Szeged és környéke

2012.07.29. 17:51

Nandafalva: a béke szigete

Balástya - A hindu világba kaphatott egy kis betekintést, aki szombaton a balástyai Nandafalva nyílt napján járt. A múlt héten a világ minden tájáról 150 hívő érkezett – azt mondják, a 40 hektáros birtok a béke szigete.

Timár Kriszta

Mindössze négyen lakják a nandafalvi hindu templom kolostorát és a környező tanyákon él a közösséghez tartozó néhány család. Minden évben egy hétre azonban benépesül a 40 hektáros birtok: közel 150 hívő érkezik a világ minden pontjáról. A nemzetközi táborban német, bolgár, lengyel, svéd, perui, kolumbiai és venezuelai résztvevő is van. Azt mondják: a béke szigetét teremtette meg a tanyavilágban a hindu közösség.

Nandafalvi életképek. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


Erről szombaton bárki megbizonyosodhatott: nyílt napot tartottak Nandafalván, hogy betekintést adhassanak a szellemi értékekbe, illetve látható legyen, mivel foglalkoznak az itt élők, akik a hinduizmus vaisnava ágának követői. Mintha valóban lelassult volna itt az idő: a gyerekek önfeledten pancsoltak a felfújható medencében, a felnőttek pedig komótosan sétálva beszélgettek, vagy csak leheveredtek a fűbe. Tartottak táplálkozástudományi előadást, az érdeklődők megtudhatták, miért jók a natúrkozmetikumok, és volt reflexológiai állapotfelmérés, valamint hennafestés is. A kicsiket bohóc szórakoztatta, este kulturális műsort adtak.

[namelink name="Kármán Zsuzsa"] először járt Nandafalván. Férjével a banánlevélből készült tálakat csodálták meg. Köszöntő ételt kaptak benne: kitrit és halavát. – Finom – mondták a gyerekei, de gyorsan hozzátették: idézőjelben értik. [namelink name="Palásti László"] Budapestről, kerékpárral érkezett a táborba, a héten volt harináma avatása. A Harisjé dász nevet kapta, és – ahogy mondta – a kegyet, hogy fejlődhet a folyamatban, amelyben elindult. – Erős lelki kisugárzása van ennek a helynek, ahol a városi emberek közelebb kerülhetnek a természethez – fogalmazott. A táborba Rio de Janeiróból érkezett [namelink name="Szvami Bakti Aloka Paramadvéti"] is, aki 40 éve él szerzetesként. Sok ezer tanítványa van a négy nyelven beszélő német férfinak, akinek minden vagyona az, ami rajta van.

Nandafalvi életképek. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)


– Szolgálat és tanulás az életünk. Amikor azt látom, hogy a tábor résztvevői mosolyognak és boldogok, tudom, készen állnak arra, hogy feladatukat a következő egy évben továbbvigyék – fogalmazott a mester. Mint mondta: a mai világ ellenáll az ő elveiknek, hiszen nem szennyezik a környezetet, nem ölnek állatot, vegyszermentes a mezőgazdaságuk, ruhájukban nincs szintetikus anyag. – Ez nagy nyomást jelent, de ez az együtt töltött hét meggyőz mindenkit: helyes a világképünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!