Szeged és környéke

2017.12.11. 13:30

Ne húzza le halát a vécén! Várják a megunt teknősöket, hörcsögöket, díszhalakat

Teherré vált kisállatokat lehet leadni és örökbe fogadni az Orpheus Állatvédő Egyesület speciális belvárosi központjában, amelynek belső kialakításával január végére végeznek.

T. R.

– Naponta keresnek meg bennünket amiatt, hogy valamilyen díszállatot találtak az utcán, a kukában vagy másutt. Tudunk róla, hogy sokan például a megunt díszhalaiktól úgy szabadulnak meg, hogy lehúzzák őket a vécén.

 

De találtunk már lépcsőházban ketrecestül kitett papagájt, vagy kukában tengerimalacot terráriummal, eszközökkel együtt – mondta el Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője, akit arról kérdeztünk, miért hoztak létre külön hobbiállatmentő központot a Belvárosi híd lábánál, az Eper-házban, a Centerke korábbi helyén.

A központ külső tájékoztató táblái már a helyükön vannak, és él a telefonvonal is, amelyen segítségkéréseket, bejelentéseket várnak, odabent viszont még hátravan a polcrendszer kialakítása – a munkákkal a tervek szerint január végére, február elejére készülnek el.


– Olyan lesz, mint egy kisállat-kereskedés. Csakhogy itt ingyen lehet leadni, ingyen lehet örökbe fogadni és hazavinni a leadott díszállatokat, amelyeknek addig is megfelelő tartási körülményeket szeretnénk biztosítani, amíg nem találnak felelős gazdára – magyarázta Seres Zoltán. Kutyákat és macskákat a belvárosi központban nem lehet leadni, mert ahhoz sokkal nagyobb helyre lenne szükség.

 

Hogy ki lehet felelős örökbefogadó, azt három szempont alapján döntik el az Orpheus munkatársai: van-e a kisállat számára megfelelő tartási hely, megvan-e az állattartás anyagi fedezete, és van-e az érdeklődőnek elég szabadideje az állatra.

– Sokan vannak, akik néhány hét után jönnek rá, hogy nem tudják vállalni a hobbiállatokkal kapcsolatos kötelezettségeket. Ilyenkor jobb, ha bennünket keresnek meg. Ha csak egy bűncselekményt sikerül megakadályoznunk, már nem hiábavaló a kezdeményezés – utalt Seres Zoltán arra, hogy a tulajdonunkat képező gerinces állatot az utcára tenni, magára hagyni a törvény szerint bűncselekmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!