Szeged és környéke

2014.06.16. 21:31

Nem csak pénzben mérik a hasznot

Szeged - A társadalmi felelősségvállalás jegyében támogatják a kiváló egyetemi hallgatókat azok a cégek, amelyek megtehetik – véli Badó Attila, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnöke.

Vida-Szűcs Imre

 Összehasonlító jogtant oktat

Badó Attila korábban dékánhelyettes volt a jogi karon, majd az SZTE rektorhelyetteseként dolgozott. Jelenleg az SZTE Tehetségpontot és az Összehasonlító Jogi Intézetet vezeti. Összehasonlító jogtant, illetve a külföldi hallgatóknak összehasonlító alkotmányjogot tanít. Az intézet nemrég ünnepelte 10 éves fennállását.

Miért érdemes a tehetséggondozásba pénzt és energiát fektetni? – kérdeztük Badó Attilától, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács elnökétől, az SZTE Szegedi Tehetségpont vezetőjétől.

– Amennyiben a támogatók oldaláról közelítem meg a kérdést, akkor ez kicsit olyan, mint bármilyen üzleti befektetés. A tehetséggondozásnál is alapos elemzésre, válogatásra kerül sor, néhány esetben még valamilyen „üzleti terv" is készülhet, majd a támogató kíváncsian várja, hogy a befektetésnek sok év múlva lesz-e valamilyen eredménye. A különbség az, hogy itt a haszon csak nagyon áttételesen jelenthet anyagi megtérülést annak, aki a tehetséggondozásba pénzt vagy energiát fektet. Sokkal inkább tartozik mindez a társadalmi felelősségvállalás területére. Azok a cégek, intézmények, amelyek fantáziát látnak a tehetséges hallgatók támogatásában, általában nem azért teszik ezt, mert ettől valamilyen gyors megtérülést várnának. Még azt sem lehet mondani, hogy az ebből származó nyilvánosság miatt segítenének. Általában az vezeti őket, hogy fontosnak tartják ezt a tevékenységet, és inkább erre adnak az ilyen jellegű célokat szolgáló keretből, mint bármi másra – fogalmazott [namelink name="Badó Attila"].

Munkában. Badó Attila és Várkonyi Andrea az idei Sófi-ösztöndíjak átadásán. Fotó: Karnok Csaba

Munkában. Badó Attila és Várkonyi Andrea az idei Kiválósági lista ösztöndíjasainak ünnepségén
. Fotó: Karnok Csaba

– Alapvetően jók a tapasztalataink. Nagyon kevés visszautasításban volt részünk, bár ehhez az is hozzátartozik, hogy a cégekkel folytatott tárgyalásokat alaposan előkészítjük – mondja, amikor a támogatási kedvről kérdezzük. – Szeberényi Klára kollégám az, aki általában felveszi a kapcsolatot a támogatókkal, és neki a legritkább esetben mondanak nemet. Aki nemet mond, az is többnyire úgy teszi, hogy támogatást ígér, amennyiben a válságból kilábal a cége. Ugyanakkor arra is volt példa, hogy az egyik nagy szegedi cég vezérigazgatója azt mondta, veszteségesek ugyan, de erre akkor is áldoznak, mert a fiatal tehetségek támogatása jelenti a jövő reményét számukra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!