Szeged és környéke

2016.05.09. 19:12

Nagy Bandó András visszahozta a kis herceget

Nagy Bandó András gyermekműsorral, kabaréval és könyveivel érkezik Szegedre a jövő héten. Két új kötettel és több fellépéssel jelentkezik Nagy Bandó András. A humorista, író úgy érzi, legújabb, a könyvhéten megjelenő Arankakor című kötete az eddigi legjobb műve.

Máté Gergely

– Régen lépett fel Szegeden, de úgy tudjuk, mostanában sűrű lesz a programja a Tisza-parti városban.


– Szerencsés egybeesések: a meghívásokat sikerült egybekötnünk, így négy napig maradhatok. A Mutassunk szamárfület! című verses-dalos gyermekműsoromat május 19-én, csütörtökön fél 11-kor Kiskundorozsmán, fél 3-kor pedig Petőfitelepen mutatom be, itt is, ott is a művelődési központban. Este 6-kor az Ökopolisz Alapítvány vendége leszek a Közéletem című beszélgetős esttel az ifjúsági házban. Hogy itt mi lesz, kiszámíthatatlan, a vendégek kérdésein és aktivitásán is múlik az est. Ami biztos: a komoly és a humor váltogatja majd egymást.


– A legújabb könyvei is szóba kerülnek?


– Remélem. Egyik mellett sem mehetünk el közömbösen. Tavaly jött ki a Míg meg nem haltak című, idősek ápolásáról szóló novellafüzérem. Ezek között akad, amely Szegedhez, Balástyához és Szőreghez is kötődik. Valós történeteket dolgoztam föl. A másik A kis herceg visszatért. Egy év után harmadjára nyomjuk, mondhatom: eljutott az olvasók szívéig.


– Ez folytatása a világhírű könyvnek?


– Nem, de hozzátartozik. Saint-Exupéry így fejezte be A kis herceget: „írjátok meg nekem, hogy visszajött..." Teljesítettem az író kérését: visszahoztam, igaz, nem őt, „a kis herceget", hanem Antit, a hatéves mai „kis herceget", akinek az apja olvassa föl az eredeti könyvet, utána pedig beszélgetnek a kis hercegről, a kígyóról, a rókáról, a rózsáról, a lámpagyújtogatóról, és mindazokról a fura figurákról, akiket Saint-Exupéry fölsorakoztatott a történetben. Ez sem „gyermekkönyv", felnőtteknek is hasznos és szerethető olvasmány.


– Pénteken kabaréestje lesz Petőfitelepen. Közélet? Politika? Laza szórakoztatás?


– Nosztalgiaest, kis áthallásokkal. Sztorik, emlékidézések, garantált derűvel, jókedvvel. Persze mint mindig, beleszövök velősebb témákat is, de nem ezen az estén váltjuk meg a világot. Mostanában gyakran rettegnek a szervezők: ugye nem „politizálsz"?! Most nem. Azt akarom, hogy a humor összekapcsolja azokat, akiket a politika szétválasztott. Az irodalom itt is helyet kap, elvégre kettős pályán futok.


– Az utóbbi időben több könyvvel is jelentkezett a könyvhéten. Most is így lesz?


– Kettő biztos: kész a Csodás Kapolcs című verses mesém, ragyogó fotókkal, gyerekeknek, felnőtteknek szól. Pár nap múlva megjelenik, de a díszbemutatója a Művészetek völgyében lesz július végén. Befejeztem az Arankakor című, eredeti családtörténetből írt regényemet. Főhősömet 1950-ben kulákká nyilvánították, tönkretették, kényszermunkatáborba zárták, ahol bele is halt a kínzásokba. Nyolc gyerek maradt utána az özvegyével. Meggyőződésem: ennél jobb könyvet még nem írtam, fölülmúlja a Sosemvolt Toscanát is.


– És mit takar ez a fura cím?


– Aranka gyomnövény, amely rátapad a gazdanövényre, legyengíti és megfojtja. Ez volt régen az ÁVH. És ugyanez történt Sunyák Antallal, akit a 301-es parcellában földeltek el. Egyébként mindkét kötet hangoskönyv is, a fölolvasásommal, ott lesznek a CD-k a kötetekben, amelyek most készülnek. Utána indulnak a nyomdai munkák, és június első napjaiban a könyvhéten meg a bando.hu-n már kaphatók lesznek. Jövök a szegedi hídi vásárba is, negyven saját könyvem lesz az asztalomon, abból is lehet válogatni. Várom a sátorállítást, ott mindig egymást érik a régi barátok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!