Szeged és környéke

2016.01.30. 10:12

Morrison-est a SZESZ műsorán

Színház- Megnyílnak az érzékelés kapui a Szegedi Egyetemi Színház Jim Morrison-estjén. De több ez, mint emlékezés: a Doors zenekar egykori frontemberének versei, dalszövegei párbeszédekké érnek a Pinceszínház színpadán nő és férfi, no meg a drogok között.

Kiss Tímea

Az érzékelés kapui – ezzel a címmel játssza a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) Jim Morrison-estjét. A Doors zenekar tragikus sorsú frontemberének neve összeforrt a bohém 60-as évekkel. A Szegedi Pinceszínház színpadán így a drogfüggők élete elevenedik meg Morrison-versek és -dalszövegek által – legközelebb február 16-án 19.30-tól. Az est több mind egy emlékezés: a sorok párbeszéddé állnak össze férfi, nő és a szerek között.

Márton Bence Aurél Skrionya Rékával  (felső kép) és Nógrádi Claudiával (alsó kép) a 60-as évek mámorában. A SZESZ előadása Jim Morrisonnak állít emléket. Fotó: Bunda Zsuzsanna (POSE Photography)

Márton Bence Aurél Skrionya Rékával (alsó kép) és Nógrádi Claudiával (felső kép) a 60-as évek mámorában. A SZESZ előadása Jim Morrisonnak állít emléket. Fotó: Bunda Zsuzsanna (POSE Photography)

 – Azzal nem tudtam megelégedni, hogy nagyon sokan szeretik és ismerik Jim Morrison világát, és ez elég arra, hogy szeressék az előadást – fogalmazott a darab rendezője, [namelink name="Varga Norbert"]. A társulat művészeti vezetője azért idézi meg az egykori Doors-frontembert, mert úgy véli: ma kiélezettebbek a fiatalokat gyötrő kérdések. – Önmegvalósítás, karrier, házasság. Elveszettebbek vagyunk, mint valaha, talán sosem voltak ennyire útjelzők nélküliek az utak – fogalmazott.

Az érzékelés kapui


[namelink name="Aldous Huxley"] angol író drogokkal kapcsolatos élményeit írja le Az érzékelés kapui című kötetében. Varga Norbert rendező azért választotta a könyv címét az előadás névadójának is, mert – elmondása szerint – ez a könyv az egész 60-as évek megértésének egyik kulcsa.


 Az előadás érdekessége, hogy a játszók, [namelink name="Nógrádi Claudia, Skrionya Réka, Márton Bence Aurél"] és [namelink name="Tóth Csongor"] nem[namelink name=" Földes László Hobo"] fordításait, hanem „saját" adaptációkat mondanak [namelink name="Gorjanác Éva"] jóvoltából. Mivel a rendező nem tartotta jó ötletnek, hogy Morrison helyett más énekeljen, a Riders on the Storm vagy épp a Light My Fire című dalok a szövegek kiegészítőjeként hozzák vissza a 60-as évek hangulatát.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!