Szeged és környéke

2014.09.05. 22:11

Nem kell megijedni az ebolától, de fontos a tájékozódás

Szeged - Az ebolajárvány hivatalos számai meg sem közelítik a valóságot az egészségügyi világszervezet szerint. A járvány hátteréről a WHO szegedi munkatársát, Bálint Gábort kérdeztük.

Dombai Tünde

 Négyféle vírus létezik


Bálint Gábor kiemelte, kevesen tudják, hogy ebola nem egyféle létezik. Négy fajtáját mutatták ki eddig, hármat Nyugat-Afrikában és egyet, ami soha semmilyen betegséget nem okozott, a Távol-Keleten, Indonéziában. Eddig minden évben előfordultak kisebb járványok a nyugat-afrikai Ebola folyó környékén, 85-92 százalékos volt a halálozási arány. Ehhez képest a mostani fertőzés „csak" 50-60 százalékát vitte el a betegeknek. A napokban jelentettek Dél-Szudánból egy kisebb járványt, mire az illetékes hatóságok hangsúlyozták, hogy ezt a szudáni vírustörzs okozza, nincs köze a Nyugat-Afrikában tomboló fajtához. Hogy a három nyugat-afrikai vírusforma közül melyik okozza az óriási mértékű fertőzést, még nem lehet tudni. A veszélyeztetett országokban elfogadják a segítséget, amerikai segélyszervezeten keresztül kapják is az ellenszert, de mert abból sem jut az összes betegnek, elsősorban az egészségügyi ellátásban dolgozókat kezelik. Katasztrofális az orvoshiány, ezért hívják is az önkénteseket. Az ellenszer védőoltásra nem alkalmas, arról sem tudni, hogy ilyenen dolgoznának a kutatók.

 

– Durva becslések szerint eddig valamivel több mint 3000 ebolás esetet és 1600 elhunytat jelentettek Nyugat-Afrikából, ám a számok a WHO szerint jelentősen alulbecsültek. Feltehetőleg mindkét számnak a duplája járhat közel a valósághoz. A WHO változatlanul fenntartja, hogy kereskedelmi vagy utazási tilalmat nem kell életbe léptetni, mert a fertőzés kizárólag szoros együttléttel terjed. Európában komolyabb járvány kialakulásának nagyon csekély a valószínűsége – mondja [namelink name="Bálint Gábor"], a szegedi egyetem klinikai farmakológusa. Az ENSZ egészségügyi világszervezetének munkatársa három hete érkezett haza a kelet-afrikai Kenyából. Hangsúlyozza, bár megijedni nem kell, tájékoztatni kell a lakosságot, hogy tudják, mi ez a betegség.


Rettenetes probléma a trópusi betegségek szakorvosa szerint, hogy az afrikai kultúrával ellenkezik, amit az óriási járvány megfékezése érdekében elvárnak az ottaniaktól. Hiszen tudják, hogy ha a fertőző beteget jelentik, akkor elszakítják a családjától. Ha meghal, akkor nem adják ki a testét, hogy a hozzátartozói hagyomány szerint lemossák, felöltöztessék, eltemessék. Ezért rejtegetik a betegeket, ezért szöktettek meg legutóbb 26 beteget, és bár később visszavitték őket, ki tudja, kit fertőztek meg.


Kenyában még nincs behurcolt eset, de Nairobi nemzetközi repülőterén már szűrik a beérkezőket. Nigéria az ékes példája, hogy noha mindent tiltottak, mégis behurcolták a kórt, és ott is egyre terjed a járvány. Szerencse a szerencsétlenségben, teszi hozzá a szakember, hogy a vírust csak közvetlen közelről, a testnedvekkel lehet elkapni, vagyis izzadtsággal, vérrel, vizelettel. Úgy nem lehet átadni, ha valaki beleköhög a levegőbe, sem kézfogással.

 

Kenyában a lakosság felvilágosításában segédkezett Bálint Gábor. Fotó: DM

Kenyában a lakosság felvilágosításában segédkezett Bálint Gábor. Fotó: DM


– Szegedre is érkeztek nigériai hallgatók, nem zárható ki, hogy nem érintkeztek ebolás beteggel. Ezért őket az egyetem két hétig orvosi ellenőrzés alatt tartja, mert két hét a fertőzés lappangási ideje. Tájékoztatást kaptak, hogy a legkisebb tünetet is jelezzék az új klinikai tömb sürgősségi osztályán, ahol elkülönítőt is berendeztek – mondta az óvintézkedésekről.


A Zmatt nevű kísérleti gyógyszer kapcsán, amely két amerikai orvost kigyógyított, az egyetemi tanár megjegyezte: nem mindenkire hat egyformán. Egy spanyol orvost is kezeltek vele, mégis belehalt a fertőzésbe. Valószínűleg sok múlik a beteg aktuális egészségi állapotán. Az biztosnak látszik, hogy kaukázusi emberen hatásosabb, mint afrikaiakon, mert nyilván vannak immunológiai különbségek.


Az eddigi eredmények szerint 50-60 százalékos biztonsággal alkalmazható az ellenszer, noha a WHO alapelve szerint az az új gyógyszer hatásos, ami legalább 85-90 százalékban gyógyít. Csakhogy jelenleg más nincs. A WHO határozata szerint függetlenül attól, hogy embereken nem tesztelték még a Zmattot, aki kéri, annak be lehet adni. Ezer adaggal rövidesen Angliában is elérhető lesz. Közben az is kiderült, hogy Kanada és Japán is kísérletezik ellenszerrel, és mindkét ország felajánlotta, hogy tud belőle szállítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!