Szeged és környéke

2010.07.15. 00:40

Mit dudálsz öcsém? Itt zebra van!

Szeged – Már sokszor foglalkoztunk vele, de mégsem elégszer. Kerékpárral a "zebrán". Új helyzet állt elő a Rókusi körúton: a Kisteleki utcai lámpa megszüntetésével a kijelölt gyalogos-átkelőhely is eltűnt. A gyalogosok meg nem tudnak róla.

Segesvári Csaba

Régi panasza az autósoknak: a kerékpárosok a zebrán áttekernek. A kerékpárosok pedig azt mondják: elsőbbségük van, miért ne? A gyalogos szerint pedig mind az autós, mind a bicajos útban van. Szép kis magyar történet. Komolyabbra fordítva a szót, tekerhet-e a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen a kerékpáros? A minap a Rókusi körúton motoroztam hazafelé, a Kisteleki utcánál, az új, körgeometriás csomópontot elhagyva a Kisteleki utcánál rádudáltam egy kerékpárosra – látszólag nem vette észre, hogy közeledem.

Nincs zebra, mégis arra járnak a gyalogosok - A Rókusi körút Kisteleki utca kereszteződése. Fotó: Segesvári Csaba

Zebra

A zebrák a lófélék családjába (Equidae) tartozó emlősök, amelyek Közép- és Dél-Afrikában őshonosak. Legjellegzetesebb ismertetőjegyük a fekete-fehér csíkos mintázat. A zebra fekete alapon fehér csíkos. A kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket a fekete-fehér csíkozás miatt nevezik zebrának. (wikipedia)

 A felbőszült biciklis, aki a korábbi „zebrán" tekert, csak annyit kérdetett: – Mit dudálsz öcsém? Itt zebra van!
Lehet, hogy igaza van a kerékpárosnak és figyelmen kívül hagytam a kijelölt gyalogos-átkelőhelyre figyelmeztető táblát? Esetleg a kerékpáros nem vette tudomásul, hogy megváltozott a forgalmi rend? Sőt, az is lehet, hogy elfelejtettek a változásra figyelmeztető táblát kirakni.

A fentiekre kerestük a választ. Újra ellátogattunk a Rókusi körút Kisteleki utca kereszteződésébe, hogy alaposan megnézzük, van-e zebra az úton? A korábbi táblákat eltávolították, a felfestés is alaposan megkopott. A Kossuth Lajos sugárút felől érkezve egyáltalán nem látható az egykori felfestés, a Szatymazi utca irányából közlekedőknek még maradtak foszlányok. Kijelölt gyalogos-átkelőhelyet jelző táblát viszont a Rókusi és a Kisteleki kereszteződésében nem találtunk.

Nincs zebra, mégis arra járnak a gyalogosok - A Rókusi körút Kisteleki utca kereszteződése. Fotó: Segesvári Csaba

„Zebra"

A kijelölt gyalogaltkelőhely hétköznapi neve. A KRESZ szerint:
(5) A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen, ha pedig a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely nincs,
a) lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között (a járdasziget teljes hosszában),
b) egyéb helyen bárhol,
a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át. 

– A kijelölt gyalogos-átkelőhelyen csak akkor van elsőbbsége a kerékpárosnak, ha tolja a biciklijét az átkelőn. Áttekerni nem lehet, ugyanis az autós sem készül arra, hogy gyors kerékpárossal találkozik, így könnyen baleset lehet a szabálytalanság vége – tudtuk meg Szenti Szabolcstól, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság főhadnagyától. A sajtószóvivő azt is elmondta, hogy a gyalogós-átkelőhely akkor gyalogos-átkelőhely, ha azt a felfestés mellett tábla is jelzi.

Ha nincs tábla, nincs zebra. Ráadásul, ha lekopott az útburkolati jel az még inkább azt erősíti, hogy megszűnt a kijelölt gyalogos-átkelőhely. Jó hír, azoknak, akik mégis a közelben szeretnének a 4 sávos úton átkelni: az új, épülő 2-es villamos megállójánál jelölték ki a zebrát. Mindössze 80 méterre a korábbitól.

A 2-es villamos kivitelezéséért felelős Szeged Pólus Nonprofit Kft-t. is megkérdeztük, akik az alábbiakat közölték: "A 2-es villamos építési munkái miatt, ideiglenesen megszüntettük a Rókusi körút - Kisteleki utcai gyalogátkelőhely - közölte a delmagyar.hu-val Csanádi Zoltán a Szeged Pólus Fejlesztési Nonprofit Kft. projektigazgatója. Csanádi még hozzátette: a villamospálya elkészültéig az eredeti zebrától 80 méterre található, jelzőlámpával biztosított átkelőt használhatják a gyalogosok vagy a Szatymazi utcánál lévőt, amely szintén jelzőlámpával biztosított."

Azt is megtudtuk, hogy a projekt befejeztével visszaállítják az eredeti állapotot, azaz jelzőlámpával biztosított gyalogátkelőhely lesz a Kisteleki utca sarkán.

Nyitókép innen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!