Szeged és környéke

2015.04.27. 21:56

Nem jár menza a beteg gyereknek mindenhol

Csongrád megye - Makón ha megbetegszik az óvodás, iskolás gyermek, másnaptól lemondják az ebédjét. Csongrádon is, de azt ígérték, ez változni fog. Vásárhelyen, Szegeden és Szentesen a szülő dönti el, hogy lemondja vagy kéri a ˝táppénz˝ alatt a szolgáltatást.

Králik Emese

– Ha már egyszer kifizették a szülők az ebédet, de közben lebetegszik a gyerek, hadd vigyék azt haza! Miért ne ehetné meg otthon jóízűen? – vetette fel egy csongrádi testületi ülésen Nagypál Sándor helyi képviselő.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy sok családban a körülmények miatt kevés az ennivaló, tette hozzá, tehát a gyereknek nagy szüksége volna a meleg ételre. A Tisza-parti városban önkormányzati cég főz, eddig az volt a szokás, hogy – az ingyenes étkezés kivételével – betegség esetén másnaptól a gyógyulásáig automatikusan megszűnt a szolgáltatás a tanuló számára. Sokan panaszkodtak erre, mondta [namelink name="Bedő Tamás"] polgármester.

– A szülők mentek volna az ételhordóval, de már nem járt aznapra semmi. Ezt a szabályt feloldja az önkormányzat, amit kifizettek, azt el lehet vinni – ígérte.

Makón nem engedik az ételhordót

Makón az Eurest főz az iskolásokra. Az iskolatitkárnak kell szólni, ha beteg lesz a gyermek, már másnapra nem kap ebédet, az árát is visszaszámlázzák, iskolába és óvodába sem engedik bevinni az ételhordót. Azt mondják, ennek egy ÁNTSZ-szabály az oka: nem fogadhatnak a konyhán idegen edényt. Szegeden a Suli-Host Kft. közel 10 ezer gyermek étkezéséről gondoskodik.

Van, aki örül, hogy elviheti az ebédet ételhordóban a szentesi Rákóczi utcai óvodából. Fotó: Králik Emese

Van, aki örül, hogy elviheti az ebédet ételhordóban a szentesi Rákóczi utcai óvodából. Fotó: Králik Emese
– Mi a szülőkkel, azaz a megrendelőkkel nem vagyunk közvetlen kapcsolatban. Mindennap 10 órakor egy számítógépes program segítségével kapjuk meg az intézmények másnapi végleges létszámjelentését alapétrendre és diétára is – tájékoztatott [namelink name="Pék József"] ügyvezető. Egy KLIK-es iskola azt írja a honlapján: ha a gyermek távol marad, a szülő akár már másnaptól lemondhatja az étkezést a gazdasági irodájukban, vagy haza is vihetik ételhordóban. Egy óvodás kisfiú édesanyja viszont arról számolt be, hogy náluk nincs ilyen lehetőség, betegség idejére másnaptól visszamondja az ovi az étkezést.

Szentesen a harmadik naptól mondhatják le

Szentesen a központi konyha az önkormányzaté, közel 4000 adag fő naponta, óvodások, iskolások és idősek is az ügyfeleik közé tartoznak. A készleteket előre megvásárolják, ezért a gyerek betegsége esetén leghamarabb a harmadik naptól mondhatja vissza a szülő – ha akarja.

Tapasztalataink szerint amennyiben ugyanis csak így tudja megoldani, hogy legyen meleg ennivaló a kis betegnek, naponta beviheti az ételhordót. – Van, aki örül, mások nem, nehéz igazságot tenni – árulta el a felsőpárti óvodai körzet vezetője, [namelink name="Geréné Dunaháti-Vas Márta"]. Amikor ott jártunk, a Rákóczi utcai oviban öt ételhordó várt arra, hogy megtöltsék almalevessel és rakott babbal. Hasonló a helyzet Hódmezővásárhelyen.

A gyermek betegsége vagy előre nem látott távolléte esetén, ha a szülő kifizette a menza térítési díját, hazaviheti az ebédet – tudtuk meg a városházán. A távollétet a szülő köteles jelezni az intézménynek. Szintén a szülőknek kell jelezniük a megelőző nap 10 óráig, hogy újra szükség van a gyerek étkeztetésére. Ha azonban ez nem történik meg, akkor sem marad éhen a gyerek, biztosítanak számára ételt. A tervezhetőség miatt azonban fontos, hogy a szülő jelezze: mikortól kérik ismét az étkezést. A Hód-Menza NKft.-nél egyébként naponta mintegy 7000 főre, köztük 4000 gyerekre főznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!