Szeged és környéke

2019.03.20. 20:22

Nehéz körülmények között élő nőknek segítettek - Nem luxus a tisztálkodás

Egy híján ötszáz női táskát adományoztak szegedi hölgyek azoknak a rászorulóknak, akiknek luxus a higiénia. A Nem luxus táska országos kezdeményezéshez Szeged is csatlakozott, a rászorulók a női táskával együtt alapvető tisztálkodószereket kaptak.

H.E.

– Tusfürdő, fogkefe, fésű, nedves törlőkendő és egészségügyi betétek vannak ebben a táskában – mutatta Zsuzsa, aki ismerősétől hallott arról a lehetőségről, hogy választhat egy táskát. Elmondta, nem mindig futja ezekre a dolgokra. Szegeden szerda délelőtt a Retek utcai Máltai játszótér előtt válogathattak a rászorulók a 499 táska közül, melyek mindegyikében alapvető tisztálkodási szerek voltak.


Az egyedülálló kezdeményezés tavaly év végén indult, mely a nőket szólította meg és nőknek szól. Két fiatal vállalkozó hölgy – Cserta Alexandra és Huszka Ágnes – valósította meg azt az Ausztráliából indult kezdeményezést, amelyben női higiéniás csomagot gyűjtenek rászoruló nőknek egy táskába összecsomagolva. A Nem luxus táska elnevezésű kampány célja, hogy a nehéz körülmények között levő nőknek nyújtsanak segítséget a tisztálkodásban, mert míg az átlagembernek mindennapos, másnak komoly gondot jelent. – Először csak a fővárosban gondolkodtunk, majd akkora lett az érdeklődés, hogy vidéki városokban is alakítottunk ki gyűjtőhelyeket – mesélte a szegedi táskák szétosztásakor az egyik ötletgazda, Cserta Alexandra.

Hozzáfűzte, a menstruációs szegénység nálunk tabutéma. Vannak olyan nők, akiknek ezek a termékek luxustermékek, mert át kell gondolniuk, hogy alapvető élelmiszereket vesznek a családnak, vagy maguknak tisztálkodószereket.

Szegeden 499 csomagot osztottak szét a Máltai Szeretetszolgálat Retek utcai játszóterénél. A hölgyek szabadon választhattak táskát, melyben tisztálkodószerek voltak. Fotó: Kuklis István

Szegeden 499 csomagot osztottak szét a Máltai Szeretetszolgálat Retek utcai játszóterénél. A hölgyek szabadon választhattak táskát, melyben tisztálkodószerek voltak. Fotó: Kuklis István

A jótékonysági akció mellé állt a Máltai Szeretetszolgálat is. Papp Gábortól, a szolgálat szegedi vezetőjétől megtudtuk, közösségi oldalukon hirdették meg az akciót, elsősorban azokat a hölgyeket célozták meg, akik semmilyen szolgáltató látókörében nincsenek benne, mert nem ismerik el rászorultságukat. Országosan közel 10 ezer csomagot gyűjtöttek, kiosztásuk folyamatosan zajlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!