Szeged és környéke

2014.08.12. 21:41

Nem érdekli a rablót a kamera, csak a pénz

Szeged - Egy hónap alatt három szegedi dohányboltot raboltak ki. A szakember szerint a rablás kockázatát elszeparált vevőtérrel és legalább két eladó alkalmazásával lehet csökkenteni.

K. G. G.

Bűnismétlés, szökés és elrejtőzés veszélye miatt nem jogerősen előzetes letartóztatásba helyezte B. Norbertet a Szegedi Járásbíróság tegnap délután – tájékoztatta lapunkat [namelink name="Szanka Ferenc"] ügyészségi szóvivő. A 19 éves férfi – ahogy írtuk – múlt pénteken lépett be késsel egy Kálvária téri dohányboltba, az eladót a bevétel átadására szólította fel, majd elmenekült a helyszínről – a rendőrök a bűncselekmény elkövetésétől számított 24 órán belül elfogták.

A fiatalember, akit két rendőr kísért rabláncon a bíróságra, az előzetes kihirdetését minden különösebb érzelem nélkül nyugtázta.

Az elmúlt egy hónapban ezzel együtt már három szegedi dohányboltot ért fegyveres támadás: először a Szabadkai úton működőt, amelynek kirablóját éppen múlt hét végén ítélte nem jogerősen 10 év fegyházra a bíróság. Július közepén negyven másodperc alatt rabolta ki egy maszkos támadó a Rókusi körúti dohányboltot. A Csongrád Megyei Rendőr-
főkapitányság sajtószolgálatának tájékoztatása szerint vizsgálják, hogy a most előzetes letartóztatásba helyezett Kálvária téri rabló összefüggésbe hozható-e más bűncselekmények elkövetésével.

A fiatalember, akit két rendőr kísért rabláncon, minden különösebb érzelem nélkül nyugtázta az előzetes kihirdetését. Fotó: Schmidt Andrea

A fiatalember, akit két rendőr kísért rabláncon, minden különösebb érzelem nélkül nyugtázta az előzetes kihirdetését. Fotó: Schmidt Andrea
A három dohányboltban működött biztonsági kamera, az üzletek ajtajára nagy betűkkel kiírták, hogy kamerarendszer működik bennük, ám ez a rablókat egyáltalán nem érdekelte.

[namelink name="Német Ferenc"], a Személy-, Vagyonvédelmi és Magánnyomozói Szakmai Kamara elnöke szerint az országban működő dohányboltok közül szinte egyik sem engedheti meg magának biztonsági őr alkalmazását. – Ezt csak néhány nagyobb területtel rendelkező üzlet tudja kigazdálkodni, ahol jelentősen növelték a termékkínálatot például különféle alkoholokkal és csokoládékkal. Máskülönben a támadásokat nem igazán lehet kivédeni, hiszen hiába van szemmagasságban a kamera működését jelző felirat, a rablókat ez nem érdekli. Jelentősen csökkenthető a kockázat, ha az eladót és a termékeket rácsok választják el a vevőktől, vagy ha az üzletben legalább két eladó dolgozik. A legkiszolgáltatottabbak azok az üzletek, amelyek késő estig vagy hajnalig tartanak nyitva, és csak egy eladó viszi a boltot – mondta Német Ferenc.

Nem lehet látni ki lép be és ki lép ki a dohányboltból. Nincsenek biztonságban a trafikok. Fotó: Schmidt Andrea

Nem lehet látni ki lép be és ki lép ki a dohányboltból. Nincsenek biztonságban a trafikok. Fotó: Schmidt Andrea
A legnagyobb visszatartó erőnek a kamaraelnök a szigorú büntetéseket tartja, amilyet a múlt héten hoztak meg Szegeden.

Maradt az opál és a ragasztószalag

Július elsején ünnepelte első évfordulóját a nemzetidohánybolt-hálózat. A legelső dohányboltrablást az országban 2013. július közepén Pécsen követték el, a rabló zsákmánya közel félmillió forint volt. Csongrád megyében az első trafikrablás 2014. január 5-én történt, amikor kirabolták a csongrádi Mol-benzinkút mellett működő trafikot. Január elején még úgy volt, hogy a sorozatos rablások miatt megváltoztatják a boltok arculatát. Az eredeti cél érdekében – hogy a 18 év alattiak még csak ne is láthassanak dohányterméket – hőszigetelt savmart üveget vagy leragasztott ablakot használtak, amit újra átlátszóvá akartak tenni, ám ez ügyben végül nem történt változás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!