Szeged és környéke

2010.06.04. 14:02

Napi jelentés: Bordány is küzd a vízzel

Bordány - A vasárnapi özönvíz miatt víz alá került Bordány egy része. A Dudás utcai gyűjtőcsatornát felbontották, az utca csatatérre hasonlít. A szépkorúak állítják: itt még soha nem volt ekkora víz.

Segesvári Csaba

Soha nem volt folyójuk, de még egy patakjuk sem. A mostani ítéletidőtől még víz alá került a település. A helyszínen jártunk.
Az elmúlt héten közel 200 milliméter eső hullott Bordányra és térségére. A településen átvezető esőgyűjtő nem bírta a terhelést: az utcákon hömpölygött a soha nem látott mennyiségű csapadék. A probléma kezelésére a Dudás utca nagy részén kiemelték az átereszeket, megszüntették a kapubejárókat. Az utca lakói jelenleg pallókon át közelíthetik meg ingatlanjaikat, a helyreállítás még hónapokat vehet igénybe.

Árvíz után Bordányban. Fotó: Segesvári Csaba


Szemerkélő esőben is dolgoztak a csatorna mellett. – Ázik a barack, tönkremegy a termés. A község vizének 80 százalékát ez a csatorna vezette el – magyarázta a megáradt patakként hömpölygő csatorna mellett álló Tóth György. A férfi szerint a mostani megoldással megmentették a falut, gyorsabban levonulhat a víz. Elköszöntünk, és továbbsétáltunk: a bordányiak portáikról figyelik a rendkívüli vízfolyást. – Az épületek megtámasztása a legfontosabb feladat. Homokzsákokkal védjük a házak talapzatát a vízmosástól. A környéken úsztatott alapra épültek a vályogházak, ezért is fontos a vízmentesség – mondta Lippai Géza bordányi építészmérnök, aki szabadsága alatt vett részt a védekezésben. Megtudtuk: a főelvezetőként használt Dudás utcai csatorna a Halasi főcsatornába torkollik – nem az elhanyagoltsága miatt telítődött meg, hanem a rendkívüli mennyiségű eső miatt. A kapubejárók átereszei ugyan leszűkítették a vízfolyás útját, de az elmúlt 80 évben ez nem okozott problémát. Ilyen rövid idő alatt ennyi eső még sosem esett.

Folyamatos a szivattyúzúgás, a keresztutcából a tömlőkön keresztül érkezik a csatornába a vízutánpótlás. – Egy kicsit apadt már, szerdán majdnem elárasztotta a házunkat is – magyarázta az utcán beszélgető Lovai Mihályné. Az idős asszony hozzátette: „Ha elég jó erőben lennék, a vizes talajból simán ki tudnám csavarni a fát!".

Árvíz után Bordányban. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Bordányban a példás összefogás miatt a lakóépületekben alig keletkezett kár. Szerda este, amikor kritikusra fordult a helyzet, a helyiek szegedi nyolcadikosokkal együtt töltötték a homokzsákokat. Balogh Ferenc, Bordány polgármestere a delmagyar.hu-nak elmondta, hogy a védekezés következtében felbontott Dudás utcát újratervezik. Nem építik vissza az átereszeket, így a jövőben, ha ekkora eső esik, akkor sem önti el a víz Bordányt. Az új, kiszélesített csatorna fölé hidakat építenek az átereszes bejárók helyett. Így akadály nélkül távozhat a nagy mennyiségű csapadék. – 300 méteren bontottuk fel a csatornát, amelybe 3 környező utca vize is becsatlakozik. Az elmúlt időszakban fél év esője hullott le, ezt már nem bírta semmilyen elvezetőrendszer – közölte a delmagyar.hu-val a polgármester. Balogh szerint, ha hirtelen jön a felmelegedés, akkor a vízzel borított termőterületeken egyszerűen „megfőnek" a termények. Sőt, egész ültetvények is kipusztulhatnak. A védekezéssel kapcsolatban elmondta: 200-an vettek részt a víz elleni küzdelemben. Szerda este komoly összefogással sikerült a bordányi dűlők több száz hektárjáról bezúduló víztől a Széchenyi utcát megmenteni. A szennyvízcsatorna megépülése miatt a Dudás utcai házakhoz előre elkészítik a bekötéseket. Azért, hogy a tényleges kivitelezésnél ne kelljen újra visszabontani az elkészült csapadékelvezető rendszert.

A szántóföldi belvizekről Balogh elmondta: a 91-es földosztáskor betemetett vízelvezető árkok újbóli kiásásával próbálják enyhíteni a kárt. Hozzátette, a palánták kipusztulásával és a felázott talaj okozta munkakiesés miatt jelentős terményhiánnyal kell 2010-ben számolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!