Szeged és környéke

2019.08.15. 19:18

Napi cukiság: együtt az oroszláncsalád a Szegedi Vadasparkban

A május közepén született kis oroszlán a héten először találkozott apjával, Timbával, és fedezte fel magának az oroszlánok zöldellő külső kifutóját.

Munkatársunktól

Sokan kísérik figyelemmel a Vadaspark második fehér oroszlánkölykének, Nadja és Timba kicsinyének, Szonjának a fejlődését. A május közepén született kis oroszlán a héten először találkozott apjával, Timbával, és fedezte fel magának az oroszlánok zöldellő külső kifutóját. Az összeszoktatás probléma nélkül zajlott, ami nem volt meglepetés, hiszen eddig is látták, szagolhatták egymást apa és lánya.


Szonja elsősorban a kora délelőtti órákban aktív a nyári melegben, déltájban már ő is inkább árnyékban pihen, ahogy szülei teszik – közölték a vadaspark munkatársai. Az ő táplálásával már nem adódtak olyan problémák, mint nővérével a 2017 októberében született Amalival, akinél anyjának még nem volt elég teje, így a szegedi szakemberek segítségére szorult.

Fotó: Endrédi Lajos

Szonja és Timba már együtt látható a kifutóban. Fotó: Endrédi Lajos

A világos színű, avagy fehér oroszlánként ismert színváltozat elég ritka. Ez a színezet nem albinizmus, hanem Dél-Afrikában, Timbavati térségében a természetben is előforduló színváltozat. Sajnos miután kedvelt vadászcélpont volt a felfedezése után, a 1990-es évek végére már nem is tudtak vadon élő egyedeiről. 2018-ban már csak 11 fehér oroszlán élt természetes körülmények között, míg állatkertekben és tenyészfarmokon közel 300.


Szonja sem marad a Szegedi Vadasparkban, hiszen apjával nem maradhat felnőttként egy csapatban, ezért új helyet keresnek számára. Egyéves kora után szeretnék, ha elköltözne, ahogy Amali is tette, aki azóta a győri Xantus János Állatkert lakója. Addig azonban továbbra is látható lesz Szegeden a kis fehér oroszlán.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!