Szeged és környéke

2009.05.01. 22:27

Nem mindenki tudta, hány tagú az EU - politikus teszt

Szeged - Az EP-kampány kezdetén uniós témájú totót töltettünk ki szegedi politikusokkal a majálison. A szocialisták közül ketten nemet mondtak, Tóth Károly bennünket is tesztelni akart. A Jobbik szerepelt a leggyengébben, a többiek szinte mindent tudtak.

Gonda Zsuzsanna

Ön tudja-e, hogy hány tagja van az Európai Uniónak? És hogy melyik ország vezette be legutóbb az eurót? Szerintünk az átlagembernek nem árt, az EP-kampányba belecsapó pártok képviselőinek pedig kötelező ismerni a választ. Az újszegedi majálison a szegedi politikusok kezébe nyomtuk 7 kérdéses EU-totónkat.

Elsőként Gyimesi László városi Fidesz-vezetőt teszteltük. 10 másodperc alatt hibátlanul válaszolt. Tavaly a Fidesz is totóztatott a majálison, de idén – hiába, kampány van – erősebb volt a program, többek között íjászat, pónilovaglás, könyvvásár, marhagulyás, és persze lufi, hegyekben.

A raktárnak használt jurta előtt Péter Szilveszter önkormányzati képviselővel futottunk össze, adtunk neki is egy lehetőséget. A politikus beugrott a beugratós kérdésnek, az Európai Parlament ugyanis nemcsak Strasbourgban ülésezik, hanem Brüsszelben is. Arra, hogy hány képviselőt delegál Magyarország az uniós választások után az EP-be, csak tippelt, de eltalálta. Ha véletlenül nem tudta volna, melyik ország vezette be legutóbb az eurót, igénybe vehette volna egy arra járó aktivista segítségét, aki hangosan odaszólt: Szlovákia, irigyeljük is érte.

Tóth Károly bennünket is tesztelni próbált. Fotók: Miskolczi Róbert

Tóth Károly bennünket is tesztelni próbált.
Fotók: Miskolczi Róbert

A Jobbik standjánál Tóth Péter városi vezető kezébe nyomtunk tollat és tesztlapot. Csekély lelkesedéssel látott hozzá, amit azzal indokolt, hogy sokat dolgoznak – kampányolnak – mostanában. Tudta, hogy 22 képviselőnk lesz az EP-ben, és hogy jelenleg Csehország az elnök, de azt nem, hogy mikor következik Magyarország, és azt sem, hogy hány tagú az Unió. Nem ugrott be neki a Maastrichti szerződés, néhány perc töprengés után emlékezett viszont, hogy a szlovákok euróval fizetnek.

– Tóth vagyok, de velem törököt fogott. Én minden kérdésre tudom a választ – adott hangot önbizalmának Tóth Károly szocialista képviselő. Kicsit kritizálta a hol ülésezik az EP kérdésünket, de végül tényleg helyesen válaszolt, majd bennünket akart tesztelni: milyen nyelvűek az utcanévtáblák Strasbourgban.

Az MSZP részéről Iványi Aurél és Szondi Ildikó nem akart tesztet írni, előbbi Szőke Pétert, utóbbi Kozma József országgyűlési képviselőt javasolta maga helyett. Kozma hibátlanul töltött, bár a 22 delegált képviselő helyett először 21-et írt – vajon kit nem számolt bele? –, majd rögtön javított.

Gyimesi László töltötte ki leggyorsabban.

Gyimesi László töltötte ki leggyorsabban.
A szocialisták egyébként lufit, tollat, zászlót, öngyújtót osztogattak. A léggömb és a politika érdekes összekapcsolásáról egy majálisozó saját társaságának értekezett. Lufit, zászlót sehol nem fogadtunk el, a szocialistáktól tollat, a Fidesztől pálinkát kaptunk.

Az MDF és az SZDSZ kimaradt a remek lehetőségből, a Magyar Demokrata Fórum Sziksóstón, a szabad demokraták a Zápor-tónál majálisoztak.

Ezeket kérdeztük

Az általunk feltett kérdések és a helyes válaszok:

– Hány tagja van az Európai Uniónak?
– 27
– Melyik ország látja el jelenleg az elnöki tisztséget?
– Csehország
– Mikor következik Magyarország?
– 2011-ben
– Melyik ország vezette be legutóbb az eurót?
– Szlovákia
– Hol ülésezik az Európai Parlament?
– Strasbourg, Brüsszel
– 1992-ben mely szerződéssel jött létre az Európai Unió?
– Maastricht
– Hány képviselőt delegál Magyarország az uniós választások után az EP-be?
– 22

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!