Szeged és környéke

2014.03.27. 21:11

Mózes Ervin újrarajzolta Szeged választási térképét

Szeged - Szeged címzetes főjegyzője a törvény alapján újrarajzolta az önkormányzati választókerületeket, mert azok aránytalanok voltak. Négy éven belül másodszor változik Szeged választási térképe.

Munkatársunktól

2010-ben átalakították az önkormányzati választási rendszert, amellyel Szegeden is csökkent a települési képviselők, ennek megfelelően az egyéni körzetek száma. Emiatt négy éve újra kellett rajzolni a választási térképet, át kellett szabni Szegeden az önkormányzati választókerületeket. 25 helyett 20 körzetet alakítottak ki. 2010-ben [namelink name="Mózes Ervin"] címzetes főjegyző, a helyi választási iroda vezetője az arányosság elvét figyelembe véve állapította meg a körzethatárokat. Ez ellen hárman is kifogást nyújtottak be az akkori megyei főjegyzőnél, [namelink name="Kovalcsik Andrea"] pedig ezek alapján megváltoztatta és átrajzolta Szeged választási térképét.

– Aránytalan volt a megyei főjegyző választási rendszere, mert volt olyan körzet, ahol 5300-an szavazhattak 2010-ben az önkormányzati választáson, más körzetben viszont több mint 8400-an. Négy olyan körzet is volt, amely több mint 20 százalékban tért el az átlagtól. További tíz körzetben pedig 5–15 százalékos volt az eltérés – mondta csütörtökön a helyi választási iroda ülésén a címzetes főjegyző. Mózes Ervin hangsúlyozta, a választási eljárásról szóló törvény szerint a választási iroda vezetője, azaz a település jegyzője állapítja meg március 31-éig az egyéni önkormányzati választókerületeket. A törvény szerint az eltérés nem haladhatja meg a 20 százalékot, az 5–15 százalékos eltérést pedig egyenként kell indokolni. Mózes Ervin elmondta, ezek miatt az aránytalanságok miatt újrarajzolták az önkormányzati választókörzeteket Szegeden.

– Az új rendszerben az átlaghoz képest az eltérés aránya minden körzetben 5 százalék alatti. A legnagyobb eltérés 4,3, a legkisebb pedig 3,7 százalék. Így az őszi önkormányzati választáson mind a húsz szegedi választókerületben 6600–7200 közötti választópolgár szavazhat – mondta a címzetes főjegyző.

A legfontosabb változás, hogy míg Kovalcsik Andrea vízszintesen, addig Mózes Ervin függőlegesen osztotta el Dorozsmát két körzetre. A főjegyző arányosította a lakótelepi választókerületeket. Így eltűnt a Felsővárost és Fodorkertet is magába foglaló furcsa alakú körzet, ami leginkább egy kézi súlyzóhoz hasonlított. Móraváros és Alsóváros területén eddig három választókörzet is volt, az új rendszerben már csak kettő lesz.

A címzetes főjegyző által beterjesztett választási térképet tegnap véleményezte és támogatta a [namelink name="Szabó Imre"] volt jogi kari dékán vezette helyi választási bizottság, ami után Mózes Ervin kihirdette a határozatot. Ez ellen 15 napon belül bárki benyújthat jogorvoslati kérelmet a törvényszékhez. Ebben is változott a választási törvény, mert négy éve még a megyei főjegyzőhöz lehetett kifogást benyújtani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!