Szeged és környéke

2019.09.05. 18:10

Nem csak kicsiknek szólnak a mesék

A meséket általában a gyerekek világával kötjük össze, ám a mesekutatásnak más a vélemé­nye, és valóban miért is gondoljuk, hogy ami a gyerekekre jó hatással lehet, arra a felnőtteknek már nincs szükségük? Ennek a módszernek Szegeden is vannak képviselői.

Kozma Rita

Boldizsár Ildikó nevével gyakran lehet találkozni, számos mesekönyve jelent meg, és elő­­adásokat, képzéseket tart. Or­­lik Ilona szegedi pedagógus 10 évvel ezelőtt Ildikó egyik előadásán ismerkedett meg a meseterápia módszerével. A terápia szó kapcsán pedig hangsúlyozza: ő nem gyógyít, csak mesél.


– Mindig is érdekelt a művészetterápia, jártam kórházba is be­­teg gyermekeknek mesélni. Ma már felnőtteknek is tartok csoportos és egyéni foglalkozá­sokat, amelyeken mesélek. El­­mondok egy történetet élőszóval, mert annak varázsa van, el­­lentétben a felolvasással. A mese régen inkább a felnőttek életének volt része, csak ma hisszük azt, hogy a gyerekeknek szól – mondta Ilona.


A meseterápiának vannak kü­lönböző elemei: belépés a mesetérbe, ráhangolódás és persze ér­­telmezés.

– A résztvevőknek nem kell elmondaniuk semmit magukról vagy a problémáikról. Az a fontos, hogy megtalálják magukat a mesében, hol tart az életük ép­­pen abban a történetben, és majd a mese kínálja a megoldást is. Hiszen a mesékben mindig van lezárás, a jó mesékben pedig rend van.

 

Címkék#mese#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!