Szeged és környéke

2019.08.16. 18:08

Négy elhullott gólya egy nap alatt - évi félmilliárdot költ az áramszolgáltató madárvédelemre

Áramütés miatt pusztulnak a gólyák, Sándorfalván négy elhullott madarat találtak egy nap alatt, írtuk meg csütörtökön. Reagált az NKM Áramszolgáltató - sok madárelhullást tudtak megelőzni.

A tegnapi lapunkban megjelent, áramütés miatt pusztuló gólyákról szóló cikkünkre reagálva az NKM Áramszolgáltató levelet írt szerkesztőségünknek. Ebben arról tájékoztatnak, hogy új hálózataikat már úgy építik és tervezik, hogy azok a madarak számára biztonságosak legyenek. A már meglévők madárbaráttá alakítására pedig évente több mint 500 millió forintot fordítanak, így az eltelt időszakban sok madárelhullást tudtak megelőzni. A madarak biztonsága érdekében többek között a Körös-Maros Nemzeti Parkkal, a Kiskunsági Nemzeti Parkkal, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel és más szakmai szervezetekkel működnek együtt.


A társaság csak az idei évben a saját költségén – közel 600 millió forint értékű beruházással – a Kiskunsági Nemzeti Park területén összesen 35 kilométeres hosszban földkábellel váltotta ki a légvezetéket annak érdekében, hogy a területileg honos ritka madárfajt, a túzokokat védje. Mindezzel párhuzamosan saját fejlesztésű megoldásaival 29 ezer középfeszültségű oszlopon biztosították a madarak áramütés elleni védelmét és 1100 gólyafészket helyeztek át magasító keretre. Különös figyelmet fordítanak a fokozottan védett túzokra, a gólyákra és a kékvércsékre.


Mindezen felül az NKM a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület kezdeményezésére 250 kék vércse költőláda beszerzését és felszerelését támogatta. A 2 millió forintos támogatásból készült új költőládákat a Körös-Maros Nemzeti Park és a Kiskunsági Nemzeti Park területén helyezik ki a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!