Szeged és környéke

2007.12.27. 22:04

Nem csak nővérek lakják a szegedi nővérszállókat

Szeged - A szegedi nővérszállókon, családjuktól távol laknak a város klinikáin dolgozó, más városokból származó nővérek. Az épületekbe átmenetileg orvostanhallgatók is költöztek.

Kiss Gábor Gergely

A szegedi nővérszállókat – Állomás utca, Indóház tér, Leányszállás köz – eredetileg a három műszakban, betegágy mellett dolgozó nővéreknek hozták létre. – Ez máig az elsődleges funkció, ám szeptembertől az egyetemi kollégiumok zsúfoltsága miatt átmenetileg orvostanhallgatókat is fogadunk – mondta Kazy Jánosné Martinek Katalin. A nővérszálló vezetője közölte: a hatvanöt férőhelyes Állomás utcai, és a harminc férőhelyes Indóház téri nővérszálló gyakorlatilag telt házzal üzemel.

A kiskőrösi Szabó Edina három műszakban dolgozik a II-es számú belgyógyászati klinika kardiológiai osztályán. Három éve lakik az orvosegyetem gazdasági igazgatósága által fenntartott Állomás utcai nővérszállón.

Jenei Lóránd orvostanhallgató otthonos környezetben.
Fotó: Schmidt Andrea

– Kiskunhalason nem kaptam állást, ezért jöttem Szegedre. Van egy hétéves lányom, akit otthon nevel az édesanyám. Ötnaponta egyszer találkozunk – mondta Edina arról, hogy munkája és fizetése mellett nem engedheti meg magának, hogy lányát is Szegedre hozza. – Itt jók a körülmények és sokkal olcsóbb az albérletnél – mesélt a nővérszálló előnyeiről. Meg arról is, hogy munka mellett az egészségügyi főiskola végzőse. Szeretné, ha mihamarabb ismét egyesülne családja: a diploma megszerzése után elgondolkodik a folytatásról.

A nővérektől – az Állomás utcai szállón tizenhatan vannak – havi 12 ezer 500 forintot kérnek el az ottlakásért. Az orvostanhallgatóknak 9 ezer 700 forintot kell fizetniük havonta. Nem tiltják a bulizást sem, de Szabó Edina elmondása szerint a nővéreknek a három műszak után csak arra van erejük, hogy az ágyukba ájuljanak. Az emeleten lakó diákok nem hangosak, így jól kijönnek egymással. A nővérek között egyébként van jászszentlászlói, hajdúböszörményi, de Romániából származó is. Rajtuk kívül öt rezidens orvos és harmincöt diák lakja az Állomás utcai épületet. Az Indóház téri szállón – az egykori Sárkány vendéglő helyén – húsz nővér és tíz diák osztozik.

– Mintha szállodába jöttünk volna – fogalmazott Jenei Lóránd. A veresegyházi másodéves orvostanhallgató fiú tavaly még kollégiumban élt: négyen laktak akkora szobában, mint amekkorában most lakik a barátnőjével. Azt mondta, az a hétszázötven forint, amivel itt többet kell fizetnie, bőven megéri az igényes környezetért. Merthogy minden szobában van internet elérhetőség, de televíziót, mikrosütőt is felszerelhetnek a diákok és a nővérek. Utóbbiakkal egyébként főleg a konyhában futnak össze a tanulók, de idén közösen is karácsonyoznak majd. A fenyő talapzatát már fel is állították a közös társalgóban.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!