Szeged és környéke

2010.02.26. 21:55

Moulin Rouge-kerék a Reökön

Szeged - Éjszaka fénybe vonja a Reök- palota erkélyeit az a malomkerék, amely már az épületen kívül jelzi, hogy a Montmartre és a Moulin Rouge hangulata is megelevenedik a szegedi Toulouse-Lautrec-kiállításon.

Moulin Rouge-malomkerék invitálja a látogatókat a REÖK-be, a Toulouse-Lautrec litográfiáit bemutató kiállításra. A palota szecessziós homlokzatával, lágyan kanyarodó vízinövényeivel különös kontrasztot alkot a tizenkilencedik századi stílusban készült, érzéki, párizsi parfümillatú éjjeleket idéző installáció, amely a kiállítást hirdeti. Egyik ágát az Eiffel-torony, a másikat Lautrec képmása, a harmadikat három cilinderes, mulató úr, a negyediket egy neccharisnyás láb díszíti, amelyet Jane Avril – Lautrec egyik éjszakai múzsája – emelget buján a művész egyik képén.

A kerék éjszaka halvány fénybe öltözteti az épület homlokzatát, így idézve meg a Vörös Malom szenvedélyes hangulatát, és már jelezve, hogy a látogató bent sem fog csalódni, ami a korabeli világ atmoszférájának ábrázolását illeti. A kiállítóterekben látható kávéházi fogasra henyén felakasztott cilinder és frakk, a tonettszékek és a vörös huzatos kanapé mind-mind az éjszakai párizsi életet hivatott megidézni a posztimpresszionizmus legnagyobb mesterének remekművei között.

A térfelújítási munkálatok okozta kellemetlenségek ellenére zajlik az élet a REÖK-ben: látogatók és csoportok sokaságát vonzzák a kiállítások. „Az én szememben nagyot nőtt!" – szól az egyik látogató véleménye a vendégkönyvben, ami már csak a művész közismerten alacsony termete miatt is pikáns. Mások azt emelik ki, hogy szinte hallották a párizsi sanzonokat szólni a háttérben, annyira jó hangulatot áraszt az enteriőr.

A Toulouse-Lautrec-kiállítás május 2-áig tart nyitva, a teljes árú jegy 800, a kedvezményes 600 forintba kerül, csoportoknak – tizenöt fő felett – további kedvezményeket biztosítanak.

Önképzőkör

Márciusban is várja az érdeklődőket a REÖK önképzőköre, minden héten kedd délután fél öttől. A két aktuális tárlaton, a Lázár Pál-emlékkiállításon és a Lautrecen kalauzolja végig Újvári Edit és Cserjés Katalin az érdeklődőket, akik a francia művész kortársaival és kedvenc technikájával, a litográfiával is megismerkedhetnek.

(X)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!