Szeged és környéke

2014.08.06. 21:24

Napsütötte Pitvaros

Pitvaros - Az elmúlt években több olyan beruházás készült el, ami az energiafelhasználást csökkentheti, illetve alternatív módon biztosítja.

Kovács Erika

Pitvaroson spórolnak az energiával. Az elmúlt években több olyan beruházás készült el, ami az energiafelhasználást csökkentheti, illetve alternatív módon biztosítja. A művelődési ház tetején már messziről látni a napelemeket.

– A statisztika szerint Pitvaroson a napsütéses órák száma évi 2200. Amikor a művelődési házra telepített rendszert terveztük, 2000 órával számoltunk, ez alapján éves szinten 36 ezer kilowatt elektromos energiát vártunk. A művelődési ház napelemrendszere 2013. június 26-ától működik. 2014. július 26-áig 40 ezer kilowatt áramot termelt, ami felülmúlta a várakozásunkat és a művelődési ház felhasználását – nyilatkozta Radó Tibor, Pitvaros polgármestere. Pénzt nem kaptak vissza, mivel felhasználták a pluszban termelt áramot az ivóvízminőség-javító programban kihelyezett konténer működtetésére.

A művelődési házra telepített napelemrendszer jól vizsgázott. A szerző felvétele

A művelődési házra telepített napelemrendszer jól vizsgázott. A szerző felvétele
Az önkormányzat kétmillió forint villanyszámlát spórolt meg egy év alatt a művelődési házban. A céljuk az, hogy a többi intézmény elektromosenergia-költségét is nullára redukálják. Ezért pályáznak a polgármesteri hivatal, a napközi konyha, az óvoda és a fogászati rendelő napelemmel történő ellátására is. A pályázatot augusztusban nyújtja be az önkormányzat a Környezet és Energia Operatív Programhoz. A négy intézménynél a napelemes energia előállításával további 1,4 millió forintos megtakarítást várnak a pitvarosiak.

– A közeljövőben jelenik meg egy komplex energetikai pályázat is. Ezen azonban nem indulhat településünk. Az elmúlt években ugyanis minden intézményünkön végrehajtottunk valamilyen energiatakarékossági felújítást, például nyílászárócserét, fűtéskorszerűsítést, amelyekkel csökkent az energiaköltségünk. Így további jelentős spórolást már nem tudnánk felmutatni a pályázati anyagban – fogalmazott a településvezető.

Radó Tibor arról is beszélt, hogy a pitvarosi napsütés egy vállalkozás fantáziáját is megmozgatta. A település belterületi határán egy 500 kilowatt alatti napelempark létrehozását tervezik. A beruházás jelenleg tervezési szakban van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!