Szeged és környéke

2010.11.09. 12:19

Narkolepszia, apnoé, insomnia - egyre több fiatalt gyötör az alvászavar

Szeged – Minden második-harmadik ember szenved ma valamilyen alvászavartól – állítják kutatók. A rosszul alvók között egyre több a fiatal. A legtöbben legyintenek a civilizációs betegségre, pedig kezelésükkel számos haláleset is megelőzhető lenne.

jl

A Magyar Alvásdiagnosztikai és Terápiás Társaság ezen a hétvégén tartotta Pécsen éves szakmai konferenciáját. A pénteken kezdődött kongresszus témái között a szakemberek egy egyre gyakrabban előforduló alvászavarra is ráirányították a figyelmet: ez a narkolepszia, amit átlagosan két-három ezer emberből egynél diagnosztizálnak. A kór az alvás és ébrenlét szabályozásának olyan rendellenessége, amely állandó fáradtság- és álmosság érzetet, aluszékonyságot kelt a betegben. A legjellemzőbb tünetek közé tartozik a hirtelen jelentkező és elfojthatatlan alváskényszer, amely alvásrohamokban testesül meg. Ilyenkor az álom-fázis betör az éber állapotba és a beteg – anélkül, hogy bármit is tehetne ellene – váratlanul álomba szenderül.

Illusztráció

Szakértők jelenleg százhúszféle alvászavart tartanak számon.
Illusztráció

A kutatók véleménye szerint sok esetben a narkolepszia vonható felelősségre azért, hogy a fiatalok elalszanak az iskolapadban. Arról nem is beszélve: a narkolepszia közúti balesetekhez is könnyen vezethet, így nem szabad félvállról venni az ilyen jellegű betegséget, minél előbb élni kell a szakszerű kivizsgálás adta lehetőséggel. A narkolepsziára rendszerint csak 10-15 év elteltével derül fény, így a megfelelő kezelés is csak ez után kezdődhet el.

Illusztráció

Sokak szerint az altató nem megoldás.
Illusztráció

Praktikák

Kiszellőztetett szobában sokkal jobban esik az alvás. Érdemes az ágyneműt legalább hetente egyszer kiszellőztetni. Alvás előtt ne a gondjainkat kezdjük el boncolgatni, hanem kellemes gondolatokat keressünk magunk körül.

Szakértők jelenleg százhúszféle alvászavart tartanak számon, amelyek gyógyítása mind különböző kezelést igényel. Ami viszont közös bennük, az az hogy kezelés nélkül szervi bajokhoz – például daganatok, szívritmuszavarok kialakulásához – vezethetnek. Az is előfordul persze, hogy az alvászavar csak tünet, és később derül ki, hogy például a páciens cukorbetegségét jelzi – amiről addig nem is tudott.

Az apnoében szenvedők alvás közben akár percekig nem vesznek levegőt anélkül, hogy erre felébrednének. Emiatt aztán agyvérzést, szívinfarktust kaphatnak vagy az oxigénhiány miatt folyamatosan elbutulnak. Az alvási apnoének két főbb típusa van: a gyakoribb forma az obstruktív alvási apnoé, amit a torok izmainak ellazulása hoz létre; a másik a centrális alvási apnoé, ami azért alakul ki, mert az agy nem küld megfelelő jeleket a légzésszabályozó izmokhoz.

Illusztráció

A legtöbben legyintenek a civilizációs betegségre, pedig kezelésükkel számos haláleset is megelőzhető lenne. Illusztráció
Az insomnia az alvászavarok leggyakoribb formája, a zavarok közel 70 százalékát teszi ki. Legfőbb jellemzője az alvás időtartamának megrövidülése, zaklatott volta, amelyet nappali fáradtság és aluszékonyság követ. Az alvási problémák következtében romlik az emlékezőképesség és a problémamegoldó-képesség, jobban ki vagyunk téve a betegségeknek. Az alvászavarosok közt gyakoribbak az érzelmi bajok, sokan közülük képtelenek örömöt találni emberi kapcsolataikban és általában rossz a hangulatuk.

Illusztráció

Van még, ki rosszkedvűen ébred...
Illusztráció

Alvászavar és a természetes altatók

A zavar leküzdésében és a mély alvás elérésében segítenek az évszázadok óta bevált növények, melyeknek kiváló altató hatást tulajdonítanak. A zsálya, citromfű, kakukkfű, alma és spirulina növényeket lefekvés előtt fogyasztva segítik az elalvást és a nyugodt, pihentető alvást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!