Szeged és környéke

2015.07.01. 15:52

Ne bámulják kornyadt részegek a lábam!

Utánajártunk, milyen a szegedi evés-ivás, szórakozási élet. Annyit elárulunk: sok múlik a lányokon!

.hidden {display:none}

Szegedi szórakozási szokásaikról kérdeztük látogatóinkat nemrég, és kiderült, hogy Szeged nem a Quartier Latin, de azért nem is egy ukrán iparváros. Nincsenek folyton tele a kocsmák, kávézók és éttermek, de pénteken és szombaton este sok vendéglátóhely megtelik. 

Ha nem szeret olvasni, nézze meg grafikánkat, ha igen, görgessen tovább is! 

xxx

 

Negyven felé egyre kevesebbet járunk az estébe

 

A legalább hetente szórakozni járó válaszadók 57 százaléka 15-25 éves, 27 százaléka 25-35 éves, és 16 százaléka 35-45 éves. Úgy tűnik, 25 éves kor után a szórakozás gyakorisága 10 éven belül megfeleződik, 35 éves kor fölött pedig még jobban visszaesik. A 35-45 éves korcsoportból hetente többször csak 6%, hetente pedig csak 10% indul neki, 55% számára pedig több, mint hónap is eltelik, mire kocsmát lát. Ugyanakkor,  35 év fölött ezzel arányosan alig növekszenek más szórakozási szabadidős időtöltési formák: nem járunk többet moziba, sporteseményre, de még étterembe sem. Úgy tűnik, az életünk innentől kenyérkereséssel és családi körben telik.

 

 

naponta

24

hetente többször

203

hetente

355

havonta többször

553

ritkábban

512

 


Válaszadóinknak mindössze 1,5 százaléka jár minden napkocsmába vagy sörözőbe, míg étterembe 1,3%, gyorsétterembe 1,3% jár naponta. 2 százalék fölé csak a naponta kávézóba járók száma emelkedik.

 

 

naponta

38

hetente többször

157

hetente

258

havonta többször

487

ritkábban

707

 


A 15-25 évesek között a fiúk járnak többet (31%) kocsmába legalább hetente, míg a lányoknak csak 26 százaléka heti látogató. E korosztályban a 18 év alattiak eleve nem jöhetn(é)nek szóba, mivel nem szolgálják ki őket. A felmérésben mégis 76 tanuló válaszolt, s közülük 52-en naponta vagy hetente többször jelezték a kocsmázást. Meglehet a válaszokban nagyotmondás is van, de az is lehet, hogy számukra a rakparti üldögélés jelenti a kocsmát egy-egy teszkós palack ital mellett a Tisza-parton.

Kedvesünket is magunkkal visszük a kocsmába

Téved, aki azt gondolta, hogy Szegeden törzshelyekre járnak szórakozni a fiatalok. Nekik már több kedvenc helyük is van és gyakorlatiasabban választanak helyet, mint szüleik 30 évvel ezelőtt. (Amikor is egyetlen egyetemközeli kocsma képviselte az ifjúsági probléma színterét.)

 

 

Rendszeresen vannak akciók

357

Különleges, divatos a hely környezete

438

Hozzám hasonlók járnak ide

870

Ez a legolcsóbb hely

204

Közel van a lakhelyemhez,

munkahelyemhez

388

Itt már ismerem az arcokat és

az árakat

576

Oda megyek, ahová a barátaim

is járnak

840

A kiszolgálás minősége

738

 


Az egyetemisták zöme továbbra is jár szórakozni, de jobban megnézik, éppen hová. Először is, egy bulizós estén a válaszadóknak csak 25 százaléka marad meg egyetlen helyen, 55 százaléka kettőt, 17 százaléka hármat vagy többet látogat meg. Egy hónapra visszatekintve a kocsma- és bulijárók 47%-a mondja azt, hogy 4-6 helyen járt 30 nap alatt, ugyanennyien jártak 1-3 helyen, míg a törzshelyhez ragaszkodók aránya csak 4 százalék.

A kedvenc hely megválasztásánál – akárhonnan néztük – a lányokhoz lyukadtunk ki. A válaszadók messze legtöbben olyan helyekre járnak szívesen, ahová a hozzájuk hasonlók (53%) vagy a barátaik (51%) is járnak. Ezt a biztonságot sem a kiszolgálás minősége (45%), sem a hely divatos jellege (27%), sem pedig földrajzi közelsége (24%) nem múlja felül.

Egyik interjúnkban egy fiatal, egyedülálló hölgy így fogalmazott: „Szívesen kipróbálok újdonságokat, bemegyek bármelyik helyre, ahol bizalomgerjesztő emberek vannak. De még kísérettel sem megyek talponállókba és külvárosi kocsmákba. Nem szívesen tenném ki a barátaimat, hogy azért feszengjenek, mert kornyadt részegek bámulják a lábam. Úgy vagyok ezzel, mint a vonaton, ahol fülkét keresek: oda megyek, ahol biztonságosabb."

 

 

Kevesbé jellemző

482

Közepesen jellemző

533

Nagyon jellemző

632

 


Nem is a bölcsész-jogász páros közt van a határ

Hogy-hogy mediterrán?!


Kiss Szabolcs és Holecska Norbert, a szegedi Blues Café & 7-es megálló ügyvezetői elmondták, hogy a szórakozóhely látogatói körülbelül hetente térnek vissza, a fő vendégkör itt egyetemistákból áll, akik fejenként 3000 forintot fogyasztanak egy alkalommal. Amikor egyetemi szünet van és a városban kinyitnak a teraszok, kevesebb lesz a vendég, pénteken és szombaton esténként azonban teltház van. A hely a JATE Klub „felhozó" helyének számít, a bulizók innen mennek át a klubba. Mindketten azt vallják, hogy folyamatosan kell követni a fiatalok zenei és kommunikációs kultúráját, és italban pedig a megfizethető minőség a nyerő.


A szegedi „mediterrán jelleg" említése félreérthetetlen bosszús reakciót vált ki a két vendéglátósból. Délután, mondják, amikor az emberek ráérnének az utcán sétálni, már nincs mit csinálniuk: a boltok bezárnak. A forgalom nemcsak, hogy nem hömpölyög a szegedi utcán, de egyes területek (az Anna-kút környéke vagy a Tisza Lajos körút) teljesen kiesnek a belvárosi esti életből és lassan a Kárász utca is kihal.

Márpedig, ahová vonzó lányok nem mennek, ott egészen más karakterű kocsma fog kialakulni. A társas kocsmába járás szokásáról a válaszadók 84%-a kiválasztotta „a barátaimmal megyek" opciót, de közülük összesen 70 százaléknyian megadták „a párommal" vagy „a családommal" opciót is. Feltaláltuk tehát a spanyolviaszt, miszerint a szegediek kedvesükkel mennek szórakozni.

Ez a helyzet, éppen a női kísérők ízlése miatt, éles határvonalat alakított ki. A határ a kulturált, ápolt embereket fogadó szórakozóhelyek és a szocreál csehók között van. Utóbbiakat röviden az jellemzi, hogy az igényes nők csak védelemmel tudnak bemenni, és ezt sem szívesen teszik. Ez a választóvonal valószínűleg száz évvel ezelőtt is megvolt már az „úri közönség" és Piszkos Fred népe között. És sokkal erősebb, mint más, előszeretettel emlegetett ellentétek, úgymint a bölcsész vs. jogász, a rongyrázó egyetemista vs. kollégista, puccos partijáró vs. éjszakát Mignonban végző stb.

 

 

Kevesbé jellemző

46

Közepesen jellemző

260

Nagyon jellemző

1341

 


Leszámolhatunk azzal a tévhittel is, hogy a szegediek, elsősorban persze a fiatalok, a hajdanvolt kávéházi szokások mintájára magányosan olvasgatni, netezgetni ülnek be a kocsmába (erre 84% válaszolt nemmel). Annyira nem így van, hogy a válaszadók 48%-ának az ingyenes wifi sem szempont.

A felmérés egyik legerősebb üzenete az, hogy a fiataloknak a kocsmába járás célja nem az alkohol, hanem a társaság. A hely kiválasztása is társasági döntés: a csapat gyakran oda látogat, ahol előző alkalommal jó élményben volt részük. Háttérinterjúink szerint a döntést rendszerint a fiúk hozzák meg, de sokkal inkább tekintettel vannak a lányok ízlésére, mint arra, hogy olcsó-e a vodka aznap este.

Ismerkedés, tánc, meccsnézés

Az, hogy a kedvelt helyre „laza arcok járnak-e", a válaszadók 19%-ának fontos, és az ő számuk rohamosan csökken az életkor előrehaladtával. Az szórakozóhelyi ismerkedés igénye ugyancsak csökken az életkorral, ami várható volt annak ismeretében, hogy párunkat is elvisszük a szórakozóhelyre. A 15-25 évesek 39 százalékban, a 25-35 évesek 24 százalékban mondták nagyon fontosnak az ismerkedési lehetőséget. A 35-45 éves korcsoportban sajnos nem lett reprezentatív a kutatásunk. Itt magasan felülreprezentálódtak a megifjodni vágyó, a lélekben ifjú látogatóink és eredményeik azt mutatják, hogy 75 százalékban fontosnak tartják az ismerkedés lehetőségét.

 

 

Kevesbé jellemző

576

Közepesen jellemző

569

Nagyon jellemző

502

 


A tánc kérdése egyenlő arányban osztotta meg a 15-35 éves közönséget. 30 százalékuk szerint fontos, hogy lehessen táncolni, 35-35% szerint pedig ez közepesen vagy kevésbé fontos. A 15-25 éves korosztályban a lányok háromszor annyian tartották fontosnak a táncot (tessék észre térni, fiúk!). A kocsmai meccsnézést viszont a lányok háromszor annyian sorolták az elengedhető feltételek közé (tessék észre térni, lányok!). Csocsózni vagy más kocsmasportot űzni pedig közel egyformán szeretnek a fiúk és a lányok.

 

 

Kevesbé jellemző

311

Közepesen jellemző

680

Nagyon jellemző

656

 


Általános az egyetértés abban, hogy a teraszok fontosak a nyári szórakozásban (85%), a hangulatos környezet fontos (81%) a hely megválasztásában. A vendégek 41%-a szerint fontos, hogy egy ital mellett hosszasan lehessen maradni, és 40% szerint fontos az is, hogy legyen olcsó ital a kocsmában. Érdekes módon a vendéglátósok véleménye szerint a közönség érzékenyebb az árra, mint amennyire a közönség ezt saját magáról vallja.

Hol is ebédelünk?

 

 

naponta

21

hetente többször

78

hetente

169

havonta többször

495

ritkábban

884

 

 

Minőség a panel alján


Tari Árpád Menü étterem és kávézója a belvárosi minőséget képviseli egy 10 emeletes panel aljában, még éppen a szegedi kortöltésen belül. Az egykori szocreál Kék mókusból alakított kulturált helyet – mivel „ilyen még nem volt". A tulajdonos abban bízik, hogy a jó konyhának és szolgáltatásnak híre megy: „Párizsban eldugott helyeken vannak különlegesen rangos éttermek". Ő szintén a megfizethető minőségben hisz, és a vendégek az ebédelés terén még árérzékenyebbek, mint a szórakozásnál. Két év munka után kezd alakulni az elgondolása, a belvárosból is tud vendéget kihozni. A belvárosban azonban nem nyitna éttermet, mert kevés a vendég és még nem költenek annyit, hogy az több éttermet eltartson.


Társaihoz hasonlóan ő is lesi a lehetőséget, hogy alkalmat teremtsen az étteremlátogatásra: családi, iskolai eseményekre, meccsközvetítésekre figyel, borvacsorákat rendez és felkészült a webes szolgáltatásra is.

A válaszadók 16%-a állítja, hogy legalább hetente étterembe jár. Legtöbben egy hónapnál (54%) ritkábban jutnak el és havonta többször is csak 30 százaléknyian. A fiatalok pénztárcájához mérten ez érthetőbb, de a 35 évnél idősebbek körében sincs sokkal nagyobb heti rendszeres éttermi jelenlét, mindössze 19 százalékos.

Akkor mégis, hol eszünk a hétköznapokon? Azt gondolnánk, hogy a menüző helyek és a gyorséttermek vonzzák a legtöbb éhes embert a városban. Ez nem egészen így van: menüző éttermekbe a válaszadók 23 százaléka megy el legalább hetente egyszer, gyorsétterembe 13 százaléknyian mennek, a street food és a munkahelyi étkezdék pedig egyaránt 12 százalékot vonzanak. Az ebédelés rendszertelenségéről és a sietős szokásokról árulkodik, hogy 38 százaléknyian legalább hetente egyszer pékségekben veszik ebédjüket is.

Legtöbben azonban a jó öreg otthoni főzés mellett döntenek: 24% naponta, 37% hetente többször, 15% pedig hetente főz otthon ebédet, ami összesen 77%. Ez az arány még a 15-25 évesek körében is 63%, bár ezt a számot az otthon étkező fiatalok viszik fel.

[Cikkünk alapjául kérdőívünk eredményei szolgáltak. A kérdőívet 1647 válaszadó töltötte ki.]

$(function () {

$('#chartcontainer').highcharts({

data: {

table: 'datatable'

},

chart: {

type: 'pie'

},

title: {

text: 'Milyen gyakran jár el kocsmába, pubba Szegeden? '

},

subtitle: {

text: '15-45 éves korcsoportban végzett kutatás'

},

plotOptions: {

pie: {

allowPointSelect: true,

cursor: 'pointer',

dataLabels: {

enabled: true,

format: '{point.name}: {point.percentage:.1f} %',

style: {

color: (Highcharts.theme && Highcharts.theme.contrastTextColor) || 'black'

}

},

showInLegend: true,

}

},

tooltip: {

pointFormat: '{point.percentage:.1f}%'

},

lang: {

downloadJPEG: "Letöltés JPEG-ként",

downloadPDF: "Letöltés PDF dokumentumként",

downloadPNG: "Letöltés PNG-ként",

downloadSVG: "Letöltés vektorként (SVG)",

printChart: "Diagram nyomtatása"

}

});

});

$(function () {

$('#chartcontainer2').highcharts({

data: {

table: 'datatable2'

},

chart: {

type: 'pie'

},

title: {

text: 'Milyen gyakran jár el étterembe Szegeden?'

},

subtitle: {

text: '15-45 éves korcsoportban végzett kutatás'

},

plotOptions: {

pie: {

allowPointSelect: true,

cursor: 'pointer',

dataLabels: {

enabled: true,

format: '{point.name}: {point.percentage:.1f} %',

style: {

color: (Highcharts.theme && Highcharts.theme.contrastTextColor) || 'black'

}

},

showInLegend: true,

}

},

tooltip: {

pointFormat: '{point.percentage:.1f}%'

},

lang: {

downloadJPEG: "Letöltés JPEG-ként",

downloadPDF: "Letöltés PDF dokumentumként",

downloadPNG: "Letöltés PNG-ként",

downloadSVG: "Letöltés vektorként (SVG)",

printChart: "Diagram nyomtatása"

}

});

});

$(function () {

$('#chartcontainer3').highcharts({

data: {

table: 'datatable3'

},

chart: {

type: 'pie'

},

title: {

text: 'Milyen gyakran jár el kávézóba Szegeden?'

},

subtitle: {

text: '15-45 éves korcsoportban végzett kutatás'

},

plotOptions: {

pie: {

allowPointSelect: true,

cursor: 'pointer',

dataLabels: {

enabled: true,

format: '{point.name}: {point.percentage:.1f} %',

style: {

color: (Highcharts.theme && Highcharts.theme.contrastTextColor) || 'black'

}

},

showInLegend: true,

}

},

tooltip: {

pointFormat: '{point.percentage:.1f}%'

},

lang: {

downloadJPEG: "Letöltés JPEG-ként",

downloadPDF: "Letöltés PDF dokumentumként",

downloadPNG: "Letöltés PNG-ként",

downloadSVG: "Letöltés vektorként (SVG)",

printChart: "Diagram nyomtatása"

}

});

});

$(function () {

$('#chartcontainer4').highcharts({

data: {

table: 'datatable4'

},

chart: {

type: 'bar'

},

plotOptions: {

bar: {

dataLabels: {

enabled: true

}

}

},

legend: {

enabled: false

},

yAxis: {

title: {

text: 'Válaaszok',

}

},

title: {

text: 'Minek alapján alakul ki a kedvenc helye?'

},

subtitle: {

text: '15-45 éves korcsoportban végzett kutatás'

},

lang: {

downloadJPEG: "Letöltés JPEG-ként",

downloadPDF: "Letöltés PDF dokumentumként",

downloadPNG: "Letöltés PNG-ként",

downloadSVG: "Letöltés vektorként (SVG)",

printChart: "Diagram nyomtatása"

}

});

});

$(function () {

$('#chartcontainer5').highcharts({

data: {

table: 'datatable5'

},

chart: {

type: 'pie'

},

title: {

text: 'Ismerkedésre alkalmas-e a hely?'

},

subtitle: {

text: 'Mennyire díjazza?'

},

plotOptions: {

pie: {

allowPointSelect: true,

cursor: 'pointer',

dataLabels: {

enabled: true,

format: '{point.name}: {point.percentage:.1f} %',

style: {

color: (Highcharts.theme && Highcharts.theme.contrastTextColor) || 'black'

}

},

showInLegend: true,

}

},

tooltip: {

pointFormat: '{point.percentage:.1f}%'

},

lang: {

downloadJPEG: "Letöltés JPEG-ként",

downloadPDF: "Letöltés PDF dokumentumként",

downloadPNG: "Letöltés PNG-ként",

downloadSVG: "Letöltés vektorként (SVG)",

printChart: "Diagram nyomtatása"

}

});

});

$(function () {

$('#chartcontainer6').highcharts({

data: {

table: 'datatable6'

},

chart: {

type: 'pie'

},

title: {

text: 'Fontosabb a hely minősége, mint az ár?'

},

subtitle: {

text: 'Mennyire fontos a választásnál?'

},

plotOptions: {

pie: {

allowPointSelect: true,

cursor: 'pointer',

dataLabels: {

enabled: true,

format: '{point.name}: {point.percentage:.1f} %',

style: {

color: (Highcharts.theme && Highcharts.theme.contrastTextColor) || 'black'

}

},

showInLegend: true,

}

},

tooltip: {

pointFormat: '{point.percentage:.1f}%'

},

lang: {

downloadJPEG: "Letöltés JPEG-ként",

downloadPDF: "Letöltés PDF dokumentumként",

downloadPNG: "Letöltés PNG-ként",

downloadSVG: "Letöltés vektorként (SVG)",

printChart: "Diagram nyomtatása"

}

});

});

$(function () {

$('#chartcontainer7').highcharts({

data: {

table: 'datatable7'

},

chart: {

type: 'pie'

},

title: {

text: 'Van-e olcsó ital a szórakozóhelyen?'

},

subtitle: {

text: 'Mennyire fontos a választásnál?'

},

plotOptions: {

pie: {

allowPointSelect: true,

cursor: 'pointer',

dataLabels: {

enabled: true,

format: '{point.name}: {point.percentage:.1f} %',

style: {

color: (Highcharts.theme && Highcharts.theme.contrastTextColor) || 'black'

}

},

showInLegend: true,

}

},

tooltip: {

pointFormat: '{point.percentage:.1f}%'

},

lang: {

downloadJPEG: "Letöltés JPEG-ként",

downloadPDF: "Letöltés PDF dokumentumként",

downloadPNG: "Letöltés PNG-ként",

downloadSVG: "Letöltés vektorként (SVG)",

printChart: "Diagram nyomtatása"

}

});

});

$(function () {

$('#chartcontainer8').highcharts({

data: {

table: 'datatable8'

},

chart: {

type: 'pie'

},

title: {

text: 'Hangulatos környezete van-e a helynek? '

},

subtitle: {

text: 'Mennyire fontos a választásnál?'

},

plotOptions: {

pie: {

allowPointSelect: true,

cursor: 'pointer',

dataLabels: {

enabled: true,

format: '{point.name}: {point.percentage:.1f} %',

style: {

color: (Highcharts.theme && Highcharts.theme.contrastTextColor) || 'black'

}

},

showInLegend: true,

}

},

tooltip: {

pointFormat: '{point.percentage:.1f}%'

},

lang: {

downloadJPEG: "Letöltés JPEG-ként",

downloadPDF: "Letöltés PDF dokumentumként",

downloadPNG: "Letöltés PNG-ként",

downloadSVG: "Letöltés vektorként (SVG)",

printChart: "Diagram nyomtatása"

}

});

});

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!