Szeged és környéke

2007.11.19. 22:43

Mókuskerék – körforgalom

Szeged - Későn ébredt az újszegedi Fábián József. Jogerős az építési engedély, már építi a város a háza sarkán az új körforgalmat, ő pedig most kért szakértőt, hogy ezt megakadályozza. Az általa kért szakvélemény szerint az átépítés miatt nagyobb lesz zaj, más szakvélemény szerint nem.

Dombai Tünde

Kétségbeesve hívta szerkesztőségünket az újszegedi Derkovits fasor végén lakó [namelink name="Fábián József"]. Azt mondta, úgy érzi, az önkormányzat és a hatóságok földbe tiporják a jogait. A háza sarkán – mutatta – az eddigi kereszteződés helyett körforgalmat építtet a város, hogy kijárót nyisson a vele átellenben, a Kállay ligetben épülő lakóparkhoz. A férfinak nem a körfogalommal van problémája, hiszen tudja, hogy balesetveszélyt csökkent és folyamatosabbá teszi az autók mozgását. Fő sérelme az, hogy már most is nagy az autózaj, és ez fokozódik azáltal, hogy a régi kereszteződéshez képest a körforgalom íve a házához nyolc méterrel közelebb került.

Nyolc méterrel közelebb kerül a forgalom [namelink name=


[namelink name="Fábián József"] nem tudott a városrész rendezési tervéről, nem érdeklődött a városházán. Azt mondja, akkoriban nem volt tisztában a jogaival, csak most, amióta az ügyvédje tájékoztatta róla. A napokban azonban lépett: igazságügyi környezetvédelmi szakértőt fogadott. A szakértő kimutatta, hogy a házban már most is magasabb a zajszint a megengedettnél. A szakvéleménye szerint az átépítés nyomán nőni fog a ház zajterhelése, ez pedig ellenkezik az előírásokkal. Ezt a véleményt az újszegedi férfi elvitte a polgármesteri hivatalba és a környezetvédelmi hatósághoz, és kérte, hogy függesszék fel az építkezést. Szerinte az lenne megnyugtató megoldás, ha a Kállay liget felé tolnák el a körforgalmat, igaz, ott ki kellene vágni néhány fát. Választ eddig nem kapott. Ottjártunkkor is folyt az átépítés, napokon belül elkészül az új körforgalom.

Szakértői és hatósági

A környezetvédelmi hatóság és a szakértő véleménye két különböző módszerrel készül: a szakértő mérést végez egy tetszőleges napszakban, a hatóság azonban modell alapján végez számítást – tudtuk meg az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatójától. Kardos Sándor hangsúlyozta: attól, hogy közelebb kerül a körforgalom a házhoz, nem feltétlenül növekszik a zajszennyezés, hiszen a körforgalomban lassabb és egyenletesebb a közlekedés, mint az egyenes úttesten.

– A körforgalom-építéssel kapcsolatban a közlekedési hatóság járt el, ők kérték ki az összes szakvéleményt, így a zajterhelési vizsgálatokat is – tájékoztatott a városüzemeltetési iroda vezetője. [namelink name="Molnár László"] elmondta, hogy a lakó annak ellenére, hogy megtehette volna, nem fellebbezte meg egyik szakhatósági eljárást sem, így az építési engedély jogerőre emelkedett. Az körforgalom „eltolása" egyébként fel sem merült.

[namelink name="Fábián József"] erre azt mondta, hogy továbbra is a zajterhelés növekedése zavarja. Nem érti, hogy milyen szakhatósági véleményt készíthetett a környezetvédelmi hatóság, ha hozzájárult a háza nagyobb zajterheléséhez. Nem érti, hogy mondhat mást egy szakértői mérés, mint egy hatósági. Végső esetben pert fontolgat, hogy az életminőségének romlását bebizonyítsa.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!