Szeged és környéke

2012.10.07. 21:06

Nehéz ma a családot egyben tartani

Röszke - Vágyunk családra, ugyanakkor félünk az elköteleződéstől. Ha pedig nehézségekkel találjuk szembe magunkat, a szükséges változás helyett inkább új kapcsolatba kezdünk. Így látja a mai házasságok nehézségeit az a családterapeuta házaspár, amely 10 évig az egyházmegyében szolgált.

Timár Kriszta

Immár 25. alkalommal rendezte meg a Szeged–csanádi Egyházmegye családnapját. A szombati egész napos program célja az volt, hogy hívők és nem hívők, akik a családot mint alapvető értéket központi fontosságúnak tartják, ebben az érzésben erősödjenek, és másokat is megerősítsenek, illetve tapasztalatokat cserélhessenek. De hogyan lehet megőrizni ezeket az értékeket a mai világban? Erről beszélgettünk a rendezvényen Szásziné Fehérváry Anikóval és Szászi Balázzsal. A házaspár családterapeutaként dolgozik, 10 évig pedig az egyházmegyei pasztorációt vezette.

Fehárváry Anikó: A család éppen hogy nem az önkiteljesedés gátja, hanem annak terepe.

Fehérváry Anikó: A család éppen hogy nem az önkiteljesedés gátja, hanem annak terepe.

– A XXI. században a család, amely a társadalom legkisebb sejtje, kaotikus helyzetben van – kezdte Anikó. – Miközben a legtöbben még ma is vágynak rá, a mai kor üzenete, hogy csak nehézséget és rosszat jelent – ezt támasztják alá a lehangoló statisztikák és a személyes tapasztalatok is. Pedig az az igazság, hogy belső döntésen múlik, akarjuk-e és egyben tartjuk-e. A gyereket, szüleinket vagy párunkat sokszor gátnak tekintjük életünkben, miközben a család éppen hogy nem az önkiteljesedés gátja, hanem annak terepe. Ezért rossz megoldás, hogy amikor nehézségekbe ütközünk, annak megoldása helyett ezeket a vélt gátakat szüntetjük meg, vagyis felrúgjuk a családot.

A ma egyre nagyobb teret hódító élettársi kapcsolatról a családterapeuta házaspár azt gondolja: az nem más, mint legalizált bizonytalanság. – Az az üzenete, hogy nehéz kimondani az elköteleződést – fogalmazott Balázs. – Ma már az a generáció kerül házasodó korba, amely gyakran rendezetlen házasságot vagy válást látott közvetlen környezetében. Ezek a fiatalok látják a nehézségeket, és félnek, hogy ez velük is megismétlődik. Persze vannak párok, amelyek ebben a formában is ki tudnak teljesedni, és mély elköteleződés van közöttük.

A Szászi házaspár szerint még az elromlott kapcsolatoknak is lehet jövőjük. Csak úgy kell hozzáállni: készek vagyunk változtatni.
– A válások leggyakoribb motivációja, hogy ne kelljen megváltoznunk. Inkább belekezdünk egy új kapcsolatba, akivel lehet mindent ugyanígy csinálni, és az ördögi kör újra elindul. Éppen azért érdemes egy kapcsolatért küzdeni, mert az küzdelem önmagunk fejlődéséért is – fogalmazott Anikó, akit férje viccesen úgy szokott bemutatni, az ötödik felesége. – Ezt a szövetséget, amely a házaspárok között van, minden krízis után újra kell kötni, még ha nem is formálisan. Hiszen minden ilyen alkalom után tulajdonképpen egy új férfi és egy új nő születik – magyarázta Balázs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!