Hallgassa élőben!

Nálunk csak egyszerű tökvicsori a halogéntök

Halogéntök eladó! - írta évekkel ezelőtt egy zöldséges a sütőtökös ládára. Nyilván halloweentökre gondolt: halloweenhez kötik a legtöbben a tökfaragást. Olvasóink kommentjei és saját gyerekkori élményeink azonban mást mondanak. Néprajzkutatót kérdezve kiderült: a töklámpa készítése magyar hagyomány is. Aki magyar, tökvicsorit farag!

Betiltották a Halloweent Csengelén – írtuk október 20-i cikkünkben. A község polgármestere hangsúlyozta, keresztény faluként büszkék a hagyományaikra, de a halloween nem tartozik közéjük. Kommentelőink a cikk alatt a facebookon hosszan vitáztak a keresztény ünnepek eredetéről, és arról, vajon összeillik-e a kereszténységgel a halloween. Sokakat idegesít a zajos, színes, jelmezes, rémisztgetős forgatag, amely Amerikában kialakult a keresztény Mindenszentek ünnepéből: a napokban felháborodott úriember morgott egy üzlet elé kirakott faragott tök láttán.

A fotó évek óta járja az internetet, de most már tudjuk: halogéntök helyett tökvicsorit kellett volna írni.
A fotó évek óta járja az internetet, de most már tudjuk: halogéntök helyett tökvicsorit kellett volna írni.

Azért kaptam fel a fejem a morgásra, mert gyerekkoromban – egy dunántúli kisvárosban, Móron nőttem fel – miután beérett a tök, nagyszüleim rendszeresen faragtak a hat unokával töklámpásokat. A lámpákba gyertyát tettünk, és vártuk a sötétedést. Nem csokit akartunk lejmolni a szomszédtól, csak meggyújtani a lángot a rémisztőnek szánt arc mögött és borzongani. Hol volt még a mi gyerekkorunkban a halloween? Ha öregapámat megkérdik a mibenlétéről, ugyanazt válaszolta volna, mint a csengelei plébános: – Bevallom, eddig azt sem tudtam, mi az a halloween.

Nagymama és a tökvicsori

Nem egy olvasóban ébresztett hasonló emlékeket a tökfaragás. „Töklámpást hatvan évvel ezelőtt is készítettünk” – írta egyik kommentelőnk, Borsi Margit a cikk alatt. „Nagyon régen nagymamámék is faragtak tököt egyszerű takarmánytökből. Nem halloweentöknek hívták, csak egyszerű tökvicsorinak – osztotta meg a kommentfolyamban Szondi Annamária. Bálint gazda is a gyerekkorát említi a sütőtökről szóló blogbejegyzésében: „Gyermekkoromban azzal szórakoztunk a hosszú őszi estéken, hogy a jókora tököket kivájtuk, szemet, szájat vágtunk rá, és társaink rémületére este égő gyertyát állítottunk belé.” Gyöngyössy Orsolya néprajzkutató, az SZTE BTK Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszékének oktatója pedig elmesélte nekünk: jól emlékszik rá, hogy nagyapja a felgyői tanyavilágban, igazi régi vágású parasztember, halottak napja táján szintén faragott tököt, bele gyertyát tett. Pedig ő aztán aligha követte az amerikai divatot.

A Predator-filmek sztárja tökbe faragva. Annak idején, bicskával azért egyszerűbb lámpák készültek. Fotó forrása: szepkepek.hu

Tökvicsoriként találtunk rá a töklámpára egy női portálon, a népi hagyományok között is: ott azt írják, október közepén, a betakarítás után kezdték készíteni a lámpásokat. A Wikipédia pedig meglepő módon a Luca-napi népszokásoknál említi a Luca-tököt. „Magyarországon, főként a Dunántúlon volt szokás a világító Luca-tök készítése. Luca napján szemeket, orrot és vigyorgó szájat faragtak a kivájt sütőtökökbe, majd a házak ablakai elé tették, és azzal ijesztgették egymást. Az ijesztő hatás kedvéért sötétedéskor égő gyertyát tettek a Luca-tök belsejébe.”

A megyében szinte mindenütt faragtak

Kíváncsiak lettünk, hivatalosan számon tartják-e a töklámpás készítését a magyar népszokások között. A Magyar Néprajz a gyermekjátékok között foglalkozik vele: “Amíg a babák elsősorban a leányok kedvelt játékszerei, addig a fiúk nemcsak állatfigurákat, hanem egyéb játékszereket is készítenek. Töklámpához például egy nagyobb töknek levágják a tetejét, a belét kiszedik, s a héjra szemet, orrot, szájat vágnak. Este, amikor sötét van, beletesznek egy égő gyertyát, rúdra szúrják vagy kerítés tetejére teszik, s egymást ijesztgetik vele.”
Dr. Bárkányi Ildikó néprajzkutató, a szegedi Móra Ferenc Múzeum tudományos igazgatóhelyettese és főmuzeológusa a Luca-tökről ugyan nem talált adatokat a szakirodalomban, talált viszont farsangi töklámpásról. – A Magyar Néprajz szokásokkal foglalkozó kötete farsangi töklámpást is említ. A Tiszaháton, Bereg megyében maszkosok jártak körbe a töklámpákkal – tudtuk meg a szakértőtől.

Ez a két adalék azonban kivétel: tököt Magyarországon leginkább a betakarítás után faragtak. – Itt Csongrád megyében, a dél-alföldi régióban is szokás volt a töklámpás készítése, szinte mindegyik településen. Iskoláskorú, nagyobbacska, 12-14 éves gyerekek faragták ősszel, a tök betakarítása után. Egy-két településen kifejezetten Mindenszentek környékén készült a töklámpa – foglalta össze a néprajzkutató. Ezeken a helyeken a legények szorgoskodtak, nyilván azzal a céllal, hogy a lányokat ijesztgessék.

Égő szempár a ködből

Kiderült: ugyanezt a töklámpásformát ismerik Erdélyben is. – Gonda Klára Gyermekvilág Eszterneken című monográfiájában említi. Azon a vidéken nem csak faragták a tököt, de gyufaszálakból fogakat is kapott, hogy még ijesztőbb legyen – hozott még egy érdekes példát Bárkányi Ildikó: mert ne legyenek illúzióink a magyar tökfaragó hagyományok kapcsán, a cél mindenütt a rémisztgetés volt.

Trónok harca-rajongóknak szeretettel: ezt a lámpát Daenerys Targaryen is megirigyelné. Fotó forrása: szepkepek.hu

Feltették a töklámpást a kerítésre, ablakba, farakás tetejére, benne gyertya égett, azzal ijesztgették a kisebbeket, a lányokat. Ősszel egyre korábban sötétedik, a köd is leszáll, Mindenszentek és Halottak napja, a hazajáró lelkek ideje pedig különösen borzogató időszak. El tudjuk képzelni, hogy a babonákkal, hiedelmekkel teli paraszti világban felsikított a csíny áldozata, amikor a ködből előviláglott egy vicsorgó száj, egy égő szempár.

Az európai kultúrkörből került ki Amerikába a tökfaragás hagyománya, és mire visszakaptuk, elfelejtettük, hogy a miénk is volt. Ma már a kisebb településeken sem feltétlenül ismerik a régiek hagyományait, hiedelmeit, szokásait, nem hogy a nagyobb városokban. Így eshetett meg, hogy a töklámpást a legtöbben a halloween „idegen” ünnepéhez kötik. Legfeljebb emlékeznek rá halványan, hogy amikor még kicsik voltak, a papa megfaragta lámpásnak a takarmánytököt.

Fénylik, mint Salamon töke
Érdekes legendára bukkantunk a videkielet.hu blogon (több variációja olvasható itt): “A tökfaragás Magyarországon is régi hagyomány. Olyannyira régi, hogy az első erről szóló történet egészen Salamon, Árpád-házi királyunk idejébe nyúlik vissza, aki trónviszályban állt unokatestvéreivel: Gézával, illetve annak halála után Lászlóval. 1081-ben Salamon ugyan elismerte Lászlót, mint magyar királyt, cserében megtarthatta királyi címét és László udvartartást is rendelt mellé, Salamon azonban a királyi udvarban is terveket szőtt a trón visszaszerzésére. Ezek után László biztonsági okokból a visegrádi vár tornyába záratta. Az őröknek parancsba adták, hogy sötétedés után töklámpásokkal világítsák ki a tornyot, hogy éjszaka is szemmel tarthassák a rabot. A különleges „fáklyák” azonban nemcsak a vár foglyát világították meg, hanem a Dunán közlekedő hajósoknak is támpontul szolgáltak. Innen ered a mondás: „fénylik, mint Salamon töke”. Az eredeti vár, ahol a király egykor raboskodott, sajnos nem maradt fenn, viszont romjainak köveiből építtetett új várat IV. Béla a tatárjárás után. A jelenleg is meglévő Salamon-torony egykori királyunk emlékét őrzi.”

A Balatonba fulladt egy fiatal testvérpár – szüleik a partról nézték végig a tragédiát
Hihetetlen tragédia történt Alsóbélatelepen, a strandon. Egyszerre vesztette életét vasárnap délután a Balatonban egy testvérpár. A 13 éves fiút nem tudták újraéleszteni, 17 éves testvérének este találták meg a holttestét.
Extrém dekoltázst villantott Palvin Barbi, mindenki megleshette a melleit
Fürdőruhás fotót posztolt a szépséges modell.
Több mint ezer hektárnyi erdő és szántőföld égett le Spanyolországban
Az erdőtüzekből származó hamut már Barcelona egyes részein is észlelték.
Közeledő tájfun miatt töröltek minden sanghaji repülőjáratot
Csöcsiang tartományban a legmagasabb szintű riasztás van érvényben.
A SpaceX hordozórakétáját választotta a NASA
A 178 millió dolláros szerződés az amerikai űrkutatási hivatal bizalmát jelzi a kaliforniai székhelyű cégben.
Izraeli légitársaságok először indítottak kereskedelmi járatokat Marokkóba
Az El Al tájékoztatása szerint hetente öt járatot terveznek.