Szeged és környéke

2015.11.19. 20:41

Nehezen találnak állást a közmunkások

A kistelepüléseken élő közmunkások szerint hiába a nekik szánt új ösztönző program, alig lehet állást találni a munkaerőpiacon.

Kovács Erika

Néhány napja jelent meg az elhelyezkedési juttatással kapcsolatos kormányrendelet a Magyar Közlönyben. Januártól a kormány arra ösztönzi a közfoglalkoztatottakat, hogy minél többen keressenek állást a munkaerőpiacon. Az elhelyezkedési juttatás lényege, hogy a dolgozó a közfoglalkoztatási szerződés hátralévő idejére járó támogatást megkapja, ha időközben el tud helyezkedni a munkaerőpiacon. Feltétel, hogy az új munkaviszony legalább addig tartson, amíg a közfoglalkoztatotti státusz tartott volna.


Az elhelyezkedési juttatást kérelmezni kell majd, utólag, havi bontásban fogják folyósítani.

Ambrózfalván érdeklődtünk, mit szólnak ehhez a közfoglalkoztatottak. Az asszonyok éppen a megtermelt kukoricát morzsolták. Jónak tartják az elhelyezkedési támogatást, de az a tapasztalatuk, nem egyszerű munkát találni.


Abonyi Zsuzsanna például öt helyre adta be az önéletrajzát. – Makón, Orosházán is több munkahelyre pályáztam. Mindenhol annyit mondtak, majd értesítenek. Egy baromfifeldolgozó cégnél viszont megmondták, vidéki vagyok, ők pedig helybelit keresnek. Világos volt, hogy nem akarnak útiköltséget fizetni.

– A negyven felettiek nem nagyon számíthatnak arra, hogy el tudnak helyezkedni. Ugyanez van a gyerekesekkel is – tette hozzá Ung Antalné.

 

Közfoglalkoztatottak szedik a gyökeret a makói ipari park területén, háttérben a Givaudan kéménye. Messze a versenyszférától. Fotó: Kuklis István

Közfoglalkoztatottak szedik a gyökeret a makói ipari park területén, háttérben a Givaudan kéménye. Messze a versenyszférától. Fotó: Kuklis István


Zsóriné Hermina korábban egy közeli, Békés megyei városban dolgozott. A varrodába reggel negyed 7-kor indult, délután 5 óra körül ért haza. – Így nehéz gyereket nevelni. Ezért maradok inkább itthon, Ambrózfalván, közmunkán. Ha probléma van, a polgármester megértő. De a varroda olasz tulajdonosával nem lehetett beszélni.

Csirik László ambrózfalvi polgármester arról számolt be, hogy az utóbbi időkben öt férfi közmunkásnak sikerült elhelyezkednie.


– Orosházán és Makón találtak állást, egyelőre próbaidősek. Örülök a sikerüknek. Ez több pénzzel jár, talán kicsit könnyebb lesz a családjuknak. Ennek ára a napi ingázás és a három műszak, de reméljük, hogy megállják a helyüket. A nőknek a gyermekek miatt nehezebb ezeket a feltételeket vállalni. Sokan ezért maradnak inkább közmunkások – erősítette meg a közfoglalkoztatott asszonyok által elmondottakat.


Az Ambrózfalvával szomszédos Nagyéren a savanyító üzem venne fel dolgozókat. – Ősztől tavaszig tudunk biztosítani munkát, de közmunkások nem igazán jelentkeznek – mondta Lőrincz Imre vezető. – A tapasztalatunk az, hogy a közfoglalkoztatottak jól elvannak azzal a munkával, amit az önkormányzatok biztosítanak – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!