Szeged és környéke

2016.06.23. 08:40

Négy kávéval indítja a napot Nikolett - ezekkel tuningolják magukat az egyetemisták!

Az SZTE hallgatóihoz még nem tört be az a modafinil hatóanyagú ,,okosdrog", mellyel fokozni lehet a koncentrációt, viszont súlyos mellékhatásai vannak. Egyetemistákat kérdeztünk, mivel tuningolják magukat a vizsgaidőszakban. Azt mondják, a kávéra és az energiaitalra esküsznek.

Salánki Zsófia

– Kotyogósban főtt négy adag kávét iszom reggelente, majd egy energiaitalt, később még két energiaitalt – mesélte lapunknak a biológia szakos [namelink name="Csomós Nikolett"], aki a József Attila Tanulmányi és Információs Központban készült a honvédelmi alapismeretek vizsgájára.


Hozzátette: 14 vizsgája van ebben a szemeszterben, sokat tanul, de arra is figyel, hogy eleget aludjon. Egyetemistákat kérdeztünk, mivel tartják magukat ébren a vizsgaidőszak végtelennek tűnő napjaiban, ugyanis nemrégiben újra megnőtt az „okosdrogként" ismert, modafinil hatóanyagú gyógyszer illegális forgalma.

Tanulni, tanulni, tanulni.

Tanulni, tanulni, tanulni.

 

Öngyilkos gondolatokat is okozhat


Az OGYÉI szerint az EMA illetékes bizottsága megállapította, hogy a modafinil alkalmazása szoros összefüggést mutat a súlyos, életveszélyes bőrreakciókkal. A bizottság összefüggést állapított meg továbbá a pszichiátriai mellékhatásokkal, mint például öngyilkos gondolatok, depresszió, pszichotikus epizódok, valamint a szív- és érrendszeri mellékhatásokkal, mint például a magas vérnyomás vagy a szabálytalan szívverés.


 Néhány asztallal arrébb a TIK-ben [namelink name="Nyíregyházki Dóra"], [namelink name="Habi Csilla"] és [namelink name="Kiss Dóra"] ismételték át a legfontosabb tudnivalókat az európai etnológia vizsgához. Ők is a kávéra és az energiaitalra esküsznek, az „okosdrogról" pedig még nem hallottak. A kávézóban zöld teát kortyolgató Szentpéteri Kinga már olvasott róla, de ő még a koffeinbevitelre is nagyon figyel. – Általában teát iszom, az éjszakai tanuláshoz pedig energiaitalt, ha 5 perc szünetet tartok, akkor elszívok egy cigarettát, bár tudom, hogy nem kellene – mondta a lány.


Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján arról olvashatunk, hogy több internetes írás látott napvilágot, amely az „okosdrogot" reklámozza, a cikkek hatására pedig megnőtt a szer illegális forgalma. A modafinil hatóanyagú gyógyszer Európa legtöbb országában, köztük Magyarországon is forgalomban volt. Nálunk 2006 és 2010 között 100 milligrammos tablettaként. A készítmény súlyos narkolepszia (az alvás-ébrenlét szabályozásának egyik zavara) esetén az éberség elősegítésére alkalmazható, de használatát a súlyos mellékhatások miatt korlátozta az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – írja az OGYÉI.


Magyarországon legálisan kizárólag a narkolepsziás betegek juthatnak hozzá a gyógyszerhez, ők is csak egyedi gyógyszer-engedélyezési eljárással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!