Szeged és környéke

2019.08.13. 18:12

Nagy Attila Gyula: Ez általános probléma nyáron, tanyavilágban is lehet csendet háborítani

Nyáron több a buli, ezért több csendháborítással kapcsolatos bejelentés is érkezik az önkormányzatokhoz. Üllésen a helyi lapban hívta fel a jegyző a figyelmet arra, hogy a szórakozók ne veszélyeztessék mások pihenéshez való jogát.

Arany T. János

– A nyári időszakban több a bulikázás a külterületi rendezvényhelyszíneken is, ahol a tanyavilágban hajlamosak azt gondolni a szórakozók, hogy ott senkit nem zavar a hangos zene, ezért jobban ráengedik a hangerőt. De ott is van, akit zavar – kezdte Nagy Attila Gyula. Üllés polgármesterét azért kérdeztük az ügyben, mert az elmúlt időszakban több lakossági panasz is érkezett a polgármesteri hivatalba csendháborítás miatt.


A település jegyzője, Borbás Zsuzsanna a helyi lapban tájékoztatta a lakosságot arról, hogy az ingatlanok tulajdonosai, használói kötelesek tartózkodni minden olyan magatartástól, amellyel másokat zavarnák vagy a pihenéshez való jogukat veszélyeztetnék.

 

– Ilyenkor rendszeresen beszólnak az önkormányzathoz, sőt akár a rendőrséghez is. Ez általános probléma nyáron, nem csak nálunk. Most egymás után feltűnően sok panasz érkezett. Engem nem zavar, ha a szomszédban buli van, ha ez nem túl gyakran történik

– tette hozzá a polgármester.


A jegyző pedig arra figyelmeztetett, igen elterjedt tévhit, hogy szomszédokat zavaró, hangos tevékenységet csak 22 óra után nem folytathatunk.

 

– Szó sincs arról, hogy ne lehetne vendégeket fogadni, családi eseményeket megünnepelni, hétvégén megjavítani a kerítést. Általában felújítási munkákat és zeneoktatást, gyakorlást munkaidőben lehet végezni, hangos háztartási gépeket pedig este 8-9 óráig lehet használni. Általánosságban elfogadott gyakorlat szerint tehát 6 és 22 között lehet zajosabb tevékenységet folytatni, de akkor sem korlátlanul

– mondta a jegyző, aki szerint az együttélési normákat megsértő lakótársat először célszerű személyesen felszólítani, megkérni, hogy halkítsa le a zenét. Ha ez nem vezet eredményre, feljelentéssel élhetünk. Feljelentés esetén szabálysértési eljárás indul, ami a kormányhivatal hatáskörébe tartozik.


(leadképünk illusztráció - a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!