Szeged és környéke

2016.07.21. 19:45

Most megtudhatják, hogyan készültek az első nyomtatott könyvek!

A nyomtatott betű mesterei címmel a könyvnyomtatás és könyvillusztráció történetéről nyílt kiállítás csütörtökön a szegedi Somogyi-könyvtárban

A könyvtár régi és ritka könyveiből összeállított tárlaton a  nyomdászat történetében úttörőnek számító mesterek remekei és a  sokszorosítás munkafolyamatai elevenednek meg. Az  ősnyomtatványoktól az 1940-es évekig nyúló válogatás bemutatja a  neves európai és magyar műhelyek kiadványait. Az október elejéig  tartó tárlaton látható más ősnyomtatványok mellett a magyarok  történetét megörökítő Thuróczi-krónika 1488-as augsburgi kiadása is.  


A látogatók megismerhetik miként fejlődött a sokszorosítás  eljárása a Gutenberghez - és a fémmegmunkálás különféle technikáit  kidolgozó Johann Fusthoz és Peter Schöfferhez - köthető kezdetektől  az évszázadok során mindig valamely újítással.  

A tárlat összeállítói kiemelten foglalkoztak az első szegedi  nyomda történetével, melyet Grünn Orbán alapított 1801-ben. Az  egykori Nagy piac, ma Széchenyi téri épületben elsősorban hatósági  és kereskedelmi nyomtatványok készültek, de a vállalkozás  megjelentetett egyházi énekeket, imakönyveket, klasszikus szerzők  műveit, és fontos volt irodalompártoló szerepe is, mások mellett  Dugonics András írásainak kiadásával.  


Részletesebben bemutatják a magyar irodalom és könyvtervezés  igazi műhelyének számító, 1882-ben alapított gyomai Kner-nyomdát  is, amely sikereit a kiadott kötetek tartalmi és tipográfiai  igényessége mellett annak köszönhette, hogy szoros kapcsolatban  állt a kor jeles íróival, művészeivel, akik közül többen is  Szegeden éltek és dolgoztak.  


A nyomtatott könyv fejlődésének legkorábbi éveitől felmerült az  igény, hogy a kiadványok díszesen, műgonddal készülhessenek. A  sokszorosított grafikai technikák között a fametszés a legrégebbi  eljárás, amely során rajzolók, festők, másolók, fametszők együttes  munkája nyomán születik meg a művészi kivitelű illusztráció. A  kiállítás a teljesség igénye nélkül mutat be neves művészeket és  alkotásokat, amelyek segítségével újra a figyelem középpontjába  kerülhetnek az ősi, idő- és értékálló díszítési technikák. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!