Szeged és környéke

2008.10.29. 21:53

Négycsillagos hotel lesz a szegedi Régi Hungáriából

Szeged - A volt Kass Szálló tulajdonosa, a Quaestor-csoporthoz tartozó Régi Hungária Kft. uniós pályázaton 600 millió forintot nyert a hotel felújítására, amelyet 2010-ben négycsillagos szállodaként nyitják meg újra – valószínűleg Régi Hungária néven.

Fekete Klára

Elnyerte azt a 600 millió forintos uniós támogatást a Régi Hungária Kft., amelynek birtokában hozzáfoghat a 32 éve bezárt és azóta üresen álló volt Kass Szálló felújításához. Az információ tegnap jelent meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján. [namelink name="Ujhelyi István"] MSZP-s országgyűlési képviselő elmondta lapunknak: még államtitkárként segítette a város és a Quaestor-csoport együttműködését az immáron sikeres pályázat előkészítésében, annak érdekében, hogy Szeged egyik jelképe megújuljon.

A tizennegyedik éve, 1994 óta tulajdonos pénzügyi csoport elnök-vezérigazgatója, Tarsoly Csaba először 4 évvel ezelőtt jelentette be, hogy szállodaként újítaná fel az épületet. Akkor még csak a tervezés időszakában tartottak, de már jelezték, hogy pályázati forrás nélkül nem vágnak bele. Az elkövetkező években több pályázaton indultak, de egyiken sem nyertek.

Molnár Sándor, a Régi Hungária Kft. – a Quaestor-csoport tagjának – ügyvezető igazgatója tegnap azt mondta el: 10 éve vártak egy ilyen lehetőségre. Megerősítette, hogy exkluzív négycsillagos szállóként, előreláthatólag Régi Hungária néven nyitnának 2010-ben – ez szerepelt az eredeti, 2004-es tervekben is. – Szeretnénk visszaállítani az épület régi funkcióit, értékeit, megőrizni az éttermet és a báltermet, valamint kiegészíteni a modern kor követelményeinek megfelelő konferencia-központtal és wellness-szolgáltatásokkal – tette hozzá az ügyvezető igazgató. Az építkezés 2009 elején indul, költségvetése több mint 2 milliárd forint.

A belváros szégyenfoltjából újra Szeged jelképe lesz. Fotók: Frank Yvette


Nincs gond a parkolással

Botka László polgármester is örült a tulajdonos közlésének: Szeged legendás épülete újul meg. Elmondta, az önkormányzat minden segítséget megadott a Quaestornak a különböző engedélyek megszerzésében, amelyeket a pályázathoz is mellékelni kellett. A legnagyobb gond a parkolás volt: ezért a város közreműködése nyomán a leendő szálloda igénybe veheti majd a szomszédos parkolóházat. Botka szerint a Forrás és a régi Kass felújítása, az új fürdőberuházás azt jelzi, hogy a befektetők látnak fantáziát Szegedben, s hogy az idegenforgalom az eddigieknél is nagyobb ütemben fejlődik majd az elkövetkező években.

Kronológia

1897: Kass János szegedi vendéglős megvásárolja a Stefánián álló telket.
1898: Felépül a Kass-vendéglő.
1916: Megnyitják a kávéház fölé épített Kass Szállodát.
1931: A gazdasági világválság miatt bezár a Kass, az épületet elárverezik.
1934: Hungária néven újra megnyílik a szálloda, a Kass nevet ugyanis nem használhatja tovább.
1949: A hotelt államosítják.
1976 december: Bezár a szállodai rész, mivel az épület életveszélyessé vált.
1977: Az új tulajdonos a Délép, közösségi házat szeretne benne létrehozni, de ez csak terv marad.
1987: A Régi Hungária Rt. (pénzintézeti és szegedi önkormányzati tulajdonlással) veszi meg, hogy rendezvényházat alakítson ki benne. Jelentős állagmegóvási munkálatokat végeznek el, de a ház nem nyit ki újra.
1994: A Quaestor-csoport vásárolja meg. Először irodaház kialakítását tervezik Stefánia Palota néven, majd 2004-ben nyilvánosságra hozzák, hogy szállodaként nyitnák meg.
2008. október 29.: Bejelentik, hogy a Quaestor-csoport 600 millió forintos uniós támogatást nyert a szálloda felújítására.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!