Szeged és környéke

2009.03.16. 19:49

Most emlékparkját segíti kölcsönnel a megye

Ópusztaszer - Az előző megyevezetés két kórháznak hitelezett, a mostani az ópusztaszeri emlékparkot támogatja százmilliós kölcsönnel. A pénzt még idén vissza kell fizetnie a kht.-nak, és erre láthatott is garanciát a közgyűlés, mert elfogadta az idei üzleti tervet. Magyar Anna sem akarja már leváltani az igazgatót. A parkban augusztusban kezdődik a félmilliárdos beruházás, november végén már nem szabad beáznia a tetőnek.

Bakos András

„Mindaddig bízom egy dolgozóban, amíg rendesen végzi a munkáját". Ezt Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke mondta arra a kérdésünkre válaszolva, hogyan viszonyul az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Kht. igazgatójához. A kérdés azért indokolt, mert az elnök asszony még tavaly év végén, a kht. egyik taggyűlésén kezdeményezte volna Horváth Gábor igazgató leváltását, ezt azonban ott, sürgősséggel nem tárgyalhatták, később pedig már nem is került napirendre. Információink szerint a két vezető sok mindenben vitatkozott, azóta a jelek szerint megnyugodtak a kedélyek.

Miután a park 28 milliós veszteséggel zárta a tavalyi évet – csökkent a látogatók száma –, és félő volt, hogy ez az összeg idén tavaszig akár a százmilliót is elérheti, egyszer 52 milliós, majd 48 milliós tagi kölcsönt kapott a cég a többségi tulajdonos megyétől. Utóbbi „csomagot" tegnap délután hagyta jóvá a tulajdonosok taggyűlése.

Márton-nap Ópusztaszeren. Idén is sok látogatót kell fogadnia

Márton-nap Ópusztaszeren. Idén is sok látogatót kell fogadnia a parknak, hogy vissza tudja adni
a tagi kölcsönt Archív fotó: Frank Yvette

Nem szokatlan a kölcsönről szóló döntés a megyeházán, hiszen a korábbi vezetés összesen több mint 250 millióval segítette makói kórházat, amikor finanszírozási gondjai adódtak, majd 100 millióval a szentesit. A mostani döntések a megyei közgyűlés zárt ülésen születtek meg, azt azonban Poór Csaba, a megyeháza sajtókapcsolati vezetője elmondta, hogy a kamatmentes kölcsön egyik fele 2009. június 30-án jár le, a másik pedig december 31-én. Vagyis a százmilliót még idén vissza kell fizetnie a kht.-nak. Miből, hogyan? A kérdésre a megyeháza szerint azért nehéz válaszolni, mert a kht. üzleti terve nem nyilvános.

A visszafizetésre mégis láthat esélyt a közgyűlés, különben nem fogadta volna el – szintén zárt ülésen, idén februárban – az üzleti tervet.

A park életében máskülönben is fontos lesz az idei év, hiszen augusztus 1-jén 572 milliós beruházás kezdődik. A nyertes DAOP-pályázat lebonyolítása 2008 decemberében indult, 2009 augusztusában pedig az építészeti beruházás is megkezdődik, ennek eredményeképpen új kiállítótérrel bővül a Feszty-körképnek helyet adó épület. Ez alatt az idő alatt a park üzemel, csak a rotundát nem látogathatják a turisták. A turisztikai célú átalakításra a megye 463 milliós uniós támogatást kapott. Az építészeti munkák várható befejezése 2009. november 30. Ezután már nem fog beázni a tető.

Nagy János, a Cora és az E.on is segít

Örökbe fogadta az ópusztaszeri skanzenben lévő tömörkényi községházát a hódmezővásárhelyi Nagy János és barátja, Klein Tamás kőműves. Hozzájárultak ahhoz, hogy nevüket közölje a park honlapja, hátha a jó példa másoknak is ötletet ad. Vállalták, hogy újravakolják - festik az épületet, és három évig a gondját viselik. A munka április közepén kezdődik, és május elsejére tervezik a befejezést. A nyersanyagot, a segédmunkásokat, és a szükséges szerszámokat ők hozzák, a szállítást is megoldják. A parkot mások is segítik. Tavaly kiemelt támogató volt az E.ON Földgáz Storage Zrt., amely egy alkalommal 4 millió forinttal segített. A szegedi Cora Áruház félmillió forint adományt gyűjtött, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara pedig 3 millióval támogatta a Szer Öröksége emlékmű elkészítését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!