Szeged és környéke

2019.01.31. 10:59

Mórahalmi az év tanyagazdasága - Bajáról költöztek a Homokhátságra Gyurákovics Andrásék

Mórahalom - Gyurákovics András mórahalmi gazda, a Banditanya tulajdonosa vehette át a közelmúltban Az év tanyagazdasága díjat.

A. T. J.

– 2007 decemberében költöztünk ide Bajáról. A nővérem Szegedre járt egyetemre, innen a helyi kötődés. Baján is volt tanyánk, de oda csak kijártunk. Én ott akartam élni, és mellette falusi turizmussal foglalkozni. Ez a tanya édesapám gyerekkori barátjáé volt, és a mórahalmi fürdő közelsége is komoly vonzerő volt, valamint a város folyamatos fejlődése – sorolta Gyurákovics András.


 A mórahalmi elkerülő út közelében lévő tanyáján beszélgettünk Gyurákovics gazdával, miközben egy puli, egy pumi és egy komondor csaholt jöttünkre.

Mórahalmi az év tanyagazdasága. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

Gyurákovicsékról és Banditanya nevű vállalkozásukról már többször írtunk lapunkban. Korábban tanyafejlesztésre nyertek pénzt (2013. november 27.: Sajtérlelő épül a Banditanyán). Majd a Mars téren mutattuk be Gyurákovicsék különleges sajtjait (2015. június 21.: Ritkaságok a Mars téren).


A tanyagazda a közelmúltban rangos elismerést vehetett át Nagy István agrárminisztertől Budapesten. – Az év tanyagazdasága díj alapítójának szándéka Magyarország legszebb tanyáinak és mintaértékű fejlesztéseinek bemutatása – mondta a miniszter a díj átadásán. Hangsúlyozta, hogy a tanyagazdáknak köszönhetően a magyar tanya a hungarikumok sorába emelkedhetett. Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár a díját- adón elmondta, hogy az elismeréssel azokat az egyéni tanyagazdaságokat jutalmazzák, amelyek példás módon ügyelnek tanyájuk kialakítására, fejlesztésére úgy, hogy közben kiemelt figyelmet fordítanak a természeti környezet megőrzésére, a tájra, az adott térség kulturális, építészeti értékeire, gazdasági hagyományaira.


Idén négy kategóriában is adtak át díjakat: Az év tanyagazdasága díjban Gyurákovics András mórahalmi tanyagazda részesült.

Mórahalmi az év tanyagazdasága. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA

A gazdálkodó a kecskék mellett teheneket is tart. Az istállóban megmutatta nekünk Szegfűt, Virágot, Bözsikét és Csillát, akik közül kettő mindig fejős, így folyamatosan biztosított a sajtokhoz szükséges alapanyag. A jövőben tovább fejlesztenének: hűtő- kamrát szeretnének kialakítani a gazdaságban. A családi vállalkozásba besegít a legkisebb Gyurákovics, a nyolcéves András is, aki imádja a gépeket, sokat segít édesapjának, és azt mondta, szívesen átvenné a gazdaságot. Lánya, Eszter 13 éves, ő a termékek címkézésében segít, felesége, Marika a helyi általános iskolában tanít.

Halászlévicc


A bajai és a szegedi halászlé rajongói közti viszonyról egy viccet is megengedett magának a gazdálkodó: azt mondta, a legnagyobb különbség a két halászlé között, hogy mire a szegedit megfőzi, a bajai már el is köszön a vendégeitől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!