Szeged és környéke

2017.10.22. 15:04

Nem követett el bűncselekményt a fegyvertisztogató adjunktus: megszüntették a nyomozást

Nyolc hónap után, bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást Braunitzer Gábor adjunktus ellen a rendőrség, akit még februárban kommandósok tepertek a földre a fogorvostudományi kar épülete előtt.

A. T. J.

Ismeretlen tettes ellen nyomozott a rendőrség február óta lőfegyver engedély nélküli megszerzésével vagy tartásával elkövetett lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés bűntettének gyanúja miatt, miután Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora feljelentést tett  Braunitzer Gábor adjunktus ellen, aki engedéllyel tartott riasztópisztolyát tisztította a fogorvostudományi kar adjunktusa a kar laborjában. 

 

Az eset még februárban történt, az adjunktus a fegyvertisztítás után néhány nappal, február 27-én Szegeden ebédelni indult, amikor négy megtermett férfi az útját állta. Braunitzer először azt hitte, ki akarják rabolni. A férfiak TEK-esek (Terrorelhárítási Központ) voltak, nem kérdeztek semmit, lenyomták a földre, majd számítógépét, elektronikus adathordozóit és a fegyvert lefoglalták, és még édesanyja kecskeméti otthonát is átkutatták. (2017. április 25.: TEK-esek teperték a földre az egyetemi adjunktust)

 

Az adjunktus, akit a történtek miatt elbocsájtottak és azóta is munkaügyi perben áll az egyetemmel, nyolc hónap nyomozás után, a napokban vehette készhez a rendőrségi határozatot, amelyben az áll, hogy amit tett, az nem bűncselekmény, ezért az ismeretlen tettes ellen lőfegyver engedély nélküli megszerzésével vagy tartásával elkövetett lőfegyverrel vagy lőszerrel visszaélés miatt indított nyomozást megszüntetik. 

 

Az indoklásban az olvasható, hogy Szabó Gábor, mint a Szegedi Tudományegyetem rektora feljelentést tett Braunitzer ellen, aki az egyetem tanlaboratóriumában lőfegyvernek látszó tárgyat tisztított. Az összeszerelést követően fegyvert őrizetlenül a tanlaborban hagyta. Szabó feljelentésében előadta, hogy azzal, hogy az adjunktus a fegyvert őrizetlenül hagyta és azt egy külföldi diák a kezébe vette, véleménye szerint foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetést valósított meg. 


Az igazságügyi fegyverszakértői vélemény értelmében a lefoglalt fegyver gáz- és riasztó fegyvernek, a töltények gáztölténynek és riasztó tölténynek minősülnek. A lefoglalt fegyver alkatrészein átalakítást nem végeztek. 

 

Az adjunktus a Facebookon mondott köszönetet volt hallgatóinak, kollégáinak és egykori tanárának, akik az eljárás ideje alatt, mint fogalmazott, ebben a nehéz időszakban is mellette álltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!