Szeged és környéke

2014.10.20. 22:58

Miséjével és nyitányával is emlékeznek Fricsayra

Szeged - Gyüdi Sándor vezényletével csütörtök és péntek este 7 órától ünnepi koncerttel emlékeznek a 100 éve született, Szegedről indult világhírű karmesterre, Fricsay Ferencre, aki 1934 és 1944 között a város zenei életének meghatározó alakja volt.

Munkatársunktól

– Az augusztus 9-i 100. születésnaphoz csoportosuló emlékező események után most a szezonon belül is hangversenyeket dedikálunk Fricsay Ferenc emlékének. Nemzeti ünnepünkön, október 23-án 2002 óta hagyományosan oratóriumkoncertet adunk a dómban; most – összekötve ezt a centenáriummal – Fricsay Ferenc C-dúr miséjét mutatjuk be este 7 órától a székesegyházban – mondja az ingyenes ünnepi hangversenyen a Szegedi Szimfonikus Zenekart és a [namelink name="Vaszy Viktor"] Kórust dirigáló [namelink name="Gyüdi Sándor"] színigazgató.

Az elhangzó C-dúr mise hangszerelését [namelink name="Molnár László"] karmester-zeneszerző egészítette ki fúvós szólamokkal. A szólisták: [namelink name="Somogyvári Tímea Zita"] (szoprán), [namelink name="Laczák Boglárka"] (mezzoszoprán), [namelink name="Szerekován János"] (tenor) és [namelink name="Altorjay Tamás"] (basszus).

Fricsay Ferenc 1953-ban. fotó: DM

Fricsay Ferenc 1953-ban. fotó: DM
Másnap, péntek este 7 órától a Szegedi Nemzeti Színházban rendeznek emlékkoncertet. – Fontosnak tartottuk, hogy Fricsay Ferenc egykori együttese működésének fő színterén is adjon egy szimfonikus estet. A hangverseny műsora is erősen kapcsolódik Fricsay személyéhez: Mozart C-dúr „Jupiter" szimfóniáját és Bartók Béla Táncszvitjét is játsszuk. Mindkét zeneszerző Fricsay karmesteri működésének középpontjában állt, könyvet is írt Mozart és Bartók címmel. Kodály Zoltán Fölszállott a páva variációit is játsszuk – Kodályhoz is erős kötődése volt Fricsaynak: nála szerezte zeneszerzői diplomáját a Zeneakadémián, később pedig, amikor már befutott karmesterré vált Nyugat-Európában, több művét is műsorra tűzte.

1961-ben pedig Luzernben ő vezényelte Kodály Szimfóniájának ősbemutatóját. Az emlékkoncertet Fricsay saját művével, a Drámai nyitánnyal kezdjük, amely legjobb tudomásom szerint nem szólalt még meg eddig. Erre az alkalomra készíttettünk belőle kottát, szólamanyagot. A koncert előtt, 18 órától a földszinti előcsarnokban felavatjuk azt az emléktáblát, amely Fricsay Ferenc 1934 és 1944 között Szegeden eltöltött évtizedére emlékezik.

Ezen a táblán szerepel egy plakett – Tóth Sándor szobrászművész alkotása –, amely azonos azzal, amit szeptember 28-án a Tátra téri Szent Gellért-templomnak a bronzkapuján is elhelyeztek. Megnyílik és november végéig látható a nagyszínházban egy emlékkiállítás is, amely a nyári, Somogyi-könyvtár által rendezett tárlat kibővített változata – sorolja a programokat Gyüdi Sándor, az emlékkoncertek dirigense, aki azt is hangsúlyozza: a teátrum bérletesei és a Filharmónia-bérlettel rendelkezők kedvezményes, 600 forintos áron vásárolhatnak jegyeket a pénteki emlékkoncertre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!