Szeged és környéke

2008.05.26. 22:40

Nem lehet menekülni a dugókból

Szeged - A szegedi hiába keresi a menekülési útvonalakat: dugóból dugóba jut, aki autóval vagy kerékpárral szeretné kikerülni a nagykörúti felújítás miatt összetorlódott kamioncsordát.

Újszászi Ilona

A körút ívét követő utcácskákban, illetve a sugárutakon húsznál is több útfelbontás és szűkület lassítja a forgalmat. A megpróbáltatások júniusban is folytatódnak.

Öt útfelbontást és útszűkületet számoltunk össze tegnap a szegedi Petőfi Sándor sugárúton. De a Boldogasszony sugárúti közlekedési akadályok száma se kevesebb. Aztán a rakpart felé araszolva a klinikák bejáratánál hetek óta dolgozó munkagép miatti útszűkület fogta vissza az autózó lendületet, majd az ifjúsági ház felújítása miatt nehezen belátható kereszteződés hátráltatott a haladásban. Azzal próbálkoztunk, hogy az autópályáról Szegedre érkező, Újszegedre igyekvő, helyismerettel rendelkező autós miként kerülhetné ki a nagykörútnak a Kossuth Lajos sugárúttól a Bertalan hídig tartó szakaszán az útfelújítást és az azzal együtt járó dugósort.

A nagykörúti felújítással járó dugókat kicselezni a Föltámadás utca felé se lehet Fotó: Karnok Csaba

A nagykörúti felújítással járó dugókat kicselezni a Föltámadás utca felé se lehet.
Fotó: Karnok Csaba

Az Izabella hídon átjutó, a „harmadik körúti" kereszteződésben megtorpanó autósorban tegnap 14 óra tájt 7 kamiont, 5 személyautót és 2 buszt láttunk. Lassította a sort, hogy ki kellett kerülniük a múlt hét csütörtök óta ott tátongó, körbekerített, de el nem tüntetett gödröt, ahogy továbbindultak. Egyetlen terelőtábla se adott ötletet a balra kanyarodásra, vagyis a fölmart úttestű nagykörút elkerülésére – legalább a Makó felé tartó személyautóknak.

Szerdától a belső sávot marják

A kopóréteg aszfaltozásánál tartottak tegnap a szegedi nagykörúton a Juhász Gyula utcától a Szilléri sugárútig a Swietelsky Építő Kft. szakemberei. Az építésvezető, Vass Árpád elárulta: szerdától a hídig tartó szakasz belső sávjába is „belemarnak", mert a beruházó ott is rendbe akarja hozatni a legrosszabb állapotú 300 méternyi szakaszt. Ettől függetlenül a tervek szerint halad a munka: június elejére megújul a szegedi nagykörút ezen szakasza.

Haditervekkel próbálkoznak április vége óta a szegediek, illetve a helyismerettel rendelkező környékbeliek, hogy túléljék az utakon tapasztalható hadiállapotokat, illetve a nagykörút rekonstrukciója miatti dugókat. Ám május közepe óta a környező kis utcákban egyre szaporodnak a víz- és gázvezeték, esetleg a csatornahálózat felújítása miatti „lövészárkok". Ilyenre bukkantunk például a Kossuth Lajos sugárútról a Föltámadás utca felé „menekülve" a Zákány utcai kereszteződésben – ahol egyszerre csatornáznak, víz- és gázvezetéket újítanak.

A város két pontján (a Petőfin és a Zákány utcában) tervezte, és szeptemberre fejezi be az útfelbontást a Szegedi Vízmű Zrt., de a közel húsz egyéb lyuk és gödör oka: csőtörés – tudtuk meg Maróti Tibor hálózati üzemvezetőtől. Láttunk ilyen körbekerített mélyedést például az Oskola utca közepén és a Bakay utcában, az okmányirodánál is. A gázvezeték-rekonstrukció miatt a Dégáz Zrt. megbízásából árkokat ásó Sade Kft. ügyvezetője, Szabó Tibor az aszfaltburkolat tíz „folytonossági hiányáról" számolt be a Thököly utcától kezdve a Batthyány utcán át a Mars térig, illetve a júniusban „sebesedő" Szentháromság, Nemes takács és Jósika utcáig, Szilléri sugárútig, Felső Tisza partig.

A Zákány utcában egyszerre csatornáznak, víz- és gázvezetéket újítanak Fotó: Karnok Csaba

A Zákány utcában egyszerre csatornáznak, víz- és gázvezetéket újítanak.
Fotó: Karnok Csaba

Szervezetlenség a köbön – mondja ki a laikus kerekező, mert a biciklist is akadályozza a haladásban, hogy senki se hangolta össze az államinak számító, Szegeden a megyei rendőr-főkapitányság épületénél kezdődő 43-as főútnak az „új hídig" tartó, jó 2 kilométeres szakaszán a felújítást, valamint az önkormányzati utak és utcák feltörésével és persze ott sebességkorlátozással járó akciókat. S akkor még nem szóltunk a Móravárosi körúti bevásárlóközpont építése, a kapcsolódó körforgalom kialakítása miatti útszűkületről és korlátozott sebességről – poros káoszról.

Nyáron folytatódik az útfelújítás

A 43-as főút szegedi szakaszának felújítása köbméterenként 50 ezer forintba kerül. De május után se vonulnak le Szeged állami útjairól az építők – tudtuk meg Rigó Mihálytól. A Magyar Közút Kht. műszaki osztályvezetője sorolta: terveik szerint a nagykörút Mars tértől a Petőfi Sándor sugárútig tartó szakaszán a csatornafödlapok körüli legrosszabb burkolatrészeket szintezik, aztán a Belvárosi temetőtől a nyugati elkerülőig, illetve Újszegeden a gyermekklinikától Szőregig tart az aszfaltszőnyegezés. Két körforgalom is megépül: az egyik Szőregen, a másik Makón. Közben a Szőregtől Klárafalváig tartó 2,5 kilométeres út felszíne megfiatalodik.

Címkék#Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!