Szeged és környéke

2015.02.06. 22:28

Mindent elöntött a víz

Csongrád megye - Egy csepp eső sem hiányzik már a Dél-Alföldre. Csongrád megyében 37 ezer hektárt öntött el a belvíz, ami több lakóházat is veszélyeztet. Különösen a külterületen élők érzik magukat úgy, mintha egy lavórban ülnének.

Munkatársunktól

Eperjes-Újvárosban sokáig emlegetni fogják ezt a telet. Ekkora belvizet még a legidősebbek sem éltek át. Újváros hajdan a Pankotai Állami Gazdaság munkástelepe volt. Ma már a házak magántulajdonban vannak, a föld, az infrastruktúra az agrár részvénytársaságé. Újvárosban most a víz az úr.

Úszni tanul a kerti törpe


– Az eperjesi önkormányzat járdalapokat és raklapokat hozott a betonjárdára, hogy közlekedni tudjunk. Két napja még ezek is víz alatt voltak. Az önkormányzat szivattyúzott, így legalább a „pótjárda" kilátszik – mutatta Szabó János, akinek az udvarában jelenleg két tó is van. Az egyiket ő építette, a másik pedig két-három hete – csak úgy lett. A néhány éves kis facsemeték és a szőlőtőkék is vízben állnak. A házat már csak 5 méter választja el a víztől.

Ekkora vizet még nem látott Eperjes. Fotó: Kovács Erika (galéria)



– Állandóan az eget kémleljük és lessük a vizet, közelebb jött-e. A talaj teljesen telített, ezért attól félünk, szigetelés ide vagy oda, egyszer csak megroggyan a ház – mondta a férfi. A néhány száz méterre lakó szomszédja otthonát, akit szintén Szabó Jánosnak hívnak, csak terepjáróval lehetett megközelíteni. Az út java részén is állt a víz, ahol nem, ott hatalmas a sár. A tanyát teljesen körbevette a víz, amit a pénteki erős szél kedvére fodrozott.

 37 ezer hektár

Az ATIVIZIG 3 megyés területén összesen 46 ezer 800 hektárt borít víz, a legnagyobb elöntött terület Csongrád megyét érinti, ahol 37 ezer hektár van víz alatt. I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben 5 településen, ezek: Újszentiván, Pitvaros, Szatymaz, Szentes, Felgyő. II. fokú készültség van érvényben 11 településen, ezek: Balástya, Kistelek, Dóc, Csanytelek, Kunszentmárton, Csengele, Kömpöc, Eperjes, Hódmezővásárhely, Domaszék, Nagymágocs.

– Átlagosan négyévente élünk át belvizes időszakot, de ilyen nagy baj még sose volt – mondta [namelink name="Szabó János"]. A háztól alig egy méterre áll a víz, ami az udvaron már mindent elöntött: a gyümölcsfákat, a villanyoszlopokat. A kis tyúkól már annyira átvizesedett, hogy dobja le magáról a vakolatot. A melléképületben tízcentis víz áll. A ház előtt epreskert van, de az évelő növényeket nem látjuk, mert túl mély a víz, a kert sarkában olyan 50-60 centiméteres.

– Eddig általában annál a karónál, ahol a kerti törpe van, megállt a víz. Most azonban úszni tanul a törpénk, nem védett meg bennünket! – mondta Szabó Jánosné, Szabó János édesanyja. Keserédes humorral hozzátette, ha jönnek a fagyok, korcsolyapályát nyit. Fia abban reménykedik, hogy talán májusra levonul az „ár", és akkor az eper meg a fák helyére krumplit, esetleg kukoricát vethet. Most azonban mindennap a talajvízszintet lesi. A házfal és a járda között kiásott egy pici szakaszt. A talajvíz 14 centiméterre van a szigeteléstől. Ha eléri vagy túlhaladja, a falak is átvizesednek. Hogy az milyen következményekkel járna, abba egyelőre bele sem mer gondolni a család.

Szivacsként „isszák" a vályogházak a vizet


Szikáncson is hetek óta nagy gondot okoz a belvíz. A Fő utcán élő [namelink name="Fodor Gyuláné"] háza az úttól mintegy 50 méterre található. Ilona nénit egy belvízből keletkezett nagy tó választja el az „élettől". Az idős hölgy csak gumicsizmában tud közlekedni, de abban is csak nehezen, volt, amikor megmerült. – Az orvoshoz is csak úgy tudok eljutni, hogy csizmában kijövök az útig, majd itt átveszem a cipőmet – mesélte az asszony, aki a közeli boltba is csak nagy nehezen jut el. A 130 éves háza már nagyon felszívta a vizet, s jön le a vakolat. Tegnap közmunkások, illetve a szomszéd segített neki, szivattyúzták a háza elől a vizet. Az ott dolgozó férfi elmondta, két napja kezdték a munkát, de szinte majdnem hiába, mert nagyon lapos a terület, a föld tele van vízzel, és az azonnal visszafolyik.

Küzdenek a vízzel és a sárral Szikáncson is. Fotó: Frank Yvette (galéria)

Lázár: a védműveket tisztítani kell

Február 11-én dönt a kormány a belvízi védekezéshez szükséges források átcsoportosításáról – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter tegnap Hódmezővásárhelyen. A város közgyűlésén is téma volt a belvízhelyzet, az ülésen részt vett Lázár János, aki elmondta, jelenleg mintegy 100-120 ezer hektár áll tartósan víz alatt, akár 150 ezer hektár is kieshet az idén a művelésből, komoly nemzetgazdasági kárt okozva ezzel. Lázár János kifejtette, az elmúlt száz évben épült csatornák megfelelő karbantartással képesek lennének a víz elvezetésére. A védmű-
veknek a közmunkaprogram keretében elvégzett megtisztítása több helyen is évtizedek óta jelentkező problémákat oldott meg. Nem jobb a helyzet Szögi Sándoréknál sem. A Petőfi utca elején élő férfi házának tövét egy hete még „nyaldosta" a víz, hiszen az épület mellett is egy nagyobb tó keletkezett. – Már visszább húzódott, de így is nagy a baj. A 60 éves vályogházunk teljesen felszívta a vizet – mondja a férfi, miközben mutatja, hogy jön le a vakolat. – Nagyobb baj, hogy már bent is reped a fal, sőt a penész is megjelent, pedig szellőztetünk – folytatta Szögi Sándor, aki tősgyökeres szikáncsi. Elmondta, 2011 óta küzdenek belvízzel a településen, előtte semmi problémájuk nem volt. – 4 éve itt is szivattyúztak, de most nem. Mondtam a képviselőnknek, ha nincs ember, én is megoldom, csak adjanak egy szivattyút és benzint. Ez idáig erre nem került sor – tette hozzá.

Az elmúlt napokban lakossági fórumot tartott a település képviselője, Benkő Zsolt. A lakosok őt sem kímélték, elégedetlenségüket fejezték ki, véleményük szerint nem foglalkozik eleget a településrésszel. Azt is kérték, hogy [namelink name="Almási István"] polgármester és [namelink name="Lázár János"] országgyűlési képviselő tartson fórumot a faluban.

Nem tisztázott, ki fizet


– Mindennap sírok. A házat körbevette a víz, rosszabb a helyzet, mint 2010-ben. Ha kinézek az ablakon, tavakat látok. Az állatokat már kiköltöztették, én nem akarok menni. Itt születtem, 84 éves vagyok, ez az én házam. Attól félek, a szobába is bejön a víz – mondta [namelink name="Gyöngyi Ferencné"]. A Csanyteleken élő idős asszony „árvízvédelem" feliratú homokzsákokon közlekedik, a belvíz elöntötte a Szegedi utca egy részét, háza portáját, vízben áll a szőlő, a góré. Az idős asszony azt mesélte, magas a vérnyomása, szédül, félve közlekedik a homokzsákokból épített alkalmi bejárón. Gyöngyi Ferencné házánál folyamatosan dolgozik a markoló, péntek reggel csatornát ástak a közeli elvezetőig. – A gyerekeim Szegeden laknak, hívtak, de mit csináljak a lakásban? A szomszéd segít, abban bízom, az önkormányzattal együtt megállítják a belvizet – mondta Gyöngyi Ferencné.

Csanytelek víz alatt. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Miközben a polgármesteri hivatal markolója egyre mélyítette a szántóföldi vízelvezetőt, [namelink name="Forgó Henrik"], Csanytelek polgármestere megjegyezte, az árokásással csak egy a probléma: ha levonul a víz, vissza kell temetni. A falu első embere szerint ha nem védenék a külterületet, vízben úszna a település. Úgy véli, a 2011-ben megtervezett, mintegy 600 millió forintba kerülő csatornarendszerük orvosolná a belvizes problémát, a pályázatra mégsem kaptak pénzt.

– Nem tudom, ki fizeti a védekezést. Hiába jött ki a katasztrófavédelem, egyelőre nincs az sem tisztázva, hogyan rendezik a szivattyúzás költségét – jegyezte meg Forgó Henrik. Emlékeztetett, a csapadék nem ismeri a településhatárokat, a Tisza felé vándorló föld alatti víz okozta probléma a csatornák megépítése nélkül nem tűnik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!