Szeged és környéke

2008.11.10. 22:11

Miről mondunk le a pénzügyi válság miatt?

Szeged - Másképp érinti a válság a vállalkozót, az egyetemistát, a nyugdíjast. Lakásfelújítás, taxizás, gyerekvállalás – Ön miről mondott le a válság miatt?

Kovács Kriszta

A gazdasági válságot a háztartások is megszenvedik, a hétköznapi emberek is kénytelenek átalakítani személyes terveiket. Van, aki a lakásfelújítással vár, és van, aki tudja: hiába szeretné, még évekig nem lesz nagymama.

– Nem tudjuk elkezdeni a lakásfelújítást, csak az autót cseréljük ki. Persze azt is csak akkor, ha találunk egy megfelelő hitelkonstrukciót – tervezgetett Nagy Mihály. Az 57 éves munka- és tűzvédelmi szaktanácsadó elmondta, hogy a családban szinte minden téren megszorításokra van szükség: a gyerekek zsebpénze csökkent, havonta maximum kétszer csinálnak nagybevásárlást, akkor is leginkább akciós termékekből válogatnak.

– Karácsonyra családtagonként 5-7 ezer forintot költünk: idén mindenki olyan ajándékot kap, aminek gyakorlati hasznát veszi – tette hozzá Nagy Mihály.

Másképp látja a válságot Krisztin Géza: a 44 éves férfi sofőr egy szállítással foglalkozó cégnél. Azt mondta, nem érzi még a „krízist". A drasztikus áremelés azonban őt is érintené.

Csányi Saroltának ruhatára sínyli meg a válságot. Fotó: Segesvári Csaba

Csányi Saroltának ruhatára sínyli meg a válságot.
Fotó: Segesvári Csaba

– Talán nem tudom lecserélni a 10 éves autómat, majd csak egy-két év múlva, de ez nem lemondás. A lakásfelújítást befejeztük, úgyhogy különösen nem foglalkoztat a gazdasági helyzet – magyarázta.

Csak egyszer mennek síelni Csábiék. A kereskedéssel foglalkozó házaspár a nyaralás helyett a téli pihenés híve, idén azonban csak egyszer csatolják fel a síbakancsot.

– Igyekszünk mindig takarékoskodni, nem költünk sokat az öltözködésre sem. Síelni viszont nagyon szeretünk, arról nem szívesen mondanánk le – közölte Csábi Tiborné.

Az egyetemisták ösztöndíjból és otthonról kapott segítségből élnek. A győri Csányi Sarolta a szegedi egyetemen tanul orosz és angol szakon. Orvosként dolgozó szülei mindenben támogatják, de ugyanabból az összegből most kevesebb ruhát tud venni a 20 éves diáklány.

– Utazásra gyűjtök, ezért kevesebbet költök, mint általában. De egyébként is takarékos vagyok, úgyhogy különösebben nem érint a gazdasági válság.

Sokan csak a bevásárláskor tudnak spórolni. Fotó: Segesvári Csaba

Sokan csak a bevásárláskor tudnak spórolni.
Fotó: Segesvári Csaba

Más véleményen van a Hajdú-Bihar megyei Kiss Marianna. A 23 éves szegedi bölcsész kevesebbet jár bulizni, és a taxi helyett inkább gyalog megy haza.

– Körülbelül egy hónapja abbahagytam a dohányzást. Persze nem a válság miatt, de tény, hogy észreveszem a pénztárcámon azt a heti plusz 1500-2000 forintot. Emellett a kajarendelést is visszafogtam: pizza helyett inkább otthoni koszton élek.

A 38 éves, munkanélküli fián keresztül érzi a gazdasági nehézségeket Kónya Ferencné Erzsike. A 65 éves nyugdíjas óvónő nem bánja, ha nem kap 13. havi fizetést. Azt mondta, szüksége lenne a pénzre neki is, de szerinte inkább a fiatalok kapjanak segítséget, hiszen ő már megszokta a nélkülözést.

– Pár éve vett a fiam és a párja hitelből egy saját lakást. A havi törlesztő és az életbiztosítás összesen majdnem 100 ezer forint. Azt mondták, előbb a lakáshelyzetet rendezik, utána jöhet a baba. Szép az életünk így is, de sajnálom, hogy pár évig még nem leszek nagymama. Nekem ez a legnagyobb lemondás a válság miatt – panaszolta Erzsike.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!