Szeged és környéke

2019.05.31. 18:38

Műhelymunka: belvízről és aszályról az SZTE-en

A veszélyek egyformán érintik a Dél-Alföldet és a Vajdaságot, megoldásuk is határon átnyúló együttműködést igényel.

K.A.

A szélsőséges időjárásból eredő kockázatok mérsékléséről, az aszályról és belvízről folyt műhelymunka szerb és a magyar szakemberek részvételével pénteken Szegeden az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékén. A klímaváltozás nyomán gyakrabban alakulnak ki hidrológiai veszélyek, ezek közül az aszály és a belvíz a legjelentősebb, és fenyegeti leginkább a határon átnyúló régiókat. Az eddigi fejlesztések ellenére a kockázatok becslése és csökkentése nem jutott el a gyakorlati „felhasználókig".


A veszélyek egyformán érintik a Dél-Alföldet és a Vajdaságot, megoldásuk is határon átnyúló együttműködést igényel. A most futó 850 milliós uniós pályázati programban olyan összehangolt ellenőrzési megoldásokat fejlesztenek, valamint gyakorlati vízgazdálkodási terveket készítenek, melyek előremozdítják a korai figyelmeztetőrendszerek kialakítását. A programban részt vesznek a régió legfontosabb kutatóintézetei, így a Szegedi Tudományegyetem, az Újvidéki Egyetem is, a gyakorlati szakmát pedig az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és Vode Vojvodine képviseli.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!