Szeged és környéke

2017.07.05. 13:29

Nem kell vízdíjat fizetniük a gazdáknak az öntözővíz után

Július elsejétől nem kell vízdíjat fizetni az öntözővíz után a gazdáknak, amíg vissza nem vonja a belügyminiszter a vízhiányos időszakot.

Munkatársunktól

 gazdák június elsejétől szerették volna a vízdíjfizetés felfüggesztését, de a belügyminiszter egy hónappal későbbi időponttól vezette azt be azzal, hogy a június 20. utáni időszaktól húsz százalékkal csökkentett díjat kell megfizetniük a gazdáknak.


A vízkészletjárulékot egyébként 2016 őszétől kell ismét fizetniük az öntöző gazdáknak. 2006 után mentességet élveztek a gazdák, majd 2014-től az állam vállalta a szolgáltatás megfizetését. Az Európai Bizottság azonban kimondta, hogy a tagállamoknak meg kell felelni a Víz Keretirányelv előírásainak, ezért figyelembe kell venniük a költség-visszatérülés elvét, és díjat kell megállapítani. Ezért kellett 2016-tól újra bevezetni az öntözés után a díjfizetést.


Ráadásul ekkor erősítették meg azt is, hogy a vízkivételi engedélyeket is szigorúan bevasalják mindenkin, még a háztartási kutak használóinál is. A drága engedélyeztetési procedúrát a tiltakozások hatására parkolópályára tették. A vízkészletjárulékot azonban az engedéllyel rendelkezőknek fizetniük kellett, akik most a hőség és az aszály hatására kérték, hogy az állam tekintsen el annak megfizetésétől addig, amíg az extrém időjárás elmúlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!