Szeged és környéke

2015.11.09. 22:29

Négy rendőrrel mentek a végrehajtók

Szeged - Rendőrökkel, lakatossal megerősítve érkeztek tegnap reggel a végrehajtók Balázsfi Istvánné újszegedi otthonához. Az erőszak egyelőre elmaradt, az árverés viszont nem állt le.

Segesvári Csaba

Nem csalás, csak a pénz tűnt el

A Raiffeisen Bank Zrt., L. Gábor, valamint tucatnyi szegedi és makói család kálváriájáról 2011-ben írtunk először. Azóta kiderült, a szlovák és panamai cégekkel is dolgozó vállalkozót a bank is feljelentette, de a nyomozás nem volt eredményes. A hatóságok csak annyit láttak bizonyítottnak, hogy 327 millió forint kölcsön nem térült meg, de senki sem csalt.
– Önök érdeklődők? Vagy csak nyugdíjasok, és ráérnek? – kérdezte a végrehajtó tegnap reggel azoktól az idősektől, akik a Korondi utcai ház előtt vártak, amelyben az árverezés alatt álló lakás van. Az asszonyok értetlenül figyelték a végrehajtó viccelődését, ugyanis a négy rendőrrel érkező hatósági ember épp egyikük lakását készült az érdeklődőknek bemutatni.

Megírtuk (2015. november 3.: Nem engedték be az árverésre készülő végrehajtót), a múlt heti sikertelen bejutás után karhatalommal fenyegette meg Balázsfi Isvtánnét és családját a végrehajtó, akinek a lakását egy keretjelzálog-ügylet miatt árverezteti a Raiffeisen Bank Zrt. A bank a pénzt az építtető vállalkozón nem tudja behajtani, ezért követeli a pénzét a lakóktól, akik a vállalkozónak már kifizették a lakásukat.

A másodjára meghirdetett lakásbemutatóra senki sem volt kíváncsi. A négy rendőrrel kísért végrehajtó minden utcán várakozótól megkérdezte, akarja-e látni az árverés alatt lévő lakást, majd bejelentette: az eljárás ezen szakasza érdeklődés hiányában elmarad. Az árverés viszont nem áll le. Szabó Bálint, a család jogi képviselője újságíróknak elmondta, L. Gábor vállalkozó múlt pénteken délután fél 4-kor újabb – valójában a korábbiakkal teljesen egyező – ajánlatot tett le a Raiffeisen Bank Zrt. asztalára. L. Gábor és cégei építették azokat a szegedi és makói társasházakat, amelyeket a bank, a vállalkozó által felvett, de ki nem fizetett keretjelzálog-hitelek miatt árvereztet.
 

Négy rendőrrel mentek a végrehajtók. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


A vállalkozó nyár óta ígéri, rendezi a részben miatta is kialakult helyzetet, de ez nem történt meg. – 180 millió forintot ajánlott, ez kevesebb mint 30 százaléka a teljes 600 milliós tartozásnak. Bízunk benne, hogy a bank és L. Gábor megegyezik, és valóban kifizeti a pénzt – mondta [namelink name="Szabó Bálint"]. Emlékeztetett, a banknak nem csak emberi okokból kellene az ajánlatot elfogadni, hanem a racionalitás is ezt követeli. – L. Gábor többet ajánl, mint amit a végrehajtásokkal el lehet érni. Mi értelme még jobban tönkretenni azoknak a családok az életét, akik kifizették a lakásaikat, mégis egy bankkal hadakoznak? – folytatta Szabó.

Megírtuk, a kiváló helyen fekvő újszegedi lakást 6 millióért hirdették meg, a végrehajtói kamara honlapja szerint a licit 6,7 milliónál jár, a Raiffeisen Bank Zrt. Balázsfiéktól 10 milliót kér. Szabó Bálint elmondta, a Balázsfi család kölcsönökből összegyűjtötte a kiváltáshoz szükséges pénzt, de ehhez még a bank beleegyezése is szükséges.

 Az újabb utcai megmozdulásra Szegedre jött a bank kommunikációs képviselője. Murányi Ákos elmondta, szerdáig kiderül, elfogadható-e a vállalkozó ajánlata. – Ha megtörténik az árverés, már nincs visszaút, szeretnénk péntekig az ügyet megoldani. Azt szeretnénk látni, hogy sok év után L. Gábor valóban hajlandó fizetni – mondta Murányi Ákos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!