Szeged és környéke

2009.04.14. 19:21

Most is kelendőek a luxuscikkek

Szeged - Szeretjük a luxust a gazdasági válság ellenére is. Egy szegedi borszaküzletben, óraszalonban és ékszerboltban érdeklődtünk a forgalom iránt. Megtudtuk, hogy a minőségi alkohol kelendő, és hogy idén már két úr is vett magának egy-egy másfél milliós karórát. Szemtanúi voltunk egy majdnem ötvenezer forintos karkötő megvásárlásának is.

Kovács Kriszta

Megváltozott, de nem csökkent a luxustárgyak iránti kereslet Szegeden. Kíváncsiak voltunk, hogy a gazdasági világválság hatása érezhető-e a tehetősek, azaz a luxust is megfizetni képes emberek körében. Első utunk egy belvárosi borszaküzletbe vezetett.

Széles vevőkör

– Nem kevesebbet, inkább tudatosabban vásárolnak az emberek. Határozott elképzelésekkel jönnek be hozzánk. Például tudják, hogy tízezer forintot akarnak költeni, és hogy melyik az a két borvidék, amelyiknek a kínálatából válogatnak – magyarázta Bakacsi Norbert, a Bortársaság munkatársa.

Hozzátette, a minőségi alkohol fogyasztása szerinte nem pénztárcához kötött. Náluk az ezerötszáz forintostól az ötvenezresig bármilyen bor megtalálható. Vevőkörük pedig az egyetemistáktól kezdve a külföldi üzletemberekig terjed.

Pár méterrel távolabb kedvezménnyel ígérnek márkás karórákat. A bolt vitrinjeiben csillogó időmérők ára az üzlet belseje felé haladva egyre emelkedik. Megakadt a szemünk az egyik darabon: több mint egymillióba került.

Ez az Omega 696 ezer forintot kóstál. Fotó: Frank Yvette

Ez az Omega 696 ezer forintot kóstál.
Fotó: Frank Yvette

– Az idén két olyan órát is eladtam, amelyik körülbelül másfél milliót ért. Három darabot hoztak az országba, ebből kettőt tőlem vettek meg – mesélte Sashegyi Árpád, az Időzóna óraszalon tulajdonosa.
Elárulta: a divatmárkák olcsóbb, 25-30 ezer forintos időmérői a legnépszerűbbek, de nem csökkent a luxus karórák iránti kereslet sem. A középár-kategóriás, stílus nélküli, 50-150 ezer forintos órákat azonban egy ideje kevesebben keresik.

Meglátni és megszeretni

A kirakatban látta meg és szeretett bele az ezüst, fekete köves karkötőbe Balázs Ildikó, aki a harmincadik születésnapjára kapott pénzt ékszerre költötte: majdnem ötvenezer forintba került a karkötője. A Kis Menyhért utcai üzletben azt mondták, vevőik átlagosan 10 ezer forintért vásárolnak ajándékokat.

A válság hatása

– Nem tudni, hogy a mellettünk folyó építkezés vagy a válság hatására csökkent-e némileg a forgalmunk. De a törzsvendégeink változatlanul megkeresnek bennünket – avatott be Dobrosi Mária üzletvezető. Szerinte aki szereti az ékszereket, vagy beleszeret valamelyik csillogó nyakláncba a kirakatban, az megveszi magának a drágább, 25-50 ezer forintosat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!