Szeged és környéke

2019.09.08. 17:24

Nagyobb, édesebb és a mienk!

Az elmúlt hetek hosszan tartó kánikulájában szépen beérett a füge Szegeden.

K.A.

Nyakunkon a klímaváltozás, s ennek azért vannak pozitív mellékhatásai is. Ilyen például az, hogy az elmúlt hetek hosszan tartó kánikulájában szépen beérett a füge Szegeden. Annyi persze nincs, mint szilvából, amelynek érettségét hetek óta tesztelem Alsóvároson, biciklivel hazafelé.

Nagy túlélő a petőfitelepi fügefa. FOTÓK: FRANK YVETTE

Nagy túlélő a petőfitelepi fügefa. FOTÓK: FRANK YVETTE

Még pécsi diákkoromban szerettem meg a fügét, ott azért bőven volt a Mecsek oldalában és többször, jobban is beérett, mint Szegeden – a kollégiumi ablakom alatt is zöldellt egy nagyobb fa. A füge különösen szépen termett idén a franciahögyi lakóparkban, ráadásul a régi fámtól három-négy házra egy még nagyobbat is felfedeztem. Addig is ott volt, de csak most szúrtam ki.

Ennél nagyobb utcán álló, „szabad szedésű" fáról csak Petőfitelepen tudok, fügeimádó kolléganőm kérésére nem mondanám meg az utcát. Ennek a fának az az érdekessége, hogy időnként annyira elfagy, hogy ötből négy ember kivágná a fát, ám ez nagy túlélő. Egy másik, közeli, Vezér utcai fa ágai úgy átlógnak a kerítésen, hogy belepik a járdát az érett, lehullott gyümölcsök – az arra járók és a méhek nagy örömére. Másutt, külföldön is szépen terem, erre utal, hogy több élelmiszerlánc is akciózni kezdte, 99 forintért darabját. Az viszont kisebb, savanyúbb és nem a mienk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!