Szeged és környéke

2016.06.09. 15:10

Múzeumok Éjszakája 2016 Szegeden: Jönnek a gladiátorok!

Az idei Múzeumok Éjszakája Pompeji és a Római Birodalom jegyében telik Szegeden: megnyílik a Pompeji-kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban, megindul a gladiátorok rohama a Kárász utcán, és jön a gladiátorviadal a Móra-parkban. Június 25-én, szombaton 18 órakor kezdődnek a programok.

Munkatársunktól

A Múzeumok Éjszakájának fő programjai idén is a Móra Ferenc Múzeum előtti színpadon zajlanak majd – főként az ókori Róma és a gladiátorok jegyében. Ettől az estétől kezdve látható a Pompeji-kiállítás három helyszínen: a Móra Ferenc Múzeumban, a Fekete házban és a Kass Galériában.

 

Megnyitja kapuit a Pompeji-kiállítás


A Múzeumok Éjszakája látogatói elsőként léphetnek be a Pompeji-kiállítás termeibe. A Móra Ferenc Múzeumban bemutatják a Vezúv 79-es kitörését és az azt követő katasztrófát, valamint a pompeji emberek életének érdekességeit. Nápolyból 120 műtárgy érkezik: mindegyik tárgy megélte a közel kétezer évvel ezelőtti tragédiát.

 

Múzeumok Éjszakája 2016 Szegeden: Jönnek a gladiátorok! Fotó: Móra Ferenc Múzeum - GALÉRIA


A Fekete házban a gladiátoroké a főszerep: gladiátor-sisak és vértezet, harcmodor és sztárság. Láthatunk még termeket az étkezéssel, pékségekkel, valamint Pannónia provinciával kapcsolatban is. Az emeleti erotika-teremben kizárólag a 18 éven felülieket várják egy pompeji bordélyház rekonstrukciójával.

 

A Kass Galériában a képzőművészet kerül a középpontba: Pompejit és a Római Birodalmat ábrázoló alkotásokat állítanak ki a Vár utcában.

 

Gladiátor felvonulás és –viadal


Az éjszaka főszereplői a gladiátorok: 7 órakor interaktív előadáson mutatják be hányattatott életüket a rabszolgapiactól kezdve az aréna homokjáig. 8 órakor pedig kezdetét veszi a gladiátor-felvonulás: a Collegium Gladiatoris hagyományőrző csapat közreműködésével tizennyolc gladiátor vonul majd végig a Dugonics tértől a Kárász utcán át a Móra-múzeumig. Gyülekező a Dugonics téren 19.30-tól.

Múzeumok Éjszakája 2016 Szegeden: Jönnek a gladiátorok! Fotó: Móra Ferenc Múzeum - GALÉRIA


 

A Móra-múzeum előtt 21.30-kor kezdődik a gladiátorviadal: a harcosok valódi küzdelmet vívnak majd egymással a közönség előtt. Kiderül, milyen fegyvereket használtak, milyen ruházatban küzdöttek, s az is, hogy a legsikeresebb gladiátorok igazi celebeknek számítottak a Római Birodalomban.


Divatbemutató, néptánc, tűzugrás

A Pompeji-téma kapcsán ókori római divatbemutatót is láthatunk a múzeum előtti színpadon 20.45-től, és természetesen jön majd az elmaradhatatlan néptánc és tűzugrás is a Szeged Táncegyüttessel. Az estét a Rumbling Blues Trio koncertje zárja 22.45-kor, a múzeum hajnali 1 óráig várja majd látogatóit.

 

A szabadtéri és színpadi programok, így a gladiátor viadal is ingyenes.

A frissen megnyílt Pompeji-kiállítás épületeit 1500 Ft/fő, 3500 Ft/család áron lehet megtekinteni ezen az estén (a belépőjegyek mindhárom helyszínre, az összes kiállításra érvényesek).

 

 


Így töltsük le a Frappét! 


1. Androidos telefonunkon kattintsunk erre a címre.

2. IPhone telefonunkon kattintsunk ide.

3. Vagy pedig nyissuk meg az okostelefonon lévő Play Áruház vagy App Store applikációt, és keressünk rá a Frappé névre! 

4. Ha okostelefonon megnyitjuk a www.frappeapp.hu oldalt, ott is megtaláljuk a két áruház letöltési ikonját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!