők, hanem az átlagemberek sem lehetnek teljesen nyugodtak a hétfő óta tartó tőzsdepánik miatt. Magán- vagy önkéntes nyugdíjpénztári tagságuk miatt ugyanis közvetett módon ők is részvényesek. Aki pedig devizahitelben adósodott el, annak nő a havi törlesztőrészlete.

Munkatársunktól

A hétfői fekete nap után kedden és szerdán már egy kicsit megnyugodtak a tőzsdék és a kedélyek Európában, de továbbra is estek az indexek. A negatív tendenciáknak még nem látni a végét, a forint meggyengült, a vezető részvények árfolyama pedig jelentősen esett.

Ebben a helyzetben azok sem dőlhetnek hátra nyugodtan, akiknek nincsenek részvényeik. Amennyiben ugyanis magán- vagy önkéntes nyugdíjpénztárnak a tagjai, megtakarításaik várható hozama a nagy kilengés miatt idén biztosan kevesebb lesz. A nyugdíjpénztárak ugyanis befektetéseik egy részét a tőzsdén mozgatják. Emlékezzünk rá: a biztosítók maguk is azt kérték ügyfeleiktől, jelöljék meg, hogy megtakarításaik hány százalékát kívánják a kockázatosabb részvényekbe fektetni.

Akik devizahitelt vettek fel, egy darabig magasabb törlesztőrészletet fizetnek. Fotó: Segesvári Csaba
Hatott a tőzsdepánik a forint árfolyamára is. Egy hete még 253 forint körül járt a forint árfolyama az euróval szemben, most pedig közelíti a 260-at (csak emlékeztetőül: 2006 nyarán a 280 forintot súrolta az árfolyam). Elemzők szerint, ameddig a bizonytalanság kitart, ennyivel, vagyis 255-260 forintos euróval számolhatunk, s átmenetileg 260 forint fölötti szintek is jöhetnek még. Emiatt átlagosan legalább ezer forinttal megnőnek havonta azon devizában felvett lakás- és gépkocsi törlesztőrészletek, amelyeket az ügyfelek hosszú futamidővel vettek fel. De még így is kevesebbet kell fizetniük, mint a forintban felvett kölcsönök után.

Sokakat aggaszt, elbocsáthatják-e őket a munkahelyükről, ha ebben az évben tartósan megmarad a recesszió. A válsághelyzet nem jelent egyik napról a másikra bekövetkező elbocsátásokat, ám tudni kell: azok a cégek, amelyek a nyugati kivitelben érdekeltek, megérezhetik a lassulást. A multik is dönthetnek úgy, hogy nem odahaza, hanem magyarországi leányvállalataiknál építenek le. Jó hír, hogy áremelkedésekre nem kell számítani, sőt mivel az olaj ára csökkent, kevesebbet kell fizetni az üzemanyagért, vagyis csak az energiaköltségekre hivatkozva nem drágulhatnak az alapvető termékek.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!