Szeged és környéke

2008.03.21. 21:04

Negyvenévnyi kávézás: 800 ezer forint feketére

Szeged - Sokan otthon, mások a munkahelyükön vagy presszóban, kávéházakban isszák meg a napi akár öt-hat adag feketét.

Kancsár Tímea

Kiszámoltuk: egy hatvanesztendős képzeletbeli kávéfogyasztó negyven éven keresztül, napi három csészével kalkulálva 440 kiló, azaz 2200 liter kávét iszik meg. Az évek során – mai áron – erre 792 ezer forintot költött.

Egzotikusan díszített haiti kapucsínók gőzölögnek egy szegedi kávéház egyik asztalán. Mellettük négy idősebb férfi beszélget. Munkatársak, harmincöt éve rendszeresen együtt kávéznak. A szertartásszerű összejövetelt nem mindig kávézóban, sokszor munkahelyükön, a szegedi fogklinika egyik szobájában ejtik meg. Kikapcsolódásuk kedvéért még saját „kávéklubot" is alapítottak, melynek van elnöke, titkára, pénztárosa. Öt állandó és egy tiszteletbeli tagot „jegyeznek". A baráti szervezet demokratikusan működik: mindennap más készíti a személyre szóló kávét, titkos recept alapján. Ott nem számít, ki a doktor, a professzor és a főorvos – tudtuk meg az asztalnál üldögélő négy fogorvostól.

A méregerős presszókávé. Sok kicsi sokra megy. Fotó: Frank Yvette

A méregerős presszókávé. Sok kicsi sokra megy.
Fotó: Frank Yvette

– Otthon és a munkahelyen Omniából, meleg tejjel készítjük a kávét már negyvenkét éve. Annak idején mentősként dolgoztam, a 24 órás szolgálatban rám fért egy kis dopping. Akkoriban szoktam rá a kávéra. Már 17 éve nem az íze, csak a frissítő ereje miatt iszom napi öt kávét. Cigaretta nélkül már nem az igazi, a kollégáim társasága miatt ülök le egy feketére – beszélt szokásairól Gorzó István hatvankét éves fogorvos. Hatvannyolc éves munkatársa, Sonkodi István szegedi professzor napi három-négy kávét fogyaszt, Kruchio Lászlónak, Grazban élő munkatársuknak pedig otthon eszébe sem jut, hogy kávét főzzön. Maximum kétcsészényit iszik egy nap.

Majdnem kétezer-kétszáz liter

Egy átlagos presszókávé elfogyasztásakor 45-50 milliliternyi folyadékot viszünk a szervezetünkbe. A feltételezett fogyasztónk – 50 milliliterrel számolva – negyven év alatt majdnem 2200 liter kávét ivott meg.

A kávéfogyasztók „társadalma" népes, és sokan akár napi öt kávét is megisznak, de érdekes lehet belegondolni, hogy „szenvedélyükre" életük során mekkora összeget „áldoztak". Kíváncsiak voltunk, ezért kiszámoltuk, hogy egy most hatvanéves ember ha húszéves kora óta napi három, otthon készített kávét ivott, a negyven év alatt vajon mennyi pénzt költött feketére. A vendéglátósok nyolc gramm őrölt kávéval számolnak egy adagnál, mi tízzel tettük, otthon annyival pontatlanabbak vagyunk. Egy év alatt 11 kilogramm, 40 év alatt 440 kilogramm kávét ivott meg a feltételezett fogyasztó.

1968-ban egy kiló Omnia még csak 160 forint volt, most 1800 forintos átlagárral számolunk. A mai áron tehát 1800-szor 440, azaz 792 ezer forintot költött kávézásra a negyven éven keresztül napi három duplát fogyasztó kávéivó.


Kisebb mértékben emelkedett az őrölt kávé ára

Mi sem gondoltuk volna, hogy a kávé ára 40 esztendő alatt csupán 11-szeresére nőtt, miközben a fogyasztói árindex ez idő alatt 4130 százalék volt, vagyis az árak átlagosan 41-szeresére emelkedtek. A hatvanas évek végén egy Stühmer-kávé 2 forint 50 fillér volt, ma 200 forint, vagyis 80-szorosára emelkedett az ára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!