Szeged és környéke

2016.06.30. 16:30

Néhány perc alatt 9990 forintot telefonált el Erzsi

Nemhogy munkát nem találtak, hanem még csúnyán rá is szedték olvasóinkat a szépen hangzó ígéretekkel. Felhívásunkra Tímea és Ördöghné Erzsi elmesélte, hogyan járt pórul.

Dombai Tünde

– Otthon végezhető munkát – figurák összeállítását, csomagolását – ígért egy újsághirdetés. Nagyon örültem neki, mert a 34 ezres rehabilitációs járadék mellett 30 ezer forintért dolgozom. A férjem rokkantnyugdíja sem sokkal több – kezdte történetét a szegedi [namelink name="Ördögh Jánosné"] Erzsi.

 

  Pont a legkiszolgáltatottabb embereket károsítják meg. Mindent elkövetek, hogy mással ne történhessen meg - mondja Ördöghné Erzsi. Fotó: Karnok Csaba

Pont a legkiszolgáltatottabb embereket károsítják meg. Mindent elkövetek, hogy mással ne történhessen meg – mondja Ördöghné Erzsi. Fotó: Karnok Csaba


Először a megadott 20-as számot hívta, mert telenoros, aztán az 1-es körzetet, de azon többszöri próbálkozás után egy férfihang a 90-es számra küldte. Azt egy nő vette fel, megadott két internetes címet, amit akár Erzsi is megtalálhatott volna, ha nagyobb a gyakorlata. A nő hosszasan magyarázta a feltételeket. Annyira hadart, hogy olvasónk hiába próbálta félbeszakítani. Végül megszakadt a vonal, és már nem is lehetett visszahívni.


Nem ez volt a legrosszabb, mert másnap jött a feketeleves. Erzsit akkor értesítette a mobilszolgáltató, hogy 13 ezer forintot fog neki számlázni. Az asszony nem akart hinni a fülének, mert előtte 3 ezernél csak nagyon kirívó esetben fizetett többet 1-2 ezerrel. Berohant az ügyfélszolgálatra, ahol kiderült, 9990 forintot telefonált el a 90-es számra. Nagyon elkeseredett, hiszen nem volt tisztában vele, hogy emelt díjas számot hívott.

Internetes átverés


– Régebb óta kerestem otthonról végezhető másodállást a főállásom mellé, sokáig eredménytelenül. Elkeseredésemben már minden lehetőséget megragadtam volna. A jofogas.hu-n találtam végül: otthonról végezhető, internettel és sok szabadidővel rendelkező dolgozni vágyókat kerestek – fogalmazott Tímea Szegedről. – Írtam a megadott e-mail-címre, ahonnan hosszú levelet kaptam. Részletezték, hogy ez a fajta munka mennyire bevált már külföldön, és most kezd el itthon is terjedni. És hogy akár 5000 forintot is lehet keresni naponta. A név, e-mail-cím, telefonszám megadása mellett belépési díjként 800 forintot kellett befizetni egy bankszámlára és várni, hogy megérkezzen e-mailben a feladat. Sajnos azt azóta sem kaptam meg. Hiába írtam, hogy jogi útra terelem az ügyet, nem jött válasz semmire.


Panaszt írt a szolgáltatónak, és kérte, méltányosságból engedjék el a 90-es hívás díját. Elengedték. Erzsi feljelentést akart tenni a rendőrségen, de azzal küldték el, hogy hirdetésben szereplő információkért nem kérhet számon senkit. Főleg, hogy abban az is szerepel, hogy „635 Ft/min", vagyis a hívás díja percenként. Igaz, nem a 90-es telefonszám mellé írták, hanem az internetes címük mellé. Kikerestük a megadott címet. Feltűnő, hogy minden más információt megelőz: vitás kérdésekben a Budapest Fővárosi Bíróság az illetékes. Lentebb azt írják, hogy a cég adatbázis-szolgáltatással foglalkozik. És hogy a „Szolgáltatás létrejötte: a hívás kezdeményezésével létrejön. A szerződés tartama: a hívás aktív időtartama". Legalul pedig ugyanaz a telefonszám, mint amit panaszosunk hiába hívott.

 

Ön is járt már pórul?


Ha Önt is érte kár, mert nem olvasta az apró betűt vagy félreértette egy ajánlat feltételeit, ossza meg velünk történetét! Dombai Tünde újságírót a [email protected] e-mail-címen vagy a 06-30/830-6459-es telefonszámon éri el.

Olvasónk jobban járt, mint korábbi sorstársa. Megírtuk: tarjáni panaszosunk 19 ezer forintot telefonált el és fizetett ki szintén egy 90-es szám miatt (2016. június 10.: Azt hitte, minimum 635 forintot keres óránként).


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!