Szeged és környéke

2008.02.06. 21:02

Nejlon, tálca és vödör védi a Feszty-körképet

Ópusztaszer - Kétszázmillió forint kellene a Feszty-körkép épületének felújítására, de sürgősen: most már ezt mondja a Szépművészeti Múzeum főrestaurátora is. A minisztérium az írásbeli jelentésre vár, a park és a megye egy pályázatra.

Bakos András

A képre még nem folyik víz, de az előtte lévő terepasztalra igen. Ezt a látogató nem veszi észre, mert a csurgás alá korhű cserépedényeket tettek.

Hetekkel azután, hogy a televíziókban megjelent a Feszty-körkép megmentésére, közadakozásra buzdító reklám, megmozdult az Oktatási és Kulturális Minisztérium is. A tárca megbízta és Ópusztaszerre küldte a Szépművészeti Múzeum főrestaurátorát, Szentkirályi Miklóst. A szakember hétfői szemléjéről több sajtóorgánum is beszámolt. A főrestaurátor lapunk kérdésére azt mondta, maga a körkép nem szorul felújításra – csupán a régóta esedékes takarítást kellene elvégezni – a fölötte lévő tető azonban tényleg aggasztó, meg kell csinálni minél hamarabb.

Az 1995-ben átadott épület nemcsak itt-ott ázik be, hanem mindenütt.
Fotó: Schmidt Andrea

Szentkirályi Miklós írásbeli véleményét elküldte a minisztériumnak. Megkérdeztük a tárca szakértőjét, [namelink name="Nagy László"] Gábort, mikor tárgyalnak a kialakult helyzetről a megyével. Azt mondta, a szakvélemény áttanulmányozásáig nincs miről beszélni érdemben. A minisztérium szakmai segítséget nyújt, ha kell, a zsebébe nyúl, de a felújítás költségeit szerinte elsősorban a kht.-nak, és nyolcvanszázalékos tulajdonosának a Csongrád megyei önkormányzatnak kellene állnia.

Korhű esővízgyűjtő

Aki látta már a kiállítást, tudja, igazán attól szép, hogy a sík kép észrevétlenül folytatódik terepasztalban: a látogató tényleg egy széttaposott országút közepén találja magát, igazi föld, igazi bokrok, üszkös gerendák között. Erre a földre is csorog a víz a tetőről, amikor esik az eső, de a látogatónak legföljebb az tűnik föl, hogy kicsit sok cserép látható a közelben. A csurgás alá ugyanis korhű agyagedényeket állítottak. A védekezés korhű, a látvány azonban szívszorító.

– Most készül a költségvetésünk, ebben szerepel a kht. több százmilliós pályázata, amelynek önerejét állná a megye, erről természetesen még szavaznia kell a közgyűlésnek – reagált a tárca véleményére [namelink name="Magyar Anna"]. A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke is szeretné minél hamarabb megoldani a körkép problémáját, a megyének azonban nincsenek szabadon fölhasználható százmilliói, így a pályázat az egyetlen remény – és az, hogy a minisztérium is a zsebébe nyúl.

A kht. nagyon szép kiállítást gondoz, de nincs szerencséje még a mú-
zeumi törvénnyel sem. Kedvezményeket kell adnia a látogatóknak, de azt a normatívát, amelyet ezért az állam cserébe odaad az önkormányzati múzeumoknak, nem kaphatja meg – mivel gazdasági társaság. A belépőjegy tényleg nem olcsó ide, de a fönntartásra nagyon sok megy el: a körkép gazdaságtalan épületének decemberi gázszámlája 3 és fél millió forint volt. [namelink name="Horváth Gábor"] igazgató azt mondja, kétszázmillió kellene a tetőre, és tényleg ez a pályázat az utolsó esélyük, a megyék által indított közadakozás mellett.

Aki bejárja a házat, szakértői vélemény nélkül is láthatja, hogy nagy a baj. Az 1995-ben átadott épület teteje nemcsak itt-ott ázik be, hanem úgy, mint egy szita. A víz foltjai sokfelé láthatók: fán, padlón, drapérián. A sétálóutcát bemutató kiállítás fölött nejlonok függnek, a korhű ruhába öltöztetett bábuk feje magasságában. Minden beázik – csak a körképre nem folyik a víz. Legalábbis eddig nem folyt.

Széles Imre műszakicsoport-vezető a képet védő rendszer egyik "elemével", a felmosóvödörrel. Fotó: Schmidt Andrea
Feszty Árpád 2,7 millió dollárból restaurált alkotása kényes holmi, az sem mindegy, milyen a levegő körülötte. Éppen ezért komoly rendszer ügyel a páratartalomra: ha kell, a gépek párásítanak, ha kell, szárítanak – ha esik az eső, nyilván gőzerővel. A hipermodern berendezésekhez képest szívszorító látvány az a bádog tálcarendszer, amely a körkép fölött fut körben: a tetőről lecsorgó vizet ez fogja föl, s gumislag vezeti le. Egy helyen a tálcák között is megtalálta a rést a víz, és tenyérnyi nagyságban átáztatta a kép tetejét. Ide egy egyszerű piros felmosóvödröt függesztettek föl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!