Szeged és környéke

2010.03.10. 23:09

Nagyiékhoz jött a sakkzseni

Szeged - Hazánk legfiatalabb sakknagymestere lett a napokban a 13 éves Rapport Richárd, megdöntve Lékó Péter 1994-ben felállított rekordját. A fiatalember – akiről a The New York Times is írt – most Szegeden vendégeskedik, nagyszüleinél. A menü: napi 10 óra sakk, Kaszparov-könyv, rántott hús.

R. Tóth Gábor

Egy mateknégyessel kezdődött hazánk legifjabb nagymesterének sakk-karrierje. – Nem olvasta el az utolsó feladatot, így nem is oldotta meg. Gondoltam, sakkozunk egy kicsit, hogy fejlesszük a koncentrációt. Mintha azonnal megjegyezte volna a 10 lépéses megnyitást – eleveníti fel Rapport Tamás, minden idők legfiatalabb magyar sakknagymesterének édesapja. Rapport Richárd 13 évesen érdemelte ki a titulust – megdöntve Lékó Péter 1994-ben, 14 évesen és 4 hónaposan felállított csúcsát (a rekord az ukrán Szergej Karjakiné: 2002-ben 12 évesen és 7 hónaposan érte el a címet).

Ricsi Szombathelyen született, közgazdász szüleivel, két öccsével és húgával a Vas megyei Sé községben lakik, a Lövő SE és a Csuti SK színeiben versenyez – nagyszülei Szegeden élnek. A kis nagymester 2 hétig náluk vendégeskedik. – Délelőtt 10-től egyig sakkozok, utána ebédelek, 2-től 8-ig megint sakkozok. Utána olvasok, tévét nézek – mesél Ricsi, aki napi 8–10 órát tölt laptopja, sakktáblája társaságában. Az asztalon most kiemelt helyet foglal el Garri Kaszparov Nagy elődeim című könyve – angolul olvassa.

A  nagyszülők már nem vállalják, hogy kihívják egy sakkpartira a kis unokát. Inkább csak csodálják tudományát. Fotó:  Frank Yvette

A nagyszülők már nem vállalják, hogy kihívják egy sakkpartira a kis unokát. Inkább csak csodálják tudományát. Fotó: Frank Yvette
– Nincs példaképem, de Magnus Carlsen, Lékó, Kaszparov, Polgár Judit és Bobby Fischer partijait szívesen elemzem – meséli a fiatalember, aki még nem találkozott a szegedi nagymesterrel. Olyan adatbázissal dolgozik, amelyben még az 1800-as években lejátszott partikat is megtalálja.
Folytatás a 3. oldalon

– Régen normális volt, hogy csak 20 évesen kezdett sakkozni valaki. Ma már ez behozhatatlan lemaradás – vallja Richárd. – Az anyanyelvet is kiskorunktól tanulva sajátítjuk el tökéletesen. A taktikai, kombinatív érzéknek minél előbb ki kell alakulnia. Az emlékezetes matekjegy után láttuk rajta, hogy tetszik neki a sakk. Az a legfontosabb, hogy boldog legyen és minél sikeresebb – fűzi hozzá édesapja, Tamás.

Tisza-parti

Richárdot az is Szegedhez köti, hogy egy helyi vállalkozó, Sir Andrej Schleining (a Nanovo Kft. ügyvezetője – a szerk.) egyengeti útját. A család elismeréssel beszél a szegedi sakkéletről, amely kiemelkedő az országban. A Tisza-parti Általános Iskolában például 50–60 óvodás és iskolás tanulja a sport alapjait. Több korcsoportban és kategóriában, egyéniben és csapatban is bajnoki címek sorozatát szállítják a Maróczy Géza Sportegyesület versenyzői – például Papp Petra, aki tavaly 9. lett a korosztályos vb-n. Lapunk az év utánpótláskorú sportolójává választotta.


– A sakk szeretetét az apjától örökölhette: NB II-es játékos volt. Annak idején addig nyúzott, amíg nem vettünk neki Bécsben egy sakkautomatát – meséli a nagypapa, Rapport István, aki birkózással és futóversenyekkel gondoskodik unokája kondíciójáról. – Már nem ülünk le sakkozni, ez már más szint – ismerte el. Richárd első versenyén, 2005-ben második lett, a következőt megnyerte az ausztriai Sieggrabenben. 11 évesen nyert először nagymester, a német Ralf Lau ellen. 12 évesen, a felnőtt magyar bajnokságon ezüstérmet szerzett. Magántanuló, félévente vizsgázik, ilyenkor egy hét alatt szalad végig a tananyagon. Flumbort András nemzetközi mester a menedzsere. A nagymesteri címet a legutóbbi, szentgotthárdi verseny utolsó napjától használhatja, a bizonyítvány nagyjából egy hónap múlva érkezik meg.

– Így több meghívást kaphat, és nagymesterként nem kell fizetni a szállásért, nevezési díjért. Idén Svájcban megy egy versenyre, és részt vesz a magyar zárt bajnokságon is, amelyet valószínűleg Szegeden rendeznek, nyár elején – halljuk édesapjától. Ricsi a 18. olyan versenyző a világon, aki 15 évesnél fiatalabban vált nagymesterré. – A világbajnoki cím a fő célom, szeretnék olimpikon is lenni – sorolja a jelenleg 2530 Élő-ponttal rendelkező sakkozó, aki legutóbb az 59 évvel idősebb, 72 esztendős Portisch Lajos ellen ült asztalhoz.

„Örülök, hogy feltűnt egy újabb tehetség, és ha kitartóan, keményen edz, elérheti a maximumot. Személyesen ugyan nem ismerem, de sokan emlegetik, és a dicséretet komolyan is gondolják. A sakk nehéz sport, viszont tudatos edzésekkel, megfelelő menedzseléssel bármi elérhető, és úgy tudom, ehhez megvan a háttere is. Ez az egyetlen út a sikerességhez" – mondta lapunknak nemrégiben a tehetséges utódról Lékó Péter.

Nagyiékhoz jött a sakkzseni. Fotó: Frank Yvette (galéria)



A Google máris 6 360 000 találatot jegyez Ricsi nevére, folyamatosan keresi a média. Még izgul, ha interjút kell adnia. A partik előtt is izgul, de a meccseken nem: koncentrál. – Zárkózott, szerény gyerek – jellemzi nagymamája, Joli néni, aki tegnap rántott húst készített unokájának. Jobb az ellátás, mint a Hiltonban – érzékeltette a szegedi vendéglátást Ricsi.

Amerika hangja. „Nem veszélyeztetett faj az idősebb sakkozóké, de kétségtelen: a sakkot egyre inkább a fiatal versenyzők uralják. A legújabb tehetség a 13 éves magyar Rapport Richárd" – írta március elején a patinás amerikai The New York Times. A cikk szerint a sakkzseni feltűnése „nem meglepő, mert Magyarország rengeteg kiváló játékost nevelt ki".

Címkék#Szeged#sakk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!